Skip to end of metadata
Go to start of metadata

"Van okunk arra hogy bízzunk az egykulcsos szja sikerében" - mondta Matolcsy György és példaként említette, hogy minden ország jól járt, amely a bevezetése mellett döntött. Hozzátette: a következő években Közép-Európa lehet az Európai Unió új motorja. (forrás)

Stabil, átlátható jövedelemadót. Ez egykulcsos adórendszert jelent, amely maga után vonná, hogy bizonyos kedvezményekről le kellene mondaniuk. A vállalkozások szerint munkahelyteremtésre csak a mainál lényegesen egyszerűbb, stabilabb és alacsonyabb adózás esetén van lehetőség. (forrás)

Matolcsy György szerint az egykulcsos SzJA lesz a felemelkedés kulcsa, a dolgozó állampolgároknál hagyott 550 milliárd forint élénkíti a belső fogyasztást, amely okán bővül a foglalkoztatás, amely további fogyasztást generál, és így a gazdaság motorját fel lehet pörgetni. Fél év telt el a egyszerűsített SzJA bevezetése óta, érdemes pár pillantást vetni a költségvetés (többször is módosított) számaira.

Személyi jövedelemadó

Az állam egyik fő bevételi forrása az SzJA, amely megcímkézetlen adónem, bármire lehet költeni.

A 2010-es év költségvetésében a tervezett SzJA 1.885,400 milliárd forint volt, a tényleges SzJA bevétel pedig 1.773,925 milliárd forint lett, a májusig összesített bevétel pedig 769,958 milliárd forintot tett ki, amely a tervezett bevétel 40,7 százaléka, a tényleges bevételnek pedig a 43,3 százaléka.

A 2011-es év költségvetésében a tervezett SzJA 1.362,977 milliárd forint, a kettő közel 520 milliárd forintos különbsége adja az idei költségvetés egyik legnagyobb hiányát, a májusig befolyt összesített bevétel pedig 599,068 milliárd forint, amely a tervezett bevétel 43,9 százaléka.

Látszik a számokból, hogy idén a tervezett SzJA bevétel nagyjából helyes számokat tartalmaz, az {-}APEH{_}NAV és a KSH könnyedén ki tudja számolni a tavalyi adóbevallások ismeretében, hogy miképp változik az állam bevétele az SzJA tekintetében, amelyet azonban bizonytalanná tehet a munkaerőpiaci helyzet, hiszen a foglalkoztatás bővülése emeli az SzJA bevételt, s a foglalkoztatás szűkülése csökkenti azt.

A lényeg látszik: az egykulcsos SzJA bizony pénzt hagy a dolgozó emberek zsebében.

ÁFA

Az ÁFA az állam másik fő bevételi forrása, amely szintén megcímkézetlen adónem, bármire lehet költeni. A kormány gazdasági (hipo)tézise szerint az adózóknál hagyott több milliárd forintnak a fogyasztásban jelentkeznie kell, így az adócsökkentésnek az ÁFA bevételeket tekintve nyomot kell hagynia.

A 2010-es év költségvetésében a tervezett ÁFA bevétel 2.313,900 milliárd forint volt, a tényleges ÁFA bevétel pedig 2.313,582 milliárd forint lett, amire azt lehet mondani, hogy a tervek fedték a valóságot.

A 2011-es év költségvetésében a tervezett ÁFA bevétel már 2.557,988 milliárd forint, amely 10,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi ÁFA bevétel, látványosan bele van tervezve az idei költségvetésbe az adócsökkentés okozta fogyasztásnövekedés.

A probléma az, hogy a tényleges összesített ÁFA bevétel (~= lakossági fogyasztás) tavaly májusban 929,151 milliárd forint volt, idén májusban pedig 986,872 milliárd, s ez csak 6,1 százalékos növekedés.

Infláció

Az infláció természetes része a pénzügyeinknek, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, amikor két eltérő időpontban pénzösszegeket hasonlítunk össze, célszerű reálértékre hozni a múltbeli és/vagy jövőbeli pénzösszegeket, hogy össze tudjuk őket hasonlítani.

A 2010-es évhez képest a 2011-es év január-május időszakára 4,2 százalékos inflációval tudunk számolni, így az ÁFA bevételeket át kell számolnunk reálértékre, így a 2010. január-május összesített ÁFA bevétel tehát idén május végén 968,175 milliárd forintot ér reálértéken, a fogyasztás bővülése tehát csak 1,9 százalék volt,

Fizetésemelés

A fizetések emelése a gazdaság bővüléséből és az infláció követéséből tevődik össze, illetve adóváltozások is hatnak rá, a 2011. januárban életbe lépő SzJA változás jelentősen módosította a fizetéseket: változatlan bruttó fizetést tekintve sok adózónál kisebb lett a havi munkabér, más adózóknál pedig több.

A 2011-es év májusában az előző évhez képest 7,5 százalékkal kapnak több pénzt az dolgozó állampolgárok.

Következtetés?

Az ÁFA bevételek némileg túl vannak tervezve, illetve a dolgozó állampolgárok nem tudják vagy nem akarják a náluk maradt pénzt a belső fogyasztás felpörgetésére fordítani. A felmérések szerint ennek két oka van:

Két problémát okoz ez a helyzet:

  • az idei költségvetés megcsúszik a tervezett és a valódi ÁFA bevételek közötti különbséggel – ez kb. 100-110 milliárd forint
  • a jövő évi költségvetésben nagyobb hiánnyal kell tervezni, ha az emberek továbbra se akarják itthon elkölteni a többletjövedelmet

A kérdés nyitott. Meglátjuk.

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))