Skip to end of metadata
Go to start of metadata

...fixen beépítve?

Eljött ismét a nyári hőség, amelyet eddig egy mobilklíma enyhített, és most is enyhít, de nem túl jó hatásfokkal, mivelhogy egy darab csöve a résnyire nyitott ablakon van kivezetve...

A mobil klímák általában gyengébb hatásfokkal dolgoznak, mint a split klímák, mivel egy viszonylag kicsi – beltérben is elviselhető – dobozba kell beletenni minden fontos részét. Ezt a gyengébb hatásfokot rontja az a kivitel, amelyet "egycsövesnek" becéz a szakma, mivelhogy szerencsétlen klíma beszívja a szoba levegőjét, felmelegíti azt, majd kifújja a csövön a külvilágba, közben egy másik résen is beszívja a szoba levegőjét, de azt lehűtve a szobába fújja ki – praktikusan azt lehet mondani, hogy a szobából beszívott levegőt hideg és meleg részre bontja, majd a hideget a szobába, a meleget a külvilágba továbbítja. A hatásfok rontó tényező igazából két tényező:

 • a szobából szívott és a külvilágba kifújt levegő helyére valahonnan levegőt kell pótolni, és ez a levegő az amúgy is meleg külvilágból fog bejönni
 • az egyetlen csövét igen problémás normálisan kivezetni a külvilágba.

Szerencsére vannak olyan mobil klímák, amelyek ugyan gyárilag egycsövesek, de kis barkácmunkával kétcsövessé lehet(ne) őket alakítani, mivelhogy van nekik két csőhöz csatlakozás, de ehhez kellene szerezni egy plusz csövet és egy plusz műanyag idomot:

Első körben szeretném az ablakok és a radiátor csöve alatt kivezetni fixen az egyetlen csövét a klímának, erre minden esély megvan, mivel az ablak alatti rész fából van, csak egy megfelelő lyukat kellene rá kimunkálni, amelyet ősszel le tudok dugózni (két vörös ovális a lyukak helye):

Két kérdésem maradt a tisztelt közönség felé:

 • mivel célszerű kimunkálni egy (vagy két) lyukat?
 • hol lehet megvenni ilyen klíma-szerelvényeket?

Vagy adjam el a mobil klímát, vegyek helyette egy split klímát és hagyjam az egészet a fenébe? (smile)

      
      
Page viewed times

9 Comments

 1. Anonymous

  Hello,

  Lyukfűrésszel vagy dekopírral is lehet szerintem, ha nem kapsz ilyen lyukmarót. Milyen szerelvényekre gondoltál? Flexi csövet szerintem minden barkácsboltban lehet kapni, műanyagkarimákkal együtt.

  --

  Hofferek Attila

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Nem ismerem a szelvényt, hogy milyen anyagok és milyen tartóbordák vannak benne... leginkább ezt tart vissza. (sad)

   A csövet és a karimát próbáltam Baumax-ban és Bricostore-ban, egyik se foglalkozik ilyesmivel, úgyhogy klímást kell keresnem.

   1. Anonymous

    Ha ez vigasztal, akkor itt szárszón van egy kezola nevű barkácsbolt, ott mindenféle ilyesmi van :-)

 2. Anonymous

  Próbáld meg itt: http://www.ventilatorhaz.hu/

  Amikor az elszívót kötöttem be, mindenféle elborult idommal, csővel és jótanácsokkal is elláttak.

  Topy

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Jövő héten megnézem, hogy van-e ilyen cuccuk, a külső részre csappantyús lezáró is jól jönne – ami lehet náluk kapni, szebben nézne ki, mint egy kopasz lik... (smile)

 3. Anonymous

  Én eladnám és egy inverteres split klímát vennék. 

  Én magam szereltem be az enyémet, így bátran állíthatom, hogy neked is menni fog.

  Misi

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Panel ötödik emeletre kissé drága splitet szerelni... de egyébként persze az lenne a jó megoldás, de akkora befektetés lenne, hogy annyit nem szeretnék ebben a panelben lakni... (smile)

   1. Anonymous

    Ezt nem értem. Miért drágább az ötödiken, mint mondjuk a 2-on vagy a földszinten? Tényleg kíváncsi vagyok nem kekeckedés.

    Árpi 

    1. Auth Gábor AUTHOR

     Nem mindegyik klímás szeret kimászni a sokadik emeleten a falra pókemberként, hogy lyukat fúrjon a konzolnak és a klíma csöveinek... (smile)

     A második emelet még elérhető létrával, de az ötödikhez már kell némi kötél, vagy alpintechnika.

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))