Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A múlt héten az esküdtszék döntése szerint a Google nem sértette meg az Oracle szabadalmait, az Oracle ezért beadott egy indítványt, amellyel a döntést a bíró kezébe helyezi, de a stratégia nem jött be, Alsup bíró elutasította az Oracle kérését. Ezen túl a Groklaw portálon olvasható tegnapi tudósítás szerint az Oracle újabb vereséget szenvedett a bíróságon: Alsup úgy döntött, hogy a Java API nem védett a szerzői jog szerint, mivel az API duplikálható az interoperabilitás okán:

The overall name tree, of course, has creative elements but it is also a precise command structure — a utilitarian and functional set of symbols, each to carry out a pre-assigned function. This command structure is a system or method of operation under Section 102(b) of the Copyright Act and, therefore, cannot be copyrighted. Duplication of the command structure is necessary for interoperability....

Ezzel a Java API-t érintő kérdések a Java közösség számára megnyugtatóan végződtek – feltéve, hogy az Oracle nem fellebbez a témában.

A Google már csak a tényleges – Apache Harmony projektből örökölt – Java implementációkkal kapcsolatos szerzői jogsértésért felel, amelyért az Oracle nem tud milliárdokat leakasztani, ha pedig a Google újraírja ezeket a részeket, akkor az Oracle csak aprópénzt tud kicsikarni a jogsértésért, holott az eddigi hercehurca számlája 100 millió dollár felett jár már.

      
      
Page viewed times

2 Comments

  1. Mi kerult ezen a jogi herce-hurcan 100 millio dollarba? Lehet, hogy inkabb jogasznak kellett volna mennem...

    Es ott nem ugy van hogy a vesztes fizeti a gyoztes fel jogaszait is? Szoval ha az Oracle nyer, akkor neki ez ingyen volt, plusz amit megitel neki a birosag, nem?

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Két éve tart, rengeteg embert mozgatott meg mindkét cégnél, illetve a bíróságon is. Nem a jogi költség ennyi, bár az se lehet kis összeg. (smile)

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))