Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Groklaw tudósítása szerint a tegnapi napon az esküdtszék ejtette az Oracle szabadalmak jogtalan felhasználásával kapcsolatos vádat, így a két éve – szabadalomsértés okán – indított per főbb pontjai semmivé váltak. Az Oracle által citált szabadalmak a JVM működésével voltak kapcsolatosak, a Google számára kedvező döntést minden bizonnyal követő Oracle fellebbezést viszont veszélyezteti az a tény, hogy ezen két szabadalom közül a nagyobb pénzt érő idén decemberben lejár, a másik – jóval kisebb – szabadalom érvényes még hat évig.

A Google a szabadalmak tekintetében fellélegezhet, azonban az előző csörte eredményeképp a Java API továbbra is szerzői jog által védett "képződmény". A Java API szerzői joga az érdekesebb kérdés, mert ezzel az Oracle nem csak a Google-t és az Android-ot "bánthatja", hanem a Java ökoszisztémát éltető közösséget is, mivel az eddigi szokások szerint a specifikációk alapján bárki készíthetett implementációt, így a Java API felhasználásával készült például az Apache Harmony, vagy akár az Eyesbeyond patchset, amely FreeBSD-re teszi lehetővé a Java újrafordítását, s persze még sok más JRE/JDK, amelyek különféle (Sun-Oracle által nem támogatott) eszközre készültek (mint például Windows Mobile 5.x-6.x).

Alsup bíró még nem fogadta el az esküdtszék interfészekkel kapcsolatos döntését, kérte a peres feleket, hogy egyezzenek meg az API jelentéséről, illetve kommentálják az Európai Bíróság interfészekkel kapcsolatos döntését:

Throughout the trial, during breaks in official proceeding, Judge Alsup, 66, has asked myriad questions about the nature of APIs, how they work, and the exact meaning of the vocabulary used to describe them. Both sides have quibbled over the nuances of the terminology involved — e.g. is “blueprint” an accurate real-world analog of an API? — and the judge has often stopped the proceedings until they can agree on a meaning.

[...]

Alsup also asked the sides to comment on a ruling from the High Court of the European Union on a lawsuit brought by U.S. software company SAS Institute against UK outfit World Programming Limited.

(Forrás: http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/05/judge-oracle-google)

Mindkét kérdés/kérés érdekes, mert sokan és sokféleképpen értelmezik egy-egy rendszer interfészeit, a per kimenete kihathat a Java ökoszisztéma működésére, illetve egyéb szoftverrendszerek egymáshoz való viszonyára is:

Here’s the problem: Treating APIs as copyrightable would have a profound negative impact on interoperability, and, therefore, innovation. APIs are ubiquitous and fundamental to all kinds of program development. It is safe to say that all software developers use APIs to make their software work with other software.

(Forrás: https://www.eff.org/deeplinks/2012/05/oracle-v-google-and-dangerous-implications-treating-apis-copyrightable)

Az eddig fordulók esküdtszéki döntések voltak, az ügyben eljáró bíró még nem döntött a perről, de a jelen állás szerint az Oracle elbúcsúzhat a milliárd dolláros kártérítési igényeiről, a Java API erőltetett védelme pedig akár saját verem ásása is lehet...

      
      
Page viewed times

1 Comment

  1. Értelmezésem szerint ez még közel sem lejátszott történet. Az első ítélet szerint ugyan nem történt szabadalomsértés ami a forráskódot illeti, az API még a jövő heti tárgyaláson kerül terítékre, bár a bírói megjegyzések alapján nem különösebben várható elmarasztalás abban az ügyben sem.

    Mivel az Oracle rengeteg pénzt és energiát fektetett a jogi hercehurcába, valószínű, hogy a felmentés után felebezni fog, ami értelemszerűen másik, vélhetően másképp is gondolkodó bírót fog jelenteni. Az ezt követő folytatásnak megjósolhatatlan a kimenetele, hiszen erősen technikai kérdésről van szó, amit a jogászok nem feltétlenül fognak azonosan értelmezni.

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))