Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Szerda délelőtt lezajlott a JBoss User Forum, amely rendezvény során a Red Hat megpróbálta bemutatni, hogy mit is szeretne kezdeni a JBoss technológiákkal, így meghívót küldtek az JBoss megoldások iránt érdeklődő hazai szakembereknek és bemutatták. A minikonferencia szokás szerint kiadós kávézással és pogácsázással kezdődött, de sajnos túl nagy tömeg nem gyűlt össze: az előadókkal és szervezőkkel együtt talán két tucatnyi ember verődött össze az első előadás kezdetéig, amelyet Marcin Labanowicz – a Red Hat kelet európai ügyfelekkel foglalkozó embere – tartott, s alapvetően a Red Hat bemutatásáról szólt.

Ezt követte Dominik Watruba (Senior Solution Architect) előadása a JBoss AS (Community) és a JBoss EAP (Enterprise Application Platform) közötti különbségekről. Megerősítésre került az a közismert tény, hogy az Enterprise verzió a Community verzión alapul, ám a közösségi kiadásba nem kerülnek javítások és frissítések (leszámítva a rendszertelen időnként kiadott alverziókat), a támogatott kiadás ellenben rendszeresen frissül, illetve a felderített hibák is kijavításra kerülnek. Ezen túl az Enterprise kiadás 7 éves támogatási ciklusának első négy évében a nagyobb és fontosabb újdonságok belekerülnek backport formájában (a közben kiadott Community verzióból). A Red Hat – úgy tűnik – ráállt arra a kiadási modellre, hogy a páratlan verziójú Community verzióból lesz Enterprise release, így lett JBoss AS 5.1 a JBoss EAP 5 alapja, illetve így lett a hamarosan megérkező EAP 6 alapja a JBoss AS 7.1. Az előadás második fele a Red Hat middleware megoldásait mutatta be, amely során a SOA-P összeköti az új Java alkalmazásokat a legacy rendszerekkel, illetve a nem Java alkalmazásokkal; e mellett a Data Services Platform tartja a kapcsoaltot a SOA-P és az adatbázisok (adatforrások) között; ezek felett van a JBoss Business Rules Management System; végül az egészet az Enterprise Portal Platform koronázza meg. Dominik fontosnak tartotta kiemelni, hogy az "eating your own dog food" szellemében a Red Hat a saját termékein működik, saját operációs rendszerén fut a saját portál megoldása a saját alkalmazás szerverükben.

Dominik után Szentiványi Gábor következett, aki röviden bemutatta az ULX céget, majd rátért a cloud és a SOA bemutatására: mindkettő régóta divatos szó az informatika területén, de mostanság kezdik megérteni a vállalatok, hogy mire is jó a cloud, illetve hogyan működik egy jó SOA. Gábor előadását egy kávészünet követte, amely során lehetett pogácsázni, illetve kapcsolat hálót építeni egy kis sütizés közben.

Az ebéd előtt másfél órával folytatódott a konferencia, ismét Dominik adott elő: a JBoss EAP 6 újdonságairól:

  • Újratervezték az alapoktól, ez meg is látszik a JBoss AS 6.x és a 7.x közötti jelentős különbségekben
  • Multi-node alapú működés (a többi alkalmazás szerverhez hasonlóan lett egy domain-controller)
  • Újragondolt menedzsment API jött létre (CLI, Java, REST, XML, Web konzol), a menedzsment felületen kiadott módosítások belekerülnek az XML konfigurációba
  • A konfiguráció sokkal egyszerűbb lett, egyetlen XML (domain.xml) tárolja az adott példány összes beállítását, ezt szét tudja szinkronizálni a cluster tagjaira
  • A Java EE 6 megfelelőség okán megjelentek a profilok
  • Új és hatékony technológiák jelentek meg: HornetQ, több magot végletekig kihasználja, Infinispan cache réteg
  • Nagyon gyors – 6 másodperc alatt indul, 9MBájt memóriát használ (!), a szolgáltatások igény esetén indulnak csak el

Ezek után – a pogácsák, a sütik és az újdonságok emésztése közben – a Wit-Sys nevű cég mutatta be, hogy mostanában JBoss technológiákat használva fejlesztenek, és ez mennyiben könnyítette meg a fejlesztők életét, illetve rövidítette le a fejlesztési ciklust. Az utolsó előadást Vámosi Tamás tartotta, bemutatva a Red Hat támogatási modelljét, hosszasan részletezve, hogy a konkurens Oracle és IBM megoldásainál mennyivel olcsóbb a Red Hat megoldása egy három éves fejlődési ciklust tekintve. Az ebéd előtt kisorsolásra került öt darab JBoss póló, az ebéd közben pedig hasznos pletykákat osztottak meg egymással az IT piac résztvevői.

Összességében azt mondanám, hogy megérte elmenni erre a kis konferenciára, főképp Dominik Watruba okán, aki remek előadó, kiválóan tudta vegyíteni a technikai újdonságokat a marketing mondásokkal, így lazán és mosolyogva terelte a figyelmet az Enterprise kiadások felé. A többi előadás számomra nem mondott újat, illetve a Red Hat támogatás költségvetési oldala nem az én asztalom, de nyilván voltak résztvevők, akiket ez érdekelt jobban... (smile)

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))