Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Egy május eleji hosszú hétvége gondolatait összegezve írtam meg május harmadikán a hírhedt Le roi est mort, vive le roi! című hozzászólást, amely lényege annyi volt, hogy a javaforum.hu portál tartalmát Confluence alá migrálom. A bejegyzés kisebb vitát generált a Java levelezőlistán, sokunk véleménye ütközött, néhányan egyszerűbb PHP alapú portált szerettek volna, mások a Confluence-t találták túl nagy dolognak, nagy többség által támogatott konszenzus nem alakult ki, de abban szinte mindenki egyetértett, hogy változtatni szükséges. Május hatodikán sikeresen importáltam a felhasználókat a Crowd alá (bár néhány jelszó elveszett), majd május tizennegyedikén a migráció pilot során néhány jelentéktelenebb témán kipróbáltam a tartalom átmásolását, ezt követte egy hétnyi tartalom migráció, majd május 23-án éjjel megtörtént az átállás, illetve 26-án csendben megünnepeltük a hatodik évfordulót... (smile)

Mint arról már írtam néhány napja: a javaforum.hu alatti szerver kissé koros, lassú, és nehezen bővíthető; a Confluence viszont kissé erőforrás igényesebbnek bizonyult, mint a régi portál, így a szűkös erőforrásokon egymással harcoló szolgáltatások miatt a rendelkezésre állás jelentősen leromlott, az áprilisi közel 100 százalékos (tisztán JavaForum2.0) rendelkezésre állás június harmadik hetéig 98,9 százalékra esett vissza – a netdiag.hu módszertana szerint a 12 másodpercnél hosszabb válaszidő ugyanis hiba. A grafikonokon szépen látszik, amit érezni is lehetett gyakran: a tartalmakhoz való hozzáférés az utóbbi négy hétben nehézkes volt, több kiesés és lassulás is előfordult, számszerűen mintegy 8 órán át nagyon lassú volt a Confluence oldalak létrehozása, s további 8 órán át túllépte a 12 másodpercet is a tartalmak előállítása, és sokszor órákon-napokon át 2-3 másodpercig is eltartott a főoldal legenerálása.

A megoldás az lett, hogy a fizikai gépről virtuális gépre költöztetem át a szolgáltatásokat, a Confluence már négy napja az új szerveren fut, az első napon a CentOS részeképp feltelepülő OpenJDK probléma okozott némi izgalmat, de amióta a Oracle Java 6 van a portál alatt, azóta nem történt fennakadás, remélem ez így is marad. Nincs okom panaszra a virtualizált erőforrásokat tekintve, a nagyobb migrálások alatt is csak belassult a kiszolgálás (elfogyott a CPU erőforrás), de hamar visszaért a 800-900ms közötti válaszidőre a http://wiki.javaforum.hu oldal tartalmának előállítása. A technikai részletekről elég ennyi... (smile)

Feltettem magamnak a komplex kérdést, hogy jó lesz-e a Confluence, mint tartalomkezelő rendszer, képes-e átvenni a régi portál helyét? A válasz jelenleg az, hogy igen. Sokkal könnyebb tartalmakat létrehoznom, módosítanom, szerkesztenem, mint a JavaForum2.0 esetén, ahol a szerkesztőségi rendszer néha egy INSERT INTO kezdetű sor volt az adatbázis konzolon. Sokat segítenek a letölthető és telepíthető plugin programok, amelyek egy kattintásra kiterjesztik a lehetőségeket, illetve olyan tulajdonságokkal ruházzák fel az alap Confluence oldalakat, amelyek nagyon kézre állnak.

Ha magamat nem számítom, akkor azt kell mondjam, hogy szinte csak a hírekre jöttek a megjegyzések, az első két hét szinte csendben eltelt, aztán több fórumbejegyzés is létrejött, a portál látogatottság lassan, de növekedett, sajnos a közösségi szellem még nem tesz körsétákat, de talán idővel ez is megoldódik... (smile)

Ha jól körülnézek, akkor három területen lenne szükségem segítségre:

 • olyan területen híreket írni, amelyhez nem értek kellően (Eclipse, Spring, stb)
 • a portál jelenleg az Intranet témát használja, ezt kicsit gatyába kellene rázni design ügyileg
 • kezdőknek szóló leírásokat létrehozni különféle témákban

A meghirdetett Cikkért könyv! egyelőre nem váltotta be a reményeimet, de nem adom fel... (smile)

Ti mit gondoltok? Szerintetek jó lesz a Confluence?

      
      
Page viewed times

5 Comments

 1. Hi!

  Szerintem jo lesz. En is hasznaltam (majd ha lesz eleg memoria a gepemben akkor fogom is). Igazabol vegigprobaltam www.wikimatrix.org -rol jo par free cumot, de aztan inkabb megvettem 10usd -ert a confluencet.
  Sajnos cikk irasra nincs idom jelenleg (peddig lehet osszedobnek egy scalas cikket (smile)) De ha felszabadul egy kis free time akkor majd nekiugrok.

  b0c1

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Cikkek vagy hírek jöhetnek minden mennyiségben... (smile)

 2. Szerintem megteszi a Confluence, bár ez az Intranet style téma kicsit unszimpi, mert elég közel áll ahhoz a felülethez, amit amúgyis egész nap nézek melóban (ld. még Jira).

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Írtam is, hogy aki érez magában egy kis design vénát, segíthetne átszabni. (smile)

   Az is bőven elég, ha leírjátok, hogy hol és mit írjak át a CSS-ben.

 3. Izlesek es pofonok, nekem bejon a minimal style.

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))