Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Mint írtam volt, előfizettem a Deezer zene-szolgáltatásra, amely a Telenor és a Deezer közös akciója révén az év végéig ingyenesen használható (jövő januártól 1390 forint lesz a havidíj).

Eltelt az első két hét, amely idő alatt sok-sok zenét hallgattam meg, nagyobb részét az asztali gépen, kisebb részét a mobiltelefonomon; ezen zenék közül csak a mobiltelefonra töltöttem le néhány albumot, hogy sávszélesség szűkében lévő helyen is tudjak némi zenét hallgatni, ugyanis a legtöbb helyen elérhető 3G sebesség teljesen megfelelő, de a város nagy részén van HSPA lefedettség, amely végképp bőven sok a 128kbps változó bitrátával kódolt MP3 online letöltéséhez. Természetesen az offline módban letöltött MP3 állományokon van egy minimális trükközés, hogy ne lehessen lemásolni vagy továbbküldeni, de ezért a havidíjért ezt el tudom fogadni. Ha mégis szeretnénk magunkénak érezni egy-egy zenét, akkor a kedvenc zeneszámokat vagy albumokat egy mozdulattal meg lehet vásárolni az amazon.com áruházból, ahol $0,5 és $2 közötti áron vehetünk egy-egy zeneszámot:

 

Feltéve, hogy amerikai területről próbáljuk megoldani a vásárlást, különben egy hibaüzenettel találkozunk a vásárlás során, hogy nem a megfelelő országban élünk:

 

Eleinte csak módjával használtam a Deezer alkalmazás online módban a mobiltelefonomon, mivel nem szerettem volna belefutni abba a pofonba, hogy a Telenor esetleg mégse adja ingyen a sávszélességet, aztán néhányszor rápillantottam az online.telenor.hu oldalon a forgalmi statisztikáimra, illetve a telefonom statisztikáira, és megnyugodtam, hogy a Deezer zenehallgatás valóban ingyen lesz év végéig, ugyanis a szolgáltató nagyjából 300MBájt adatforgalmat mért a hónap közepéig:

 

Ugyanakkor a Deezer alkalmazás már közel 1,5GBájt adatot töltött le a Telenor hálózatán át, a 300MBájt adatforgalom a többi alkalmazás működésének hozadéka:

 

Természetesen vannak negatívumok is, hiszen egy szolgáltatás ritkán tökéletes... (smile)

Első körben a magyar zenék hiánya tűnt fel, a Deezer kínálatában hirdetett 18 millió zene elenyésző része származik kis hazánkból, de – gondolom a Telenor hatására – napról-napra egyre több hazai előadó műveit hallgathatjuk, bár a repertoár sose lesz teljes.

Második probléma gyökerét nem egészen értem... egyszerűen kiszürkülnek a már nem is egyszer hallgatott zeneszámok, a hozzá tartozó üzenet szerint az adott zeneszám nem érhető el Magyarországról:

 

Holott a legtöbbet hallgatott tíz zeneszám között is ott van, pont a napokban lett elérhetetlen:

 

A 'Lake Constance' az összes Mike Oldfield albumból elérhetetlen lett, ugyanakkor az album más zeneszámai elérhetőek maradtak, mint az 'Etude' vagy a 'Shadow On The Wall', s ami még érdekesebb, a mobiltelefonon futó Deezer alkalmazás teljesen más zeneszámokat tett elérhetetlenné (ez esetben nem kerül szürkítésre, nemes egyszerűséggel nem listázza a letölthetetlen számokat). Ahogy az alábbi képen is látszik – balra az asztali számítógépen látható lista, jobbra a mobiltelefonon látható lista, mindkettő a 'Two Sides: The Very Best of Mike Oldfield' albumon elérhető zenéket listázza:

Mindezt ugyanarról a WiFi hálózatról... szóval nem értem, hogy mi alapján szúrnak ki velem, de valahogy túlteszem magam az ügyön.

Összességében tetszik a szolgáltatás, s remélem, hogy meg fognak oldódni a problémák, illetve nem jönnek elő újabb meglepetések... bár végül is még három hónapig ingyen van, minek panaszkodom... (smile)

      
      
Page viewed times
  • No labels

2 Comments

  1. Anonymous

    Hanyszor mondjam Gabor, SPO-TI-FY (smile)

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Biztos nagyon jó, kár, hogy nem érhető el kis hazánkból... (smile)

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))