Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Java programozók körében elterjedt tévhit, hogy a synchronized módosítóval ellátott metódusok vagy blokkok által bezárt programsorokat csak egy szál futtathatja egy időben. A valóság az, hogy a kérdéses osztály példányaira vonatkozik a synchronized, ha az osztályból van kettő példányunk, amelyek egy közös static változót használnának, akkor mit sem ér a synchronized... Hogy ne a levegőbe beszéljek, nézzünk egy konkrét példát, vegyünk például egy osztályt, amelynek egy statikus változója és két metódusa van:

Test.java
public class Test
{
 private static Integer counter=0;
 
 public synchronized void addToCounter(Integer number)
 {
  counter += number;
 }
 
 public Integer getCounter()
 {
  return counter;
 }
}

Láthatjuk, hogy az addToCounter metódus szinkronizált blokkban van, így azt a counter nevű változóhoz több szál nem férhet hozzá:

ThreadA.java
public class ThreadA implements Runnable
{
 @Override
 public void run()
 {
  try
  {
   Test test = new Test();
   for (int count = 0; count < 100; count++)
   {
    test.addToCounter(1);
    Thread.sleep(7);
   }
   System.out.println(test.getCounter());
  } catch (InterruptedException ex)
  {
   Logger.getLogger(ThreadA.class.getName()).log(Level.SEVERE, ex.toString(), ex);
  }
 }
}

Ahogy fentebb látszik, létrehoztunk egy ThreadA (és egy ThreadB) osztályt, amelyekkel több szálon tudjuk futtatni a Test osztály "szálbiztos" addToCounter metódusát:

Main.java
public class Main
{
 public Main()
 {
  ThreadA a=new ThreadA();
  ThreadB b=new ThreadB();
  
  new Thread(a).start();
  new Thread(b).start();
 }
 
 public static void main(String[] args)
 {
  new Main();
 }
}

Az eremény meglepő lehet:

197
198

Elvileg az eremény 200 kellene lennie az utolsónak lefutó szál esetén, hiszen minden hozzáadás szinkronizált volt... azonban a synchronized két külön példányra volt értelmezett, így a statikus változót két szál akár egyidőben is módosíthatta. A fent vázolt probléma abból a tényból adódik, hogy a synchronized módosítóval jelölt metódus (lásd fentebb) az alábbi kóddal lesz azonos:

public void addToCounter(Integer number)
{
 synchronized (this)
 {
  counter += number;
 }
}

Ahogy a kódból is kiolvasható: a kód szálzárása példány szintű lesz (this), s ebből adódóan csak akkor jön elő a probléma, ha statikus változót akarunk egy nem statikus - de szinkronizált metódusból elérni. A megoldás egyszerű, kell készítenünk egy statikus és szinkronizált metódust, vagy osztály szintű szálzárást állítunk be:

public void addToCounter(Integer number)
{
 synchronized (getClass())
 {
  counter += number;
 }
}

Érdemes figyelni ilyen apróságokra, hiszen egy többszálú programban hibát keresni nem egyszerű, s egy tévhit még nehezebbé teheti a hiba okának felderítését.

      
      
Page viewed times

4 Comments

 1. Ha jól sejtem elírás a ThreadB, és helyesen

  ThreadA a=new ThreadA();
  ThreadA b=new ThreadA();
  
  
  1. Auth Gábor AUTHOR

   Nem, direkt van két szálimplementáció (nehogy azt mondja valaki, hogy azért téveszt a számláló mert azonos osztály példányaival számolok), de akár így is működhetne, a probléma tekintetében mindegy... (smile)

 2. Akkor aztért az valahol le kellene írni, hogy a ThreadB copy-paste ugyanaz, mint a ThreadA. Amúgy didaktikailag azt tartanám helyesnek, ha ThreadA lenne mind a két objektum, és meg lehet említeni, ha valakinek nem lenne egyértelmű, hogy ha a két osztály nem azonos, csak mind a kettő párhuzamosan matat, akkor is ez van.

  Esetleg érdemes lenne ezt a cikket frissíteni és hozzátenni az atomi osztályokról és CAS-ról is egy megoldást. Mert amúgy a példafeladathoz a mai Java-val már nem kell synchronized.

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Ahogy fentebb látszik, létrehoztunk egy ThreadA (és egy ThreadB) osztályt

   Leírtam... (smile)

   Esetleg érdemes lenne ezt a cikket frissíteni és hozzátenni az atomi osztályokról és CAS-ról is egy megoldást. Mert amúgy a példafeladathoz a mai Java-val már nem kell synchronized.

   Bárkinek nyitott a lehetőség, hogy tartalmat adjon hozzá... (smile)

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))