Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Elmaradtam némi mobiltelefon számlával, mivel csekket már jó ideje nem fizetek be, átutalás helyett pedig fél éve a www.vodafone.hu/onlinefizetes oldalt használom, ahol tudok kártyával fizetni, ahogy a többi fizetnivaló esetén nem. A kártyás fizetés egyik előnye, hogy nagyjából azonnal jóváírják a kérdéses összeget, másik előnye pedig az, hogy nem kell az átutalásért fizetnem (az egyéni vállalkozói számlámról az ugye 200 forint)...

...ma valahogy nem sikerült értelmes oldalnak bejönnie, s az eddig megszokott felület helyett egy "404 Sajnos, az általad keresett oldal nem elérhető... (sad)" üzenet fogadott. A bizonyosság okán többször is begépeltem a böngészőbe a címet – holott az ott volt a már meglátogatott oldalak között. Mivel nem értem el sikert, megkerestem az SMS-t, amelyben négy napja – vagyis két munkanapja – leírták a pontos URL-t és rákattintottam, de az Android böngészője a Vodafone 3G hálózatán se találta a hivatkozott oldalt.

Gondoltam szólok nekik...

...hogy baj van, bár szerintem tudnak már róla, valószínűleg nem én vagyok az egyetlen ügyfél, aki online szeretne kártyával fizetni, ezért a portál jobb felső sarkában beírtam a telefonszámom és a hozzá tartozó – régebben megadott jelszót. Az eredmény nem maradt el.

Mondom sebaj, próbáljuk ismét. Nem lett jobb. Körülnéztem a főoldalon, és megláttam egy újabb lehetőséget a belépésre, mégpedig a jobb oldali menü felső dobozkájában. Nosza, próbáljuk abban.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy a Vodafone OpenSSO-t használ az egykapus belépések kezeléséhez (Single Sign On), így a portálra – elvileg elég egyszer és egy helyen belépni. További érdekessége az OpenoSSO-nak, hogy az Oracle – a Sun felvásárlásával – dobta az OpenSSO-t és a saját SSO megoldását tartotta meg, az Oracle Identity Manager nevű terméket, amelyet – az OpenSSO-val ellentétben – nem Java nyelven írtak.

Természetesen ezek nem vesznek el az OpenSSO tudásából, nagyszerű termék, amelyre lehet ekkora ügyfélbázist alapozni, de jelenleg nincs nagy cég mögötte, bár az OpenAM egy OpenSSO fork, amelyet a ForgeRock nevű cég vitt tovább. A ForgeRock több alkalmazottja és vezetője résztvett az OpenSSO létrehozásában és támogatásában, így végülis jó kezekben van.

A Vodafone portál további érdekessége, hogy LifeRay alapokon nyugszik, amely egy Enterprise portál – természetesen Java nyelven írva. Ezt a tényt ügyesen elrejtették, de pont a belépés mutatja a klasszikus és messziről látható ronda LifeRay URL szerkezetet:
...p_p_id=OpenSSOLoginPortlet_WAR_OpenSSOLoginPortlet\&p_p_lifecycle=1\&p_p_url_type=1\&p_p_st...

Visszatérve a fő témába, a belépés sikerült, ám nem egészen úgy, ahogy azt vártam.

Nagyszerű, tehát be vagyok lépve, de mégsem, mivel a telefonszámom helyett null lettem, a következő kattintás után pedig ismét nem voltam belépve. Kitartó vagyok, próbálkoztam ismét, itt már több eredménnyel, végre azt láttam, amit szerettem volna látni: a telefonszámomat.

Ám a következő kattintásnál ismét az ajtó előtt találtam magam...

Egy nappal később...

...elsőre be tudtam lépni, gondoltam felveszem a kapcsolatot a Vodafone ügyfélszolgálattal, ezért kattintottam az "Elérhetőségeink" linkre, nem kellett volna:

Nyilván a belső tesztelések során a http://dmzweb03.vodafone.hu/elerhetosegeink cím elérhető volt, ám ez a publikus DNS-be nincs bejegyezve, de azt legalább tudjuk, hogy a Vodafone hálózatában van egy DMZ, ahol van legalább három webszerver... (smile)

Tovább kattintgattam ilyen linkekre vadászva, amikor egyszercsak... találkoztam egy olyan oldallal, amely régen a http://www.vodafone.hu/onlinefizetes volt, csak most az a neve, hogy https://www.vodafone.hu/szamlabefizetes... (smile)

Úgy látszik...

...sikerült élesbe tenni vodáéknál egy nem kellően tesztelt programot, vagy az kihelyezés során sikerült valami különbségre lelni az éles és a teszt rendszer között, esetleg a kihelyezés körülményei nem voltak kellően részletezve – vagy az üzemeltetés hibázott... nem lennék holnap reggel a beszállítók, a belső fejlesztés, a tesztelés vagy az IT vezetés bőrében... (smile)

Azt már csak halkan merem megjegyezni, hogy kikapcsolt JavaScript esetén be se lehet lépni, mivel a "Belépés" gomb mögött csak JavaScript kód van, azt a LifeRay betegséget szerencsére már megoldották, hogy JavaScript nélkül be se jön az oldal, lásd http://www.javagrund.hu oldalt kikapcsolt JavaScript mellett...

Most hívjam fel őket a 1270-en? (smile)

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))