Skip to end of metadata
Go to start of metadata

...tartja a mondás.

A laptopom hétről-hétre hangosabb lett az utóbbi időben, a benne lévő két ventilátor szinte megállás nélkül hajtotta a levegőt, ami nem is lenne baj, ha dolgoztattam volna a gépet, de az utóbbi időben nem okoztam különösebben semmi terhelést, semmi oka nem volt arra, hogy ilyen tempóban hűtse magát. Egy idő után elkezdett melegedni is az intenzív önlegyezés ellenére, aminek egy ideig nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget, de a héten már a teljesítmény rovására ment a dolog: a CPU gyilkos Flash reklámok, videók, játékok szaggatni kezdtek... mivel a gép volt már szervizben halott videókártyával, előkaptam az NVidia-Settings alkalmazást, amely rögtön panaszkodoni kezdett, hogy 85 fokos a GPU mag, a kártya önmagán pedig 65 fokot mért, s ezt éreztem is: szinte égettek a kártya feletti billentyűk. A lassulás oka az volt, hogy a Flash nem csak CPU, hanem GPU gyilkos is, a magasabb hőmérsékleten pedig önmérsékletre szólította fel magát a GPU.

Elszörnyegtem, amikor utánagondoltam, hogy mikor fújkáltam ki utoljára szegény gépet, mivel ez a nagy esemény bizony másfél éve lehetett – még az előző lakás képei bukkantak fel vizuális memóriámban, bár a dátumra nem emlékeztem kristálytisztán. Nosza, elugrottam sűrített levegős spray ügyében egy közeli barkácsáruházba.

A kereskedelemben kapható sűrített levegős spray tagja a hülyén elterjedt neveknek, mint a beton talpfa vagy a műanyag üveg, lévén nem sűrített levegő van benne. Az olcsóbbak cseppfolyós propán-butánnal vannak töltve, amely igen erősen tűzveszélyes – elég egy apró szikra és az éppen tisztított berendezés porig ég a műhellyel-lakással együtt. A drágább "sűrített levegős spray" fluorozott szénhidrogénnel van töltve, amely ugyan nem robban az ember arcába, mivel nem gyúlékony, ellenben remekül rombolja az ózonréteget.

A tisztogatás remekül sikerült, azóta a gép csöndes, nem tekernek túlságosan a ventilátorok, az NVidia-Settings pedig 45 fokos kártyahőmérsékletet és 50 fokos GPU maghőmérsékletet mutat, amely teljesen normálisnak tűnik. Ennek ellenére nem fogom megúszni, hogy jobban ki ne tisztítsam, mivel a por és kosz kifújása nem elég hatékony, a hűtőbordákon és a ventilátor lapátokon ilyenkor még ül némi por és röhög a markába, de már nem sokáig... (smile)

Bizony mondom néktek, e szent napon írva vagyon a naptáramba: félévente laptoptakarítás lőn vala.

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))