Child pages
 • Ha a kocsid oprendszer volna...
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Veled is megtörténhet egyszer...

Bizonyára sokan emlékeznek még Bill Gates 1997 őszén tett kijelentésére, hogy ha a General Motors a számítástechnikához hasonló ütemben fejlesztette volna technológiáját, az autók már 25 dollárba kerülnének és 400 km-en 1 liter benzint fogyasztanának. Mire a GM első reagálása lakonikusan csak annyi volt, hogy ez igaz lehet, de kinek van kedve naponta kétszer összetörni a kocsiját. A választ később elkészítették bővebben is, 10 pontba foglalva... Ez jutott eszembe annak kapcsán, hogy nem régiben egy oprendszer vitában ismét előkerült az analógia: hogyan működnének a gépkocsik, ha operációs rendszerek lennének... Az alábbi történtnek semmi valós alapja nincs, a szereplők kitalált személyek és tárgyak, a létező személyekkel és tárgyakkal való mindenféle hasonlóság teljesen a véletlen műve...

Bemész egy autókereskedésbe, mert a régi mellé szeretnél venni nagyobb teljesítményű új autót. A kapu előtt látsz pár ütött-kopott kocsit, egy pillanatra megnézed őket, de a rozsdabarna foltos kinézetük láttán szinte tudomást sem véve róluk elmész mellettük. A kereskedő szívélyesen fogad, rögtön kávéval és hellyel kínál. Leülsz, a kávé kortyolgatása közben melegség érzése tölt el, s közben válaszolsz a szokásos kérdésekre.

Miután a feketével végeztél egy alkalmazott átkísér a szalonba, ahol a garázsodnak megfelelő kocsikat látod. Összesen kettőt, egy Windows 98 és egy Windows NT fantázianevűt, rajtuk nagy betűkkel a Microsoft feliratot, amely biztosan a gyártó cégre utalhat. Közben halkan a hátad mögé lép egy jól öltözött fazon, és Marketing Géza néven mutatkozik be.

Külsőre mindkét kocsi ugyanúgy néz ki, megnézed közelről és távolról is őket, de nem látsz különösebb eltéréseket. Mint tapasztalt autós, megkéred Gézát, hogy mutassa meg a motort és a futóművet, mert bár nem értesz hozzá, de mindig is érdekeltek az új alkatrészek.

– Uram, sajnos nem engedi a gyártó, de tudok mutatni Önnek egy fényképet.

A fényképen egy rakéta-hajtóműt megszégyenítő csillogó-villogó szerkezetet látsz, és szinte nem tudsz elszakadni a látványtól, amikor ismét megszólal Géza:

– Ez a Windows 98 motorja, az NT típusé sokkal jobb, kíváncsi arra is?

Megnézve az NT motorjának a fényképét komolyan mérlegeled, hogy inkább egy NT boldog tulajdonosa legyél, de az ára sajnos nem a Te pénztálcádhoz van szabva. Szeretnéd kipróbálni a Windows 98, de látod, hogy Géza a fejét csóválja:

– A gyártó mellékel a kocsihoz egy EULA nevezetű füzetet, és csak akkor kaphatja meg a kulcsokat, ha ezt a szerződést elfogadta.
– Akkor szeretném elolvasni ezt a szerződést. – válaszolod.
– Az EULA mindig az első ülésen található, de az ajtók zárva vannak. – mondja Géza.
– Akkor hogy tudom elolvasni?
– Ezt velem sem közölte a gyártó. –  vonta meg a vállát Géza.

– Lesz, ami lesz. – gondolod, fizetsz és elkéred a kulcsokat. Géza örömmel adja át azokat, majd behajol az ablakon:
– A cégem sokat dolgozott azért, hogy önnek ilyen kocsija lehessen, ne hozzon szégyent ránk –  majd átnyújt egy névjegykártyát.

Első észrevételed, hogy a műszerfal alig múlja felül egy Trabant funkcionalitását. – Legalább nem kuszál össze. – jegyzed meg ironikusan. Óvatosan legurulsz a rámpán, és lassan kikanyarodsz a kapun. Pár száz méter megtétele után a fényképen látható motor felbátorít, ezért durván rálépsz a gázra. A várt dübörgés helyett köhögő hangot hallasz, egy hangos durranással leáll a motor, és kigyullad egy kék lámpa a műszerfalon, mely szerint szabálytalanul használtad a kocsit.

Indítasz, majd óvatosan gázt adsz, és lassan elindulsz hazafelé. Útközben egy csomó roncsnak kinéző kocsit látsz, amelyek megszégyenytö módon egytől-egyig megelőznek, és vezetőik arcáról szánakozást vélsz leolvasni. Lassan haladsz hazafelé a megszokott útvonaladon, ahol naponta jártál a DOS kocsiddal. Éppen balra akarsz kanyarodni amikor megáll a kocsi, és egy piros figyelmeztető jelzés tudtodra adja, hogy ezen ez úton nem lehet Windows 98 kocsival végigmenni, mert a szembejövő DOS kocsik miatt a Windows 98 könnyen felborulhat. Nem érted az összefüggést, de belátod, hogy nem tehetsz mást. Továbbmész egyenesen, közben azon töröd a fejed, hogy milyen útvonalon juthatsz haza. Több kilométer és figyelmeztetés után végre hazajutottál, kinyitod a garázsajtót és óvatosan betolatsz a DOS kocsid mellé.

Ijedten veszed észre, hogy a Windows 98 kocsiból két robotkar kezd nyúlkálni a régi kocsid felé. Kilyukasztják a kerekeket, majd elvágják a fékcsövet, és felfedezőútra indulnak a garázsban. Beülsz a kedvenc foteledbe és elkezded olvasni a kocsid ismertetőjét. Az első oldalon leírják, hogy ez egy kocsi, négy kereke van, képes sík terepen gurulni, továbbá sokat dolgoztak azon, hogy ilyen szép külseje legyen, ezért számítanak rá, hogy sok örömöd telik majd benne. A második oldalt olvasva emelkedni kezd a vérnyomásod, a Windows 98 kocsi ugyanis kizárólag négysávos úton hajlandó menni, de ha igazán menni akarsz vele, akkor hatsávos lucfenyőkkel szegélyezett út miatt nem fog megsértődni.

Ha ki szeretnél kocsikázni a hétvégi házadhoz, akkor vagy építtetsz arrafelé egy négysávos utat, vagy veszel még egy kocsit. Kizárólag Microsoft feliratú benzinkutaknál tankolhatsz, különben megszeged az EULA nevű szerződést, kizárólag Microsoft (fizetős) parkolókban állhatsz meg.

Úgy gondolod, hogy főzöl egy kávét, bár tudod, hogy nem fog jót tenni a vérnyomásodnak. Visszaülsz a helyedre, és zavartan hallgatózol a garázs felé, ahonnan fura zörejek törnek elő. Tovább olvsod a leírást, és próbálsz nem figyelni a külvilágra. Elkezded olvasni az "Amit nem szabad" fejezetet, és elszörnyedve látod, hogy nem nyithatod ki a motorháztetőt, a csomagtartót, a kesztyűtartót, a hátsó ajtókat; nem nézhetsz be a kocsi alá, nem fényképezheted le, és még viccből sem rakhatsz répát a kipufogóba.

A Windows 98 nem tartalmaz pótalkatrészeket, szerszámokat, elakadásjelző háromszöget, mert sohasem hibásodik meg. Ezt az autót nem adhatod el senkinek nálad fog elrohadni, és kölcsön sem adhatod a barátaidnak. Ásítasz egyet, és úgy gondolod, hogy holnap teszel egy hosszabb próbautat. Megfürdesz, és megpróbálsz aludni, de a garázsból kiszűrödő hangok nem hagynak nyugtot. Valamivel éjjel kettő után abbamarad a zaj, s azonnal elalszol.

Reggel korán ébredsz, de igencsak gyűrötten nézel ki. Készítesz egy dupla kávét, a csészéddel kiballagsz a garázsba. Kinyitod az ajtót, és nem hiszel a szemednek... a DOS romokban hever. Dühösen belerúgsz egyet a Windows 98 bal hátsó kerekébe, mire beindul a riasztó.

– A jó <CENSORED>! – kiáltod, és belerúgsz még kettőt. Gyorsan befutsz a lakásba, és azon imádkozol, nehogy a szomszédok felébredjenek. Az ismertetőben nem találod a riasztó szót. Kifutsz a garázsba, és a füledet befogva belesel az ablakon. A műszerfalon egy vörös jelzés villog: "Registry error!"

Visszarohansz és felhívod a forródrótot, bemutatkozol, és elmondod a gondodat, miszerint megszólalt a riasztó.

– Hmmm... a riasztó nem szólalhat meg csak úgy, annak oka van – mondja a forródrót másik oldalán a hang – Ön biztos lopott alkatrészeket használt hozzá, ezért a kocsi úgy gondolta, hogy illetéktelen behatolás történt.
– Nem használtam semmi lopott dolgot, tegnap vásároltam a kocsit.
– Kérem, nekem itt az van leirva, hogy ha szól a riasztó, akkor az lopott alkatrészt jelent. Értesítem az ellenőröket.

Megdöbbenve teszed le a telefont, és idegesen várod az ellenőröket, közben rágyújtasz egy cigire, amire hat év után ma reggel szoktál vissza. A harmadik spangli után fékcsikorgást hallasz, majd megszólal a csengő. Kiballagsz a kapuhoz és még éppen látod, amint egy baseball csapat kaszálódik ki egy mikrobuszból, majd felsorakoznak az ellenőr mögött. Ellenállást nem tanúsítva bevezeted őket a garázsba, és megmutatod a szirénázó kocsidat. Az ellenőr felkiált:

– Aha! Ez itt egy DOS! – és elindul a romhalmaz felé. Egy kicsit turkál a romok között, miközben fájdalmasan arra gondolsz, hogy milyen jó kocsi is volt a DOS. Az ellenőr ismét felkiált és egy fura alkatrészt fog a kezében. – Uram, ez egy lopott tetrisz! Fiúk!

A kórházban ébredsz fel, ahol a rendőrség egyik képviselője éppen egy papírt dug az orrod alá, és a jegyzökönyv címet viseli. Suttogó hangon megkéred rá, hogy el szeretnéd olvasni, ezért ha lehet, akkor kicsit tartsa távolabb a papírt. Morgolódva bár de engedelmeskedik.

 • 06:48 – Jelzést kaptunk a Microsoft forródrót diszpécserétől, hogy a lent megnevezett személy valószínűleg illegális alkatrészeket használ a kocsijához.
 • 06:53 – A szolgálati kocsival ketten elindultunk a gyanusított lakására.
 • 06:59 – Mivel 10 percnyi csengetésre sem reagált a gyanusított, felhatalmazva éreztük magunkat a kepu betörésére, amit végre is hajtottunk.
 • 07:03 – A gyanúsítottat a garázsban találtunk, ahol éppen lopott alkatrészeket pakolt be egy szekrénybe.
 • 07:04 – Felszólítottuk, hogy azonnal hagyja abba a tevékenységét, mire vérben úszó szemekkel ránk támadt és kétszer lefejelte kollégám térdét. Ezután felém fordult és többször is megütötte az öklömet a gyomorszájával.
 • 07:05 – Megmarkolta a kezünket és ellenségesen kiabálva segítségért az udvar közepére vonszolt minket, majd megpróbált a földre rántani.
 • 07:06 – A gyanúsított a földön fekve több percig magához rángatta a lábunkat, csúnyán összevérezte a ruhánkat, közben mindvégig gorombán kegyelemért könyörgött.
 • 07:07 – A gyanúsított tüntetöleg mozdulatlanul feküdt a földön, ezért átvizsgáltuk a garázst, ahol a mellékelt listán található 126 különböző lopott alkatrészt találtunk.
 • 07:26 – A lopás bűnténye nyilvánvaló, a garázs és a gépjármüvek lefoglalása felől döntöttünk.

Ellenőr: Kegyetlen Jónás
Tanú: Műveletlen Károly rendörhadnagy
Gyanúsított: Szegény János

Nem érzel magadban elég lelkierőt az ellenkezésre, ezért aláírod.

Két hét múlva kiengednek a kórházból, és pár hónap után már otthon is vagy. Különösebb megrázkódtatás nélkül fogadod el a garázs és a kocsik hiányát. Pár nap múlva egyik reggel zajt hallasz a kapu felől. Álmosan kinézel az ablakon, és meglátod a DOS kocsid romjait, felette a garázs romjait, mellettük pedig ott a Windows 98 kocsit sértetlenül.

Örömmel kirohansz az úttestre, és délutánra már be is hordod a garázs nagy részét. Kihívod a kőművest, aki pár óra alatt rendbe is hozza a garázsodat, szinte jobb, mint új korában, hiszen vettél pár új fénycsövet, és a padlólapok is vadi újak lettek. Estére hulla fáradtan elalszol, azzal a gondolattal, hogy holnap majd ismét élvezheted az autózás felhötlen érzését.

Reggel vidáman ébredsz, és fütyörészve szürcsölöd a kévét, majd lezserül felöltözöl és beleülsz a Windows 98 kocsidba. Indítanál, de meg se mukkan a kocsi. Kicsit halkabbra fogod a dúdolást, és besétálsz a lakásba. Kisebb neurózisod keletkezik, mivel fel kell hívnod a forródrótot. Remegő kezekkel tárcsázol, bemutatkozol, és elmondod, hogy garázsfelújítás után nem indult a kocsid:
– Ez sajnos garázsprobléma, hívja fel a kőművest, és vele beszélje meg.
– De kipróbáltuk az ő Windows 98 kocsijával, és azzal nem volt gond.
– Akkor biztos lopott...
– Ööö... igaza van szólok a kőművesnek. <klatty> – fejezed be ijedten a telefonálást.

Kell legalább fél óra, mire elég erősnek érzed magad, és felhívod a kőművest. Azonnal eljön, és megnézi, mi lehet a gond. Megiszol három üveg sört, éppen a negyediket bontanád, mikor meghallod a csengőt. Összeszorul a gyomrod... kinézel az ablakon, és megnyugodva látod
hogy csak a kőműves. Egy napi fáradtságos munka után kiderül, hogy ha 2 centivel arrébb állsz be a garázsba, akkor semmi gond nincs. Megnyugodva aludni térsz.

Reggel még vidámabban fütyörészel, és a garázs felé már tánclépésben közeledsz. Kinyitod az ajtót, beülsz a kocsiba, indítasz, és a motornak nagyon szép hangja van, és ez megnyugvással tölt el. Bekapcsolnád a biztonsági övet, mikor rájössz, hogy az nem szériatartozék, és
már rég meg kellett volna venned, mivel megbüntetnek, ha nincs. Sebaj, gondolod, a légzsák viszont szériatartozék. Rálépsz a gázra, és tudomásul veszed, hogy szabálytalan, ezért újra indítasz. Óvatosan elindulsz, közben erősen töröd a fejed, merre tudsz kijutni az autópályára.

Fél óra múlva 120 körül száguldasz egy kanyar felé, élvezed az autózás szabad érzését, amikor bekattan a kormányzár...

A kórházban magadhoz térve a müszerfal képe elebeg a szemed elött, ahogy egy piros felirat villog: "Biztos, hogy akarja használni a légzsákot?"

Frank O'Yanco - franko@drava.dravanet.hu

Ez volt az első nyomtatott formában (is) megjelenő cikkem, amely az "Új alaplap" című sajtótermékben jelent meg 1999 októberében: Ha a kocsid oprendszer_volna...

 


Page viewed times

 

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
 • No labels