Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Confluence frissítés "mellékhatása" okán több dolog is – mondhatni – jelentősebben megváltozott, hiszen közel másfél évet sikerült kihagyni, ez pedig az informatikában jelentős idő, hát még egy agilis módon fejlesztett slágertermék esetén... ennek a lépésnek – mintegy logikus következményként – jelentős hatása van a kinézetre, a felhasználói élményre, illetve kis mértékben a működésmódra is. Úgy gondolom itt az idő arra, hogy egy kis tárlatvezetést tartsak az oldal struktúrájáról és az újdonságokról.

A portál felépítése

Az alábbi képen látható a Confluence főoldal jelenlegi felépítése, amely alapvetően négy nagyobb részből áll:

  • Globális navigációs panel az oldal tetején, ahol tudunk nyelvet váltani (a magyar nyelv egyelőre nem támogatott), illetve olyan – a közösségi téren túlmutató – tartalmakat tudunk elérni, mint egyéb területek (Spaces), a regisztrált felhasználók (People), a naptár (Calendars), illetve a saját menüt is itt érjük el, ahol szabadon lehet garázdálkodni... (smile)
  • Az aktuális oldalstruktúra, a bal felső panelben található, itt találjuk azt a menüt, amelyet eleddig a felső sávban láthattatok, az oldalak elnevezése remélem magáért beszél
  • A friss blogbejegyzések a bal alsó panelben foglalnak helyet, itt láthatjuk, hogy milyen új bejegyzések keletkeztek
  • A kiválasztott oldal tartalmát a jobb oldali blokkban láthatjuk, ahol az adott oldaltól függő beosztásban láthatjuk a friss tartalmakat.

 

Változások

Ha eddig is látogattad a portált, akkor biztos észrevetted a szemmel látható változásokat, de azért csokorba szedem a lényegesebbeket.

Look'n'feel

Mit hoz a jövő? bejegyzésre érkeztek ötletek és javaslatok különféle csatornákon, volt néhány észrevétel az oldal kinézetével kapcsolatban, hogy túl egyszerű, átláthatatlan, letisztult, túl összetett, átlátható, túl minimalista... igen, ezek gyakorlatilag egymásnak ellentmondó vélemények... de azért kipróbáltam néhány Confluence témát, amelyek talán segítenek a navigációban és a tartalmak elérésében, végül az Enterprise Theme mellett döntöttem, amely kellően testre szabhatónak néz ki, bár még nem nyúltam bele igazán egy beépített téma és színvilág kiválasztásán kívül. Természetesen a vélemények és módosítási javaslatok jöhetnek, megpróbálom beállítani... (smile)

Ha valakinek esetleg lenne némi grafikusi vénája, akkor egy jó logó hasznos lenne... (smile)

Chat

Kísérletképpen már egyszer bevezettem egy kis társalgót a jobb alsó sarokban, ám az akkori add-on eléggé szegényes volt, most újra nekifutottam, de sajnos az Enterprise Theme kicsit megtöri a kinézetét, így most még sincs chat-re lehetőség, ha esetleg igény lenne rá, szóljatok... (smile)

Google SSO

Sajnos a Google SSO add-on az eddigi formájában megszűnt, a gyártó cég kivette a termékeit az Atlassian Marketplace-ről, így már nem köteles OpenSource telepítés esetén ingyen adni a licencet, és nem lett olcsóbb se... ha nagyon szükséges, akkor futhatok egy kört a gyártónál, hogy támogatják-e még az OpenSource projekteket, esetleg lefejlesztünk mi magunk egy ilyen közösségi OpenID add-on-t, de a lényeg az, hogy mostantól nincs Google SSO.

Karma pontok

Találtam egy viszonylag friss – ám meglehetősen ígéretes – add-on-t, amely jutalmazza a tartalom létrehozást, illetve a meglévő tartalmak gondozását, minden műveletért pontokat lehet kapni, amelyek után adott ponthatárok elérésekor Badge jár, illetve bizonyos speciális műveletekért speciális Badge is kapható, s ezen túl lehet jutalmakat adni egymásnak, úgyhogy lehet gyűjteni az érmeket és a serlegeket!

Az aktuális pontok kiíródnak a felhasználónevek mellé, és az áttekintő is elérhető, megnézhetjük, hogy ki milyen módon gyűjtötte a pontjait:

Link share

Az 5.3 verziótól lehetőség van linkek megosztására, kissé még kezdetleges, de már kezd hasonlítani a közösségi oldalak link megosztásához, ahol a Facebook vagy a Google+ betölti az adott oldal címét, bevezető szövegét és esetleg képet is hozzá, ha van használható mérető kép az adott oldalon. Ehhez a tartalom létrehozásakor a "Share Link" típusú oldalt kell kiválasztani:

Majd értelemszerűen kitölteni a beviteli mezőket:

És már meg is jelent a megosztott link oldala: http://wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=36372934

Zárszó

Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha még valamit hozzátennék, akkor arról úgyis fogok szólni... (smile)

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))