Child pages
  • WebConf2012 - Confluence plugin fejlesztés
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Confluence plugin fejlesztés

Auth Gábor

http://www.javaforum.hu

auth.gabor@javaforum.hu


Confluence?! Az mi?

A Confluence az ausztráliai Atlassian definíciója szerint egy vállalati csoportmunkát támogató eszköz, s a cég többi termékével együtt a z utóbbi években lett világszerte hihetetlenül népszerű és kedvelt szoftver. A sikereit vélhetően az intuitív és könnyen használható felületének, illetve az Atlassian nyílt forrású projekteket és kis cégeket támogató licencpolitikájának is köszönheti (például 10 felhasználóra a licencdíj 10 dollár / év).

A gomba módra szaporodó beépülő kisalkalmazásokat is felírhatjuk az előző kettő érv mellé, mivel ezen modulok nagy része ingyenesen vagy olcsón letölthető a virtuális piactérről, de az összetettebb alkalmazások is elérhető áron (1-5 dollár / felhasználó / év) szerezhetőek be.

Fejlesztői szemmel is kényelmes eszköz a Confluence, mivel átlagos Java ismeretekkel már neki lehet állni az egyszerűbb beépülő modulok fejlesztéséhez, amelyeket regisztráció után fel lehet tölteni az Atlassian Marketplace felületére: akár ingyenes, akár fizetős alkalmazásként.

Bár már sok száz alkalmazás érhető el, az ígéretesen fejlődő Confluence ökoszisztéma okán még igen nagy esélyünk van arra, hogy létező igényeket elégítsünk ki saját fejlesztéssel, ahogy arra is, hogy megfelelő marketing eszközökkel még nem létező igényeket generáljunk.


Miről szól majd az előadás?

Az előadásom bevezetése során a felhasználók szemszögéből bemutatom a Confluence alapvető működését, előnyeit, hátrányait, hasznos funkcióit, a szerkesztő felületét, illetve a letölthető beépülő modulok telepítését és használatba vételét.

Ezt követően egy átlagos Java fejlesztő nézőpontjából körbejárjuk a Confluence plugin-ok fejlesztéséhez szükséges Java projektek felépítését, a jelenleg használható beépülési pontokat, a grafikai elemek elhelyezését és természetesen a testreszabási lehetőségeket is. Körüljárjuk a Confluence SDK előnyeit és hátrányait, majd az SDK használatával létrehozunk egy üres "Hello World" beépülő modult.

Az előadás maradék idejében kísérletet teszek egy kicsi és egyszerű beépülő alkalmazás elkészítésére, tesztelésére, telepítésére illetve használatára egy élő demó során, majd igyekszem választ adni a felmerülő kérdésekre.

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
  • No labels