Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A programok írása közben nagyon sokat tudunk javítani a hatékonyságon, ha ismerünk apró trükköket, amelyek gyorsítani tudják a munkát. Sok fejlesztő az egeret részesíti előnyben a billentyűzettel szemben, most mutatunk 10 érdekes billentyűzet kombinációt, amelyek miatt érdemes elszakadni az egértől. A kombinációk egy része nem csak NetBeans alatt érhető el, ezért célszerű kipróbálni saját IDE eszközében mindenkinek.

 1. A kijelölt sorokat pillanatok alatt a kijelölés alá tudjuk másolni, ha megnyomjuk a Ctrl-Shift-[lefelé nyíl] gombokat. A másolás annyi alkalommal történik meg, ahányszor lenyomjuk az említett kombinációt. A Ctrl-Shift-[felfelé nyíl] szintén használható, ekkor a kijelölés az eredeti helyén maradt, ellentétben a lefelé nyíl használatával, ahol a kijelölés mozog lefelé a másolások során.
 2. A kijelölt sorokat másolás nélkül mozgatni tudjuk az Alt-Shift-[felfelé-, lefelé nyíl] segítségével, a kijelölés a nyíl irányában fog mozogni.
 3. Egymásba ágyazott forráskód elemeket tudunk kiválasztani az Alt-Shift-[pont] és az Alt-Shift-[vessző] kombinációk használatával, amelyek közül az első egyre nagyobb blokkokat választ ki (különféle zárójelek és pontok mentén), a második pedig az előzőleg kijelölt részt csökkenti egy szinttel.
 4. Ha a forrásunkba szeretnék osztályelemeket generálni (konstruktor, setter illetve getter metódus, stb), akkor csak meg kell nyomnunk az Alt-Insert gombokat, és máris megjelenik egy lebegő ablak, ahol a menüből kiválaszthatjuk a generálandó elemet.

 5. Csoportosan át tudunk nevezni egy-egy metódust vagy változót, ha kijelöljük, majd megnyomjuk a Ctrl-R (refactor) kombinációt. Ekkor a kijelölt szöveg a forrásunk minden pontján átneveződik az új névre. Vigyázzunk ezzel az eszközzel, ugyanis az osztályok neveit is meg tudjuk változtatni, és akkor a NetBeans egy korrekt refactor során magát az osztályt is átnevezi, amire hivatkoztunk.

 6. A Ctrl-[per] billentyűkkel a kijelölt forrást megjegyzéssé tudjuk alakítani, és viszont.

 7. Ha gyorsan meg szeretnénk nézni egy adott osztály vagy metódus tulajdonságait, akkor a kurzorral rajta állva a Ctrl-F12 hatására külön ablakban láthatjuk ezeket az információkat.

 8. A megnyitott forrásfájlok közötti váltáshoz a Ctrl-Tab hatására előugrik egy felbukkanó ablak, amelyben a Ctrl-Tab további nyomogatásával lépkedni tudunk a lefelé a listában.

 9. Ha elkalandoznánk a megnyitott források között, a Ctrl-Q visszavezet majd az utolsó szerkesztett ponthoz.

 10. A Ctrl-Shift-M billentyűk hatására az adott sort megjelelöli a NetBeans, az így megjelölt pontok között a Ctrl-Shift-[pont] és a Ctrl-Shift-[vessző] segítségével előre és hátra tudunk mozogni a megjelölt sorok között.

 11. Ha a kurzort a egy metódus visszatérési típus jelölő részén hagyjuk, akkor a NetBeans megjelöli a metódus összes kilépési pontját.

 12. Alt-F4 határása gyorsan abba tudjuk hagyni a munkát... :)

      
      
Page viewed times

3 Comments

 1. A ctrl+[per] alatt mit értesz magyar billentyűzetnél?
  1. Auth Gábor AUTHOR

   Magyar billentyűzeten nincs olyan... sajnos.
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))