Child pages
 • 1. Bevezető
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A Java-Suli sorozat elsősorban az általam oktatott diákoknak szólt, mivel az óráimon előadott anyagok rendezetlen gyűjteményét hoztam egységes formába, illetve – az elmúlt három év tapasztalata alapján – könnyen emészthető sorrendbe. A tanulóim mindegyike többé-kevésbé ismerte a C és a C++ nyelvet, így ezen tudás vagy tapasztalat nélkül az oldal látogatói számára kissé nagy falat lehet a nyelv megtanulása. Más nyelv (Delphi, Visual Basic, stb.) ismerete kissé megkönnyítheti a tanulást.

1.1. Fejlesztői környezetek

Sok olyan programozóval találkoztam, akik egy notepad összetettségű vagy vi illetve emacs jellegű környezetre esküsznek, mint egyetlen és igaz út. Hagyjuk rájuk ezt a rigolyát... a programozók többsége nagy és összetett programot szokott használni, amelyeket integrált fejlesztő környezetetnek nevezünk (IDE). Azért nevezik integrált környezetnek, mert (szinte) minden benne van, ami előfordulhat egy program megírása során. A legfontosabb komponens egy szövegszerkesztő (illetve editor), amely általában képes a Java nyelv kulcsszavait és főbb szerkezeti elemeit kiemelni (sytax highlight). Fontos komponens a projekt alapú fájlszervezés, illetve a projekt lefordítási és futtatási lehetősége. Célszerű egy verziókövető rendszer használata, bár ennek szükségessége csak hosszadalmas csapatmunka esetén fontos. Ha használunk grafikus felhasználói felületet (GUI), akkor örömmel vesszük, ha az IDE tartalmaz egy GUI szerkesztőt is. A készülő program fejlesztői dokumentációját is (fél)automatizálhatjuk, ha az IDE megkeresi a dokumentálatlan osztályokat és metódusokat, majd "kikényszeríti" a dokumentálást.

Az ingyenes környezetet használó Java fejlesztők között két nagyobb "hívő" csoportot találunk: az egyik csoport a NetBeans programot, a másik csoport pedig az Eclipse környezetet részesíti előnyben. A maradék "kisebbség” osztozik az összes többi program között. Jelen cikksorozatban a NetBeans környezetet fogom bemutatni a befolyásolás szándéka nélkül (!), mivel én is ezt használom, és ezen oktattam a programozást is. A NetBeans letöltését, telepítését és elindítását nem részletezem, egyik tevékenység sem tűnik olyan összetettnek és nehéznek, hogy egy programozást "életcélul" választó olvasónak ez gondot okozhasson... :)

Maga a program kinézete távolról pont olyan, mint bármelyik másik fejlesztőeszköz: a felső részén egy átlagos menürendszert és egy ikonsort, az alsó rész bal oldalán egy fa struktúrát megjelenítő komponenst, jobb oldalt pedig a fülekkel kiválasztható szerkesztő ablakterület találunk. Ezt természetesen testre szabhatjuk, de ezek a komponensek általában a nevezett helyen szoktak előfordulni.

Első dolgunk, hogy létrehozzunk egy új projektet. Bár a fejlesztő környezetekkel képesek vagyunk egy-egy állományt külön is szerkeszteni, fordítani és futtatni: ezt lehetőleg kerüljük el. A projekt gondolkodás fontos része a fejlesztői munkának, ugyanis ez magát a teljes programfejlesztési utat tartalmazhatja a tervezéstől a kész programcsomag elkészítéséig. Tekintsük a projektet úgy, mint egy gyűjtőt, ahol mindent megtalálunk, ami a programunkkal kapcsolatos.

NetBeans esetén új projektet a File -> New project... menüpont segítségével tudunk létrehozni, amely előcsalogat egy dialógus ablakot.

Új projekt esetén meg kell adnunk a projekt típusát, hiszen a Java eléggé univerzális nyelv lett: a mobiltelefontól kezdve egészen a nagy kiszolgálókig képesek vagyunk programot írni. A Sun által kitalált alaptípusok okán alapvetően három fő irányzat közül választhatunk. Tudunk a Java ME (Mobile Edition) használatával mobil eszközökre programot írni (ám ez időközben kissé elavult nyelvjárás lett az Android miatt). Leggyakrabban a Java SE (Standard Edition) jellegű programokat szoktunk készíteni, ezek közé tartoznak a felhasználói programok, a Java Applet-ek és a legtöbb szerver oldali Java program. A Java EE (Enterprise Edition) olyan nagyvállalati technológiákat is hordoz, amelyekkel kényelmesen tudunk stabil, adatvédelem központú és jól skálázható programokat alkotni. A három fő kategórián belül tudunk több altípust kiválasztani, ehhez szükséges, hogy a fejlesztő környezetben az adott típusok telepítve legyenek, vagyis ezek fejlesztését támogassa az IDE. Nekünk most a Java típuson belül a Java Application altípus kell.

A projektnek nevet kell adni, amely – bár tartalmazhat ékezetes betűket is – lehetőleg ékezetmentes legyen, írjuk egybe a szavakat, és minden szó első betűje nagybetű legyen. Ezt a stílust a Java nyelv tervezői alakították ki, vétek lenne ettől eltérni. Célszerű egy külön könyvtárat szánni a projekteknek, ez akár lehet a saját könyvtáron belül a Java is. Egyéb fejlesztőkörnyezetek kérdezhetnek még pár információt, mint például egy leírást, vagy akár verziókövető rendszer elérési útját. Nekünk elég ennyi információ, így a Finish gombra kattintva elkészül egy mintából a FirstJavaProject projektünk.

A környezet általában megnyitja a projekt fő állományát (FirstJavaProject.java), amely egy üres és különösebb funkciók nélküli osztály (az osztályokra később visszatérünk). Először azonban nézzük meg a bal felső részén megtalálható fa struktúrát, s ennek hasznát.

Alapvetően a kettő lenyitható ág érdekes, az egyik a Source Packages, a másik pedig a Libraries, természetesen egy összetettebb projekt esetén lesz még néhány egyéb ága is ennek a fácskának, de jelen esetben elégedjünk meg ezzel a kettővel, amelyek közül az első ágat fogjuk használni, ahol a forrás állományaink kapnak helyet. A Java csomagokra osztja a forrásállományokat, amelyeket tekinthetünk könyvtáraknak vagy mappáknak is. A NetBeans mindig a projekt kisbetűsített nevét adja annak a csomagnak, amelyben a főprogram kap helyet. A második ágban a programunk által használt osztálykönyvtárak és egyéb könyvtárakra történik hivatkozás, de erről jóval később teszek majd említést.

A fejlesztő eszköz legfontosabb része az a terület, ahol a programot szerkesztjük. Általában minden környezet esetén valamilyen füles rendszer biztosítja, hogy az éppen betöltött projekt több állományát is szerkeszthessük kevés átkapcsolási időveszteséggel. A szerkesztők általában kiemelik a kulcsszavakat, más színnel mutatják a szöveges és a karakteres literálokat, illetve a sok egyéb kiemelést tudnak.

Első programunk a klasszikus "Hello World!" szöveget fogja kiírni a konzol kimenetére, ehhez egy kissé át kell írnunk a fájl tartalmát:

Java
package firstjavaproject;

/**
 * Hello World program
 *
 * @author auth.gabor
 */
public class FirstJavaProject
{

 public static void main(String[] args)
 {
  System.out.println("Hello World!");
 }
}

A projekt lefordítása – noha csak egyetlen forrásállományt tartalmaz – a Run -> Run Main Project menüponttal vagy az F6 gomb megnyomásával történik. Ekkor a környezet megnézi a projekt forrásállományait, és lefordítja azokat, amelyek az előző fordítás óta változtak. Ha a fordítás sikeres volt, akkor a kész projektet le is futtatja. Minderről az eddig üres alsó panelen kapunk információt:

Result
run:
Hello World!
BUILD SUCCESSFUL (total time: 0 seconds)

Ezzel elkészült az első Java projektünk, dőljünk hátra és szemléljük elégedetten a világot, mint Java programozó... (smile)

1.2. Kódolási stílusok

Alapvetően a Java önmagában is egy érdekes stílust használ, amelynek alapjai a változók, osztályok, állományok, konstansok és metódusok elnevezésében rejlik. Az összes különálló szó, amely egy osztály, egy állomány nevében szerepel nagybetűvel kezdődik:

TextBox
MyFileFilter
MainWindow
AbstractToolKit

Ezen túlmenően a változók és metódusok elnevezése teljesen hasonló, viszont az első szó kisbetűvel kezdődik:

setText()
stringBuffer
loadedFile
getAccountId()

Az előre definiált konstansok neve esetén pedig minden betű nagybetű, a szavak elválasztása aláhúzással történik:

MAX_CHAR
STORE_ID
LOADED_FILE
MIN_LENGTH

Érdemes minden körülmény esetén ezekhez a konvencióhoz ragaszkodni, mivel ez a Java része, bár más esetben is le fog fordulni a programunk, csak esetleg a későbbiekben fogjuk megbánni, ha mások is bedolgoznak majd a programunkba; vagy az általunk készített osztályt mások is használni szeretnék.

Fontos újdonság, hogy a Java forrást akár Unicode kódlappal is írhatjuk, így a használt azonosítók már tetszőleges betűket tartalmazhatnak, nem kell ékezetteleníteni a magyar változóneveket sem. Bár ez a külföldi kollégákat esetleg érzékenyen érinti, ezért kerüljük ezt a megoldást. Gondoljunk bele, hogy mennyi nehézséget okozna, ha egy kínai karakterekkel telezsúfolt programot kellene továbbfejleszteni... :)

A Java saját stílusán kívül még szokás két forrásprogram stílust megkülönböztetni, amelyeknek természetesen vannak variációi. Ezek már nem annyira a Java részei, ezekkel találkozhatunk a rokon nyelvekben is.

Elérési utak

Az egyik stílus igazából a külső könyvtárak (illetve Java nyelven: csomagok) felhasználásával kapcsolatos. Megtehetjük, hogy a program elején a teljes csomagra való hivatkozást megemlítjük az import kulcsszóval, ekkor a fordító értelemszerűen hozzápróbálgatja a megtalált osztályokat és egyéb hivatkozásokat az import listához. Ennek hátránya, hogy elővigyázatlan tervezéskor előfordulhat két csomagban azonos osztálynév vagy konstansnév (jellemzően egy saját és egy beépített osztály neve ütközik), és ekkor az első "találat" eredménye lesz a programban, ezért általában csak hosszadalmas keresgélés árán találhatjuk meg a hiba okát:

SajatOsztaly.java
import java.util.*;
import javax.swing.*;

public class SajatOsztaly extends JFrame
{
 private List buttons = null;
 private JButton okButton = null;

 public SajatOsztaly()
 {
  buttons = new Vector( );
  buttons.add(new JButton("Egy"));
  buttons.add(new JButton("Kettő"));
  okButton = new JButton( "OK" );
 }
}

A fenti hibát kiküszöbölhetjük, ha minden egyes csomagra a hivatkozást a program forrásszövegében ejtjük meg, így közvetlenül megadhatjuk a megfelelő csomag elérési útját. Ennek hátránya, hogy sokkal többet kell gépelni, viszont sok aljas rejtőzködő hibát kikerülhetünk ezzel:

SajatOsztaly.java
public class SajatOsztaly extends javax.swing.JFrame
{
 private java.util.List buttons = null;
 private javax.swing.JButton okButton = null;

 public SajatOsztaly()
 {
  buttons = new java.util.Vector( );
  buttons.add(new javax.swing.JButton("Egy"));
  buttons.add(new javax.swing.JButton("Kettő"));
  okButton = new javax.swing.JButton( "OK" );
 }
}

A kettő út között használhatjuk az "arany középutat" is: név szerint importáljuk a csomagokat, mivel így nagyon ritka lesz a névátfedés:

SajatOsztaly.java
import java.util.List;
import java.util.Vector;
import javax.swing.JButton;
import javax.swing.JFrame;

public class SajatOsztaly extends JFrame
{
 private List buttons = null;
 private JButton okButton = null;

 public SajatOsztaly()
 {
  buttons = new Vector( );
  buttons.add(new JButton("Egy"));
  buttons.add(new JButton("Kettő"));
  okButton = new JButton( "OK" );
 }
}

Igazítás

A második stílusváltozat különféle alkalmazása már az olvashatóságon is sokat ront vagy javít. A megfelelő helyekre tett új sorokból és szóközökből álló formázásban vehetjük észre ezt a stílust, mint például amely az én szememnek jól olvasható:

SajatOsztaly.java
import java.util.*;
import java.awt.event.*;
import javax.swing.*;

public class SajatOsztaly extends JFrame implements ActionListener
{
 private List buttons = null;
 private JButton okButton = null;

 public SajatOsztaly()
 {
  buttons = new Vector( );
  buttons.add(new JButton("Egy"));
  buttons.add(new JButton("Kettő"));
  okButton = new JButton( "OK" );
 }
}

Természetesen nem biztos, hogy mindenki számára ez jelenti az olvasható stílust, mivel ezen kívül bármilyen formázás lehetséges egészen a következő – szerintem olvashatatlan és átláthatatlan stílusig, mint a következő:

SajatOsztaly.java
import java.util.*;
import javax.swing.*;
import java.awt.event.*;
public class SajatOsztaly extends JFrame implements ActionListener {
private List buttons = null;
private JButton okButton = null;
public SajatOsztaly() {
buttons = new Vector( );buttons.add(new JButton("Egy"));
buttons.add(new JButton("Kettő"));okButton = new JButton( "OK" );
}}

Ez vitathatatlanul tömörebb formát ad, a fordító még örül is esetleg a kevés szóköznek és egyéb jeleknek, viszont (számomra) megnehezíti a program működésének követését, illetve struktúrájának átlátását: ez pedig a program bővíthetőségét és karbantartását is megnehezíti. A fordítóprogram számára igazából teljesen mindegy, hogy egy vagy nyolc szóközt kell kihagyni a megfelelő helyen, viszont hiba esetén egy kicsit nehezebb az okát megkeresni.

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))