Child pages
 • NetBeans vs. Eclipse
Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Nem szeretnék megbántani senkit, a saját tapasztalataimat leírva próbálok itt egy "vita lapot" nyitni, ami remélem több számomra értelmetlen "anomáliát" meg fog válaszolni.

Tapasztelat:
Több éves NetBeans gyakorlat után megpróbálkoztam az Eclipse-szel. Két és fél hétig nyúztam, ennyi időm volt rá. Nekem nem írják elő, hogy miben fejlesszek, de sok ismerősömnek igen. Nekik az Eclipse-szel kell dolgozniuk. Ezért döntöttem úgy, hogy a szabadidőm nagy részét rászánom.
Egy már kész NetBeans-ben készült progit csináltam újra az Eclipse-ben. Ami alapból benne van a NetBeans-ben, azt Eclipse-hez pluginként kell telepíteni (ilyen pl. a GUI editor). Ha már a pluginoknál tartunk, számomra nagy a káosz. A leírások alapján a használhatóak fizetősek. A GUI editornál ezt én is tapasztaltam. Az Eclipse saját oldaláról letölthető VisualEditor (a NetBeans-éhez képest) igencsak szegényes. A Jigloo ugyancsak. A WindowBuilder Pro már egész jól használható, de fizetös. Bár ebben is sokkal lasabban ment a munka, de valószínű ez csak megszokás kérdése.
Ami az Eclipse előnye a szövegszerkesztő része (a NetBeans is tud mindent, de nekem jobban tetszett), és a generált kódok szerkezthetősége. Ugyanis a NetBeans a GUI-hoz generált kódot nem engedi szerkeszteni.
Az Eclisehez hosszas keresés után sem találtam a Visual Web packhoz hasonlót. Amit találtam, az vagy fizetős volt, ezért nem tudtam kipróbálni, vagy nem működött.

Összegzés:
Nekem az Eclipse-ben sokkal lasabban ment a fejlesztés. Ahhoz, hogy használható ingyenes pluginokat találjon az ember napokat kell eltölteni keresgéléssel, és próbálgatással. A NetBeans-hez sokkal több használható leírást és tutoriált találtam. Jeelenlegi Eclipsem 14 plugint tartalmaz. A NetBeansem a hivatalos oldaláról letölthető 3 Packot tartalmazza. Így is a NetBeans-ben sokkal több dolgot, sokkal kényelmesebben és sokkal rövidebb idő alatt tudok megcsinálni.

Máig megválaszolatlan kérdések:
 • mindezek ellenére miért kötelezik a cégek a dolgozóikat az Eclipse használatára?
 • miért írja mindenki, hogy az Eclipse jobb, és mégse tudja megmagyarázni?
 • miért nincs az Eclipsehez egy használható "ötletbörze" oldal?

Aki még nem ismeri a NetBeanset:
www.netbeans.org/download/flash/why-netbeans-part1/player.html
www.netbeans.org/download/flash/why-netbeans-part2/player.html

ui.: Ennek ellénére lehet nincs igazam, amit ide leírtam az teljesen szubjektív vélemény. Minden pozitív és negatív kritikát, tanácsot szívesen fogadok, de arra kérnék mindenkit, hogy a véleményét indokolja is.
      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
 • No labels

8 Comments

 1. Unknown User (soulfly)

  Saját tapasztalat:
  Netbeans 4.1-5.0-t használtam kb. 2 évig (egyetemi és munkahelyi(főleg webes) projecthez).
  Az új munkahelyen elsősorban RCP alkalmázásokat és plugineket fejlesztünk. Az elmúlt majdnem 3/4-1 év alatt nagyon megszerettem az Eclipse-t. Otthon is leváltottam a Netbeans-t Eclipse-re. Eleinte szokatlan volt, de most már sokkal jobban kézre áll.
  Saját pluginek írása nagyon egyszerű (igaz Netbeans alatt még nem próbáltam :).
  Előnyök:
  A plugineknek köszönhetően nagyon egyszerűen testreszabbhatod az Eclipsed. Mylar az egyik személyes kedvencem.
  A "gyári" pluginekkel nem volt még problémám. 1-2 3rd parti pluginnel volt néha problémám de ez se jellemző (kis haxolással működött).
  Az alkalmazásoknál számomra az SWT ill. JFace veri a Swinget. Jó visual gui szerkesztőt csak fizetősben láttam. De én személy szerint nem nagyon szeretem őket használni.
  Webes projektekre a myeclipse-t tudom ajánlani. De ha nincs szükség visual fejlesztőre akkor a WTP bőven elég.

  Ha gondolod majd még folytatom, csak most mennem kell.
 2. Pluginokat én még nem csináltam. Amik nekem fontosak azok a grafikus elemek, amihez nem árt a vizuális szerkesztő. Pl. nem tudom, hogyan lehet Eclipse-ben - szívesen kipróbálnám - egy kész panelt újra felhasználni. pl.: a NetbBeans-ben elkészítek egy beléptető panelt, hozzáadom a palettához, és innentől kezdve bármikor 1 kattintás ha újra akarom használni.

  A webes alkalmazásokhoz is előszeretettel használom a Visual Web Pack-ot. Csak összedobok egy ürlapot, megírom hozzá kódokat. A felületet a grafikusok úgyis átdolgozzák. Sokmindent próbáltam már, de nekem ez a leggyorsabb.

  A Myeclipse is fizetős, vagy rosszul tudom?
 3. Elgondolkodtató hogy vajon mi lenne a jobb: hogyha az Eclipse és a Netbeans fejlesztői ahelyett hogy egymást próbálják überelni, összefognának és csinálnának egy ultrajó fejlesztőkörnyezetet (ez nyilván csak elméletileg megoldható), vagy pedig jó ez a versengés így ahogy van. Én hajlok az utóbbira.

  Azon kívül hogy mindkettő megszokható és nagyjából azonos tudású, nálam két érv szól az Eclipse mellett:
  -Feleannyi memóriát foglal mint a sima NetBeans (E:60M, NB:117M). Mindegy mekkora a vas, ha sokmindent futtatok (márpedig egy bonyolult fejlesztésnél sokmindent futtatok) előbb-utóbb mindenképpen jön a bosszantó swap-pelés. Egyszerűbb volt lecserélni az IDE-t ingyen, mint RAM bővítést kérni a gépbe.
  -A másik dolog, hogy azok a bővítések amik nekünk kellettek E-re megvoltak, NB-re meg nem. Ez nem jóság kérdése, így jött ki.
 4. Unknown User (kuvera)

  Én csak Eclipseben fejlesztettem eddig. Amikor kipróbáltam a NetBeanst, akkor még csak 512 MB memóriám volt, nagyon lomhának és nehézkesnek tűnt az Eclipsehez képest. De most újra próbálkozom vele, különösen mivel az Eclipse VisualEditorral én sem vagyok megelégedve és kell már egy normális paneltervező. Viszont a refactoring lehetőségek miatt kódot valószínűleg továbbra is E-ben írok majd, nehezen tudom elképzelni, hogy az NB mindazt tudni fogja.
 5. Én sem szeretnék senkit sem megsérteni a véleményemmel. A leírtak a saját szemszögömből így vannak, más lehet, hogy máshogy gondolja.
  Web-es fejlesztésekhez használok IDE-t.

  Netbeans 3.6-al kezdtem, majd folyamatosan használtam a 5.5-ig. Közben 4.1 környékén használtam az Eclipse-t is kb. fél évig párhuzamosan a NetBeans-al.
  Rá kellett jönnöm, hogy a NetBeans alatt találtam egy csomó kényelmi funkciót ami Eclipse alatt nehézkesen, vagy nem is működött. Ilyen pl. a javadoc megjelenítés tooltip-ként, ami időnként elég segítőkész tud lenni.
  Eclipse alatt viszont gyorsabban elérhető volt a Tomcat leállítás / újraindítás, viszont időnként nem működött.
  Memória használatban igazándiból nem éreztem különbséget (512M-val használtam).
  Tetszett az Eclipse-ben viszont a hibajelentés szintjének állíthatósága.
  Most viszont teljesen visszatértem NetBeans-hoz. Valahogy jobban kézreáll.
 6. Anonymous

  "Ilyen pl. a javadoc megjelenítés tooltip-ként, ami időnként elég segítőkész tud lenni."
  Természetesen ezt az Eclipse is tudja. (tvik)
 7. Anonymous

  Nekem a mobility pack miatt is jobban bejon a Netbeans, ugyanis az Eclipse-m felkeszitese erre a feladatra nekem nehezkesnek tunt. Amig nem volt eleg memoriam a N futtatasahoz, addig boven eleg volt a JCreator a celjaimnak, ugyhogy ez nem jelenetett gondot. 768 MB memoriaval felszerelt HP notim (ami 170 ezer pe'zbe' kerult egy eve) boven eleg a gyors fejleszteshez, a Netbeans nem panaszkodik, es nem nagyon volt teljesitmenycsokkenesem a swap miatt, pedig fut egy Netbeans, szol a zene, + powerpoint, word, acrobat reader, firefox, wtk, miegymas.  Eclipse szerintem egy nagyon jo IDE, csak en ennek ellenere Netbeans parti vagyok.  szebeni
 8. Próbálgatom a 6-os Preview Netbeans-t pár napja és hát nem dobtam hátast. NB fikázás következik.

  Van pár számomra preview-hez képest is kimunkálatlannak tűnő dolog, főleg a kódkiegészítéssel, szerkesztéssel és refactoringgal kapcsolatban. A  "Surround with try..." a kedvencem amikor több elkapnivaló exception is van. Teljesen gáz dolgokat csinál. Vagy ez egy ennyire új fícsör?

  A MIDP GUI szerkesztőt próbálgatom még konkrétabban. Jó hogy van Flow diagram, csak éppen ha 3 képernyőnél többet hozok létre, szinte használhatatlan, mert nagyon primitív módon húzogatja össze őket navigációs vonalakkal (pókháló lesz belőle). Meg úgy valami van, hogy rá lehessen mondani, hogy ez már egy MIDP GUI szerkesztő, de semmi több.
  Szóval az az érzésem, hogy a Netbeans brigád mostanában nem arra fekszik rá, hogy jól kidolgozott feature-eket tegyen bele a programba, hanem hogy minél nagyobb legyen a felhajtás. De azért kíváncsian várom az éleset.