Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Eclipse - Link with Outline?

Hello!

Szerintetek az Eclipse tud olyat, hogy ha a forrasban kattintgatok, scrollozgatok, akkor az outline ablakban automatikusan arra a metodusra ugorjon a kijeloles, ahol eppen a kurzor van a forrasban?

Hasonloan, mint amikor becsekkolom a Link with Editort a projekt ablakban. Ekkor ha valtogatok a forras-file-ok kozott, akkor a projekt ablak mindig az aktualis file-ra valt a projektfaban.

Es tobbsoros tabpane-t a megnyitott forrasfileoknak?

Udv.: iVAN

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
 • No labels

69 Comments

 1. Szevasztok!

  Hogyan lehet kikényszeríteni a kód ellenőrzését Eclipse-ben? Gondolok itt arra pl mikor valamilyen hibát vét az ember a kódban akkor pirossal aláhúzza az érintett kódrészletet az Eclipse és van, hogy javítás után valahogy ott marad nem tűnik el. Ilyenkor segíteni szokott egy mentés mert akkor valószínűleg lefut egy ellenőrzés. Ez eddig jó is volt de mióta JSP-vel kezdtem el foglalkozni paranormális tevékenységeket észlelek az Eclipse-ben. pl:
  <h1><% out.println(hallo.getNev()); %></h1> sorra azt mondja, hogy: Invalid character used in text string (<). Bezárom az érintett file-t és újranyitáskor a hiba megszűnik. Na ezt a csiki csukit szeretném kiküszöbölni. Van valamilyen funkció az Eclipse-ben amivel ki lehet kényszeríteni a kód ellenőrzését? Menüben turkáltam de nem találtam semmit. :-(

  --
  sirkalmi
 2. sivan:
  Nem tudom, hogy Te milyen Eclipse-et hasznalsz, nalam a 3.2-es van fenn, es alapbol megcsinalja azt, hogy az Outline ablakban mindig az a dolog van kijelolve, amiben eppen a szerkesztoablakban vagyok. En nem emlekszem ra, hogy ezt be kellett volna allitani.

  A masik problemara (tobbsoros tab) nincs megoldasom, pedig az sokszor nekem is jol jonne.

  udv
 3. Unknown User (vendeg)

  csak workaround javaslatom van: ha kiválasztasz a metóduslistából egyet és visszaviszed a kódban a metódus neve fölé az egérkurzort akkor ujra megjelenik a javadoc ablak. Ha itt F2-t nyomsz akkor scrollozni is tudod.
 4. Unknown User (vendeg)

  Köszi az ötletet. Egyenlőre így használom.
 5. Unknown User (vendeg)

  Van egy kis gondom az új ide-vel. Ez már rendesen megjeleníti a javadocot. Viszont, ha gépelsz, pl. StringBuffer sb = new StringBuffer(); sb. majd ctrl + space-ra feljövő javadoc-ot viszont nem lehet scrollozni. Csak annyi látszik belőle amennyi belefér a kis ablakba. Van erre valamiféle trükk, vagy megoldás?
 6. Unknown User (vendeg)

  Megjelent az Eclipse, egyik legnépszerűbb Java IDE legújabb verziója, a 3.2-es.
  Letölthető a http://eclipse.gabriel.co.hu magyar mirrorról.
 7. Unknown User (sivan)

  Nalam 3.1 van. Lehet ezen mulik?

 8. Húú, sziasztok! Lehet, hogy 1-2 emberke megharagszik rám, meg ilyesmi, mert egy számára triviális kérdést teszek fel. De nekem nem az. Nem tudom az Eclipse-hez feltenni az EMF-et, GET-et, és a VE-t. A Log4j-t még sikerült éppen, mivel az kb 1. jar-t tartalmazott, de ezzel a hárommal elvagyok már. Órán se tudtam feltelepíteni, holott a gyakorlatvezetőm szerint csak be kell másolni és már fel is ismeri az Eclipse drága. Ha valaki le tudná nekem írni érthetően, hogy kb mit is kell csinálni a letöltött zip-ekkel, azt megköszönném. És megelőzvén egy-két kérdést: 3.2.0-ás Eclipse van a gépemen, 2.2.2-es EMF-et, 1.2-es VE-t erőltetnék rá(ami állítólag ahhoz jó).

  Előre is kösz a segítséget!
 9. Érdekes dolog, de úgy néz ki, hogy az Eclipse fejlesztőknek magyarhonban nincs közösségük. Ezt úgy értem, hogy lépten nyomon látok különféle fórumokban Eclipse kérdéseket és problémákat, amelyekre alig érkezik válasz. Pár hónapja a JBuilder kapcsán beszéltem valami Borland-os emberkével, akik szintén nem találtak Eclipse közösségi oldalt. Pár napja kérdeztem erről IBM-es emberkét, és ők se.

  Mi ennek az oka?
 10. Anonymous

  Ha nem a beépitett plugin telepitőt használod ami automatikusan letölti és telepiti a függőségeket, megnézed a könyvtárstruktúrát és szerintem egyértelmú lesz hogy mit hova kell másolni. plugins, features könytár. Némelyik pluginnek szüksége van rá, hogy telepités után parancssorból clean opcióval inditsd el az Eclipse-t. eclipse -clean vagy ilyesmi. (tvk)

 11. Eclipse fejlesztőknek magyarhonban nincs közösségük

  Hat, igazabol mirol lehetne beszelni? :) cefet egyszeru az egesz, bar az hogy az updates miert kerult pont a help menu ala azt mar tobben kerdeztek es fogalmam sincs.
 12. Hat, igazabol mirol lehetne beszelni?

  Konkrétan az volt a Borland/IBM baja, hogy nem tudnak szólni az Eclipse közösséghez, mert egyedi emberek, nincs közösségi oldaluk... tehát nem tudnak marketing és PR oldalról hozzájuk férni. :)
 13. Anonymous

  szemet anarchista eclipse-felhasznalok :-)
 14. Anonymous

  Az eclipse.org nem jó az IBM-nek?
  És ha nem jó, nincs meg az infrastruktúrájuk egy magyar eclipse portál létrehozására?
  ()tvk
 15. Az eclipse.org nem jó az IBM-nek?

  A magyar IBM-nek és a magyar Borland-nak nem jó... :)
  Ezek ketten azon igyekeznek, hogy ha már betették a lábukat az ajtórésbe egy ingyenes Eclipse-el, akkor a fizetős cuccaikat is rá akarják sózni a "lakóra". Hiába ingyenes, az IBM pénzt akar látni. :)

  Azon siránkoznak, hogy nincs az Eclipse-nek olyan magyar portálszerű közösségi oldala, ahol híreket és információkat tudnának közölni. Én sejtem, hogy közületek ki használ Eclipse-t, de nem tudom ezt biztosan például... :)

  És ha már Eclipse a téma, szeretnék egy Eclipse gurut "felvenni" a szerkesztők közé, de nem tudom, hogy ennek mi lehetne az útja módja. Egy IBM managerrel már kétszer tárgyaltam ilyesmiben, tárgyaltam egy IBM közeli cég managerével is, mindegyik fűt-fát ígért, de azóta se írtak levelet, vagy adatak volna bármilyen "belső" információt. Mi pedig nem használunk Eclipse-t és így nehéz Eclipse eseményekről, modulokról, érdekes plug-in cuccokról írni, ha nem tudjuk értékelni.

  A kérdés az, hogy van-e valaki, aki szeretne Eclipse hírszerkesztő lenni, és mit kér cserébe... :)
 16. Anonymous

  Hát igen, értem a problémájukat, csak azt nem hogy miért nem oldják meg, pl. neked miért csak ígérgetnek.
  Én használok eclipse-t, de csak alap bemutató írásokat tudnék róla összehozni. tvik
 17. Hat, az IBM Rational App developert szerintem mar epp elegge ismerik az emberek ahhoz hogy ne vegyek meg :-D
  Az ara az elso hideg zuhany, aztan meg amikor megvetted, a stabilitasa. Aztan visszaallsz eclipse-re.
  Egy cegnel dolgoztam ahol megvettek, de ok is csak annyit hasznalnak ami az eclipse-ben is benne van. :) valahova tenni kell a sok ZS-t es nehogymar a programozoknak.
 18. Hát igen, értem a problémájukat, csak azt nem hogy miért nem oldják meg, pl. neked miért csak ígérgetnek.

  Nem tudom. Nem akarnak mégsem eladni, vagy nemtudom.

  Én használok eclipse-t, de csak alap bemutató írásokat tudnék róla összehozni.

  Nos, nemtudom. Én nagyon tudnék örülni, ha nem egysíkú lenne az oldal, mert most jobbára csak NetBeans van a hírekben és a cikkek között is. És ez nem jó így. :(
 19. Unknown User (soulfly)

  Udv!
  Sikerult megoldani a problemat?
  Amugy nem kell a plugineket kezzel masolgatni (foleg ilyen alap pluginoknal), hanem hasznaltod a beepitett installalot.
 20. Unknown User (bartaweb)

  Szervusztok!
  Csak beleolvastam ebbe a topicba. épp ma botlottam bele az

  Eclipse eddig még nem ismert 5.1.1.GA verziójába. Még nem hallottam eddig a 3.2.1-nél újabbról. A leírások szerint majd minden frameworkot alapból tud, kipróbálni nem volt időm. A telepítés nem egy ZIP állomány kicsomagolásából állt, rendes install volt. Persze nem az eclipse.org oldalon akadtam rá, hanem a fórum spring1.2.9 hírében található linkeken keresztül. 248,5MB volt a telepítőfile. AHogy elsőre látom megérte lekínlódni, és telepíteni. sokkal több, mint az előzők voltak. KIpróbálása folyamatban.

  Itt a fórumon ezt az IDE-t jobbára Sirkalmi használta, a servletekről szóló cikkében jól érthetően írt is róla. Vagyunk néhányan még akik szívesen használjuk, vagy használnunk kell. Ezekről a tapasztalatainkról előbb utóbb majd csak beszámolunk.

  Addig is jó munkát.

  Barta Sándor

 21. Unknown User (soulfly)

  Ha jol sejtem a myeclipse-t talaltad meg. Fizetos, de nem draga (50$/nap) (30 napos trial van belole).
  Amugy sok szempontbol jobb mint a tobb ezer dolcsis IBM Rational App. Studio Developer.
 22. Unknown User (bartaweb)

  Tegnap előtti hozzászólásomhoz kiegészítés képpen: ez az Eclipse5.1GA tulajdonképpen Myeclipse és a Myeclipse.com oldaláról tölthető le, megjelenésében. megtévesztésig hasonlít az Eclipsehez. de nem egészen az. Én elkezdem tesztelni. Ha jutok valamire, majd beszámolok róla.

  Próbáljátok ki ti is.
  Barta Sándor
 23. Budapesti IT cég Java fejlesztőket keres (Eclipse) részletek: http://profession.hu/hu/allas/122774
 24. Szervusztok!

  Az alábbi verziót használom:
  Version: 3.3.0 Build id: I20070621-1340

  A gondom az vele, hogy fagyogat! Érdeklődöm, hogy ti nem találkoztatok hasonló problémával? A .metadate/.log file tanulsága szerint java.lang.OutOfMemoryError: PermGen space hibával száll el. Az eclipse.ini file-ban a kezdeti 128 MB -os MaxPermSize értéket felnyomtam 512 MB-ra. A probléma nem szűnt meg talán ritkult egy csöppet.

  eclipse.ini:
  -showsplash
  org.eclipse.platform
  --launcher.XXMaxPermSize 512M
  -vmargs
  -Xms40m
  -Xmx512m
  -Dosgi.bundlefile.limit=100

  Van valami ötletetek, hogyan lehet orvosolni a problémát? Ez így nagyon nem frankó!

  --
  sirkalmi
 25. És ha még nagyobbra veszed a permSize-t?

  Gyakorlatban még nem találkoztam vele, csak láttam hogy írták -nemcsak Eclipse-hez kapcsolódóan.
  Azt is írták, hogy IBM-es JVM-nél nem jelentkezik, dehát csak ezért lecserélni a JVM-et...
 26. Hát megpróbálom nagyobbra tenni de abszurdnak tartom, hogy 1 GB RAM-ot zabáljon egy fejlesztőkörnyezet. Ez az IBM féle JVM miben különbözik a sun-os JVM-től? Teljesen más fejlesztés vagy közös alapokon van és apró különbségek vannak csak? Nem okoz inkompatibilitást ez a kétféle JVM?

  --
  sirkalmi
 27. Szerintem nem maga a fejleszőkörnyezet csinálja, hanem vagy valami plugin, vagy egy bazi sok osztályt tartalmazó valami van a classpath-on. Az IBM-es JVM teljesen más fejlesztés, de vannak közös alapjai, ha más nem ez. ;)

  Én is ezt a release-t használom egy elég kövér projektben és nem volt eddig ilyen gondom vele.
 28. Márminthogy 3.3-as Eclipse-t, Sun-os 6-os javaval.
 29. Hja a bazi sok osztály az stimmel. Különleges plugin nincs telepítve semmi, az Eclipse IDE for Java EE Developers -en túl csak egy subclipse nevű subversion plugin van telepítve. Leggyakrabban akkor fagy amikor a refactor --> rename... funkciót vagy az open call hirerarchy funkciókat használom. Egy kicsit tartok ettől az IBM -es JVM-től!

  --
  sirkalmi
 30. Én meg a
  java version "1.6.0"
  Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0-b105)
  Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.6.0-b105, mixed mode, sharing)
  verziót használom Kubuntu Feisty alatt.

  --
  sirkalmi
 31. Nálam is a J2EE kiegészítéssel megy és szintén Sublipse-szel, szóval nem hinném hogy ezek a ludasok. XP-t használok, túl nagy call hierarchy-ket és rename-ket nem szoktam csinálni.
 32. A MaxPermSize értéket (saját tapasztalatom szerint) egy adott érték felett nem veszi figyelembe, úgyhogy nem engedi felvenni pl. 1G-re — persze lehet, hogy csak én néztem el valamit annak idején.

  Másrészt én az eclipse.ini fájlba a
  -XX:MaxPermSize=256m
  sort szoktam berakni a -vmargs után, és nekem ez meg szokta oldani a problémát, pedig sok plugin van (az eclipse könyvtáram kb. 700M).
 33. Hosszas tesztelés után azt hiszem kijelenthetem, hogy  a permgen probléma megoldódott. IBM féle JVM-el és 256 MB -os max perm size-al minden rendben van. A SUN -os JVM 512 MB-os max perm size -al is fagyott. Valami gond lehet a memória kezelés környékén. Nem tudom a SUN JVM vagy az Eclipse hibája lehet a dolog?

  --
  sirkalmi
 34. Azt szeretném megoldani, hogy automatikus formázáskor ne törje meg a sorokat, hanem kizárólag bekezdésekkel foglalkozzon csak. Megoldható ez valahogy? Netbeans-ben szépen működött. Ezerféle irányelvet meglehet adni a beállításoknál, hogy hogyan törjön meg egy sort de azt nem találtam hol lehet kikapcsolni a dolgot. Ez ott nagyon idegesítő amikor pl szétbarmolja a gondosan megformázott SQL utasításokat.

  --
  sirkalmi
 35. Üdv!

  Nem tud véletlenül vki automatikus jar builder plugin-t mondani eclipse-hez? Régóta keresgélek, de nem nagyon találok... (lehet hogy csak én vok lama... : D)

 36. Ha Java editorrol van szó, akkor így:
  Window / Preferences menü Java / Code Sytle / Formatter -nél létre kell hozni egy új Profile-t. Majd szerkeszteni kell. A Line Wrapping fülön egyrészt be lehet állítani a sor ok maximális hosszát, illetve meg lehet adni a sortörést mindenféle elemre, pl. Expressions / Assignements, a Line wrapping policy-nél mindjárt az első elem a Do not wrap.
  Illetve a Java / Editor / Typing -nél be lehet állítani, hogy gépelés során törje-e automatikusan a string literálokat. (In string literals / Wrap automatically)
  Segítettem?
 37. izll: Én ant-ot használok. Az eclipse támogatja, egyedül egy build.xml-t kell hozzá készíteni és utána UI-ról lehet hivogatni.
  Ha gondolod küldök build.xml példát.
 38. Igen, gondolom! mail: izll@argonet.hu Előre is köszi!
 39. Feltöltheted ide is a szerverre (FCKEditor -> Hivatkozás beillesztése -> Böngészés a szerveren -> fórum -> dátum -> build.xml) és akkor mindenki le tudja tölteni, ha esetleg kell neki.
 40. Inkább ide teszem, hátha másnak is segít:
  <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2"?>
  <project name="project_neve" default="package" basedir="..">
      <property name="bin.dir" value="${basedir}/bin" />

      <target name="package" description="Osszecsomagolja a binaris anyagot">
          <jar destfile="${basedir}/util.jar">
              <zipfileset dir="${bin.dir}">
                  <include name="**" />
                  <exclude name="**/cvs/**" />
              </zipfileset>
          </jar>
      </target>
  </project>

  Ha betöltöd a build.xml-t a szerkesztőbe, akkor itt is a CTRL-SPACE felajánlja a megfelelő elemeket.
  További info az ant manual-ban, itt pedig konkrétan a jar elemről.
  A Window / Show view / Ant -tal tudsz ablakot nyitni neki. Az ablakban pedig az Add Buildfiles-szal tudod felvenni.
 41. Ez nagyon fajásan müxik! Kösz mégegyszer! : ))))

 42. Szóval előbb már tévedésből beírtam máshova, de ide akartam:
  A 3.3.1-es Eclipse-ben kijavították a Permgen hibát -írja Joe.
 43. Arról lehet tudni, hogy mi okozta és mivel javították? Nem van időm most utánanézni, hátha valaki megtette már. Okulhatnánk belőle talán. :)
  Nekem sincs időm belenézni, de itt a hiba leírása, a kapcsolatos ötletek és az aktuális javítás a bug tracking rendszerben. Mellesleg a hozzászólásokban sok a rizsa az Eclipse verziókról.
 44. Érdekes jelenséggel találkoztam: ha beállítok egy proxy-t az Eclipse alatt (3.3.x) a Preferences -> Global -> Network alatt, akkor ezt a beállítást a Help -> Software Update -> Find and install... figyelmen kívül hagyja a proxybeállítást, így proxy mögül nem lehet plugint telepíteni... vagy valamit elnéztem... :)
 45. Szerintem probald meg ujra. Most teszteltem le, es nekem mukodik. (3.3.2 es 3.3.0-val is)
  pref/general/netw/http proxy-nal allitottam be, es felraktam egy eclipse (rse) projectet (a proxy vegig loggolta)


 46. Hát... szerintem a céges tűzfalnak is benne lehet a keze a dologban... de érdekesen viselkedik, ha beállított proxy mellett is képes letölteni proxy nélkül a plugin-eket. :)
 47. Sziasztok!

  Eclipse-szel szeretnék mobil telefonra programokat készíteni. Feltelepítettem mindent a leírások szerint, viszont ennél a sornál:
  import javax.microedition.*;
  Kiírja, hogy "cannot be resolved". Sehol nem találom ezt csomagot a gépemen, pedig feltetem a WTK-t. Tudtok valami tippet adni mit csináljak?
 48. Nem vagyok szakértő, de ilyent az Eclipse akkor szokott csinálni, mikor nincs beállítva neki rendesen a classpath. Ellenőrizd, hogy látja-e a szükséges jar fájlokat (Project Explorer-ben jobb katt a projektre > Properties, aztán a Properties ablakban Java Build Path > Libraries). Ha nem találod, akkor hozzá kell adni. De van az Eclipse-nek egy mobil fejlesztéshez készült bedolgozója, az elintézi a piszkos munkát. A http://eclipseme.org/  webhelyről lehet letölteni, és van hozzá némi doksi is.
 49. Megtaláltam ahonnan be kell importálni v. mit csinálni a csomagokat. Be is pakoltam őket a Referenced Libraries-be. Illetve oda pakolta magának. Most már nem írja ezt a hibát, viszont még mindig nem működik tökéletesen.
  Amikor elindítom a futatást, feldobja ugyan a telefont, de azonnal ki is lép. Sun Java Wireless Toolkit 2.5.2 for CLDC programmal futatva lefuta program, és meg is jelennek a dolgok amiket oda pakolok.
  Az Eclipse konzoljába ez kerül bele:

  Running with storage root C:\Documents and Settings\Hofi Peti\j2mewtk\2.5.2\appdb\DefaultColorPhone
  Running with locale: Hungarian_Hungary.1250
  Running in the identified_third_party security domain
  java.lang.ClassNotFoundException: uj
      at com.sun.midp.midlet.MIDletState.createMIDlet(+29)
      at com.sun.midp.midlet.Scheduler.schedule(+52)
      at com.sun.midp.main.Main.runLocalClass(+28)
      at com.sun.midp.main.Main.main(+80)
  Execution completed.
  3336875 bytecodes executed
  257 thread switches
  1667 classes in the system (including system classes)
  17248 dynamic objects allocated (514204 bytes)
  1 garbage collections (0 bytes collected)

  Valami ötlet! Köszi az eddigi segítséget is!
 50. ha a WTK-val lefut, az Eclipse-ben meg nem, akkor még mindig a beállításokkal lehet a baj, illetve a másik tipikus probléma a csomagszerkezet (hova raktad a fájlokat). Nem tudom, hogy mi alapján tanulsz (gondolom valami mintád van), de az, hogy a ClassNotFoundException az "uj" osztály miatt sír, az arra utal, hogy nincs csomagban (egyébként a Java osztályokat illik nagy betűvel írni) és nincs az összeépítési útvonalon (build path). Próbáld meg úgy, hogy 1. létrehozol egy projektet, 2. létrehozol egy csomagot, 3. azon belül hozod létre az osztályt (vagy oda másolod a fájlokat). Az Eclipse elvileg megismeri azokat a csomagokat, amiket a varázslóival csinálsz. Ha csak futtatni akarsz valami külső helyen lévő példát, akkor viszont azt a csomagot kell neki megmutatni (jar vagy zip hozzáadása, mint múltkor), aztán a Properties > Java build path utolsó lapján (Order and Export) meg kell nézni, hogy ott van-e és be van-e jelölve. Ha nincs, akkor pipát neki, és próbáld meg újra. Persze így látatlanban elég nehéz...
 51. Elnézést h "antipetörn" voltam :$ De már kezd kicsit idegesíteni, hogy nem müxik.
  Most kicsit variáltam a rendszeren. Leszedtem minden java installációt és csak a 6-ost tettem fel. Erre instaláltam egy WTK 2.5.2-őt és egy Sony Ericcson Java ME SDK-t. Ezután tettem fel az Eclipse 3.2-őt és instaláltam bele az EclipseME-t.
  Semmi más nem változott. Nem java projektet hoztam létre hanem J2ME projektet, ebbe tettem egy csomagot és ebbe van benne a midlet (ahogy javasoltad).
  A forráskód (egy netes példából szedtem, WTK-ba beletéve működik - semit nem módosítottam rajta):

  package FoMidlet;
  /* Hello Midlet - your first program*/
  import javax.microedition.lcdui.*;
  import javax.microedition.midlet.*;

  public class Hello
  extends MIDlet
  implements CommandListener {
  private Form mMainForm;

  public Hello() throws Exception{
  mMainForm = new Form("HelloMidlet");
  mMainForm.append(new StringItem(null, "Hello, MIDP! \n\nYou and me - we’re gonna make sweet MIDlets together! "));
  mMainForm.addCommand(new Command("Exit", Command.EXIT, 0));
  mMainForm.setCommandListener(this);
  }

  public void startApp() {
  Display.getDisplay(this).setCurrent(mMainForm);
  }

  public void pauseApp() {}

  public void destroyApp(boolean unconditional) {}

  public void commandAction(Command c, Displayable s) {
  notifyDestroyed();
  }
  }


  A hibaüzenet most a következő:

  Warning: Running JAM, Ignoring all other options (but "-Xheapsize", and OTA flags if provided)
  Running with storage root C:\Documents and Settings\Hofi Peti\j2mewtk\2.5.2\appdb\temp.DefaultColorPhone9
  Running with locale: Hungarian_Hungary.1250
  Running in the identified_third_party security domain
  The MIDlet suite was not found.
  Execution completed.
  3390423 bytecodes executed
  31 thread switches
  1665 classes in the system (including system classes)
  17381 dynamic objects allocated (522592 bytes)
  1 garbage collections (0 bytes collected)


  Egyébként  Móricz Attila - Java MIDlet programok készítése című pdf-et olvasgatom, de sajnos a leírás elég régi, és nem is tárgyalja az Eclipset, csak a midletek készítését.
  Köszi a hozzám valókat!
 52. 1. a FoMidlet csomag rajta van a build pathon? (Project > Properties > Java build path > Libraries fül)
  2. az Order and Export fülön ki van pipálva?
  3. mivel futtattad?

  Egyébként az EclipseMe oldalon ott van a doksi (ami open source projekthez képest igazi kényeztetéses minőség :-P), igaziból részletesen le van írva minden. Figyelmedbe ajánlanám a 12. fejezetet (Reference), ami sok képernyőfotóval bemutatja a fontos beállításokat. Ha tudsz valamennyire angolul, akkor szerintem azzal lenne érdemes kezdeni. Ha nem tudsz rendesen angolul, a képernyőfotók akkor is elvezetgetnek szerintem. (Valahol láttam, hogy van egy beállítás Java 1.3-ra - ezt értelemszerűen nem kell alkalmazni :) - nem frissítették ott a képernyőfotót, ezért mondom a 12. fejezetet, az újabbnak tűnik).
 53. Ami szukseges hozza:
  - eclipse 3.3.2
  - eclipseme update site -> http://www.eclipseme.org/updates/
  - wtk 2.5.2

  Ha ezek installja megtortent:

  eclipse
   preferences
    J2ME
     Device MAnagment
      Import
       Browse WTK install dir
        Refresh (elmeletben 4 "tipust" talal)
        Finish
      Default devicenak a DefaultColorPhone-t allitottam be
      Ok
  New Project
   J2ME
    J2ME Midlet Suite
    Next
    Itt elmeletben wtk 2.5.2 es DefColorPhone latsz beallitva.
    Finish

  Project "jobbklick"
  New / Other
  J2ME / J2ME Midlet
     package: valmi.ertelmes.dolog
     name: AmiJolEsik
  Finish

  A megnyitott AmiJolEsik classban a startApp medtodusba beirod ezt a sort:

  Display.getDisplay(this).setCurrent(new Form("HelloMidlet"));

  Nyomsz egy [ctrl-f11]-et es Emulated J2ME Midletkent futtatod

  Sok sikert.

 54. Köszi happy! Most már nem lép ki, viszont nem jelenik meg semmi az emulátor kijelzőjén :D De már nem lép ki! Érzem én hogy bennünk van az, hogy megszülessen a működő midletem, de még mindig hiányzik valami pici dolog... Tegyük hozzá!!! :D
  Köszi a segítséget!
 55. Meg, hogy nem....
  Olvasd el a kijelzo tetejet.
  Innet  csak rajtad mulik, hogy sikerul megirnod a midletet.

  Szerintem jobblenne ha a kituznel egy alap celt amit utana szepen megvalositanal magadtol.
  Nem kell bonyolult dolgokat eloszor, boven eleg ha egyenkent megprobalsz ilyesmi dolgokat megvalositani:
  - gomb elhelyezese a kepernyon
  - kor rajzolasa a kepernyore
  - gombnyomasra kor rajzolasa a kepernyore
  - stb...

  Ha elakadsz szivesen segitenek az emberek (csak ertelmes kerdest tegyel fel..), de senki nem fogja megirni helyetted a programot.

  GL.

 56. Nem is szeretném, ha más írná meg helyettem, csak te is, meg dorothy is mondtatok ezt-azt amit kipróbáltam és nekem úgy tünt, hogy egyre közelebb kerülök ahhoz hogy futatni tudjam a midletet, ezért írtam, hogy már csak kicsit kell hozzátenni.
  Örömmel jelentem, hogy sikerült futathatóvá tennem. Megírom Eclipse-ben és fordul és megjelenik a kijelzőn, köszönöm a tippeket!

  A cél egyébként meg van, szal tudom mit szeretnék vele elérni. Remélem, most hogy az ilyen jelleg problémákat leküzdöttem, már gyorsabban tudok haladni!


  Köszönöm még egyszer, hogy foglalkoztatok a témával!
 57. Ismét problémába ütköztem.
  Megpróbálom kiimportálni jar fájlba hogy telefonra is fel tudjem tölteni. Export odáig megy, hogy meg kéne adni a belépési pontot. Annak viszont csak azt engedi, amiven van main függvény.
  Kipróbáltam, hogy írtam egy új osztályt, benne egy main függvényt ami meghívja a midletem. Nem jött össze. Aztán beleírtam a midletbe egy main függvényt, az sem csinál semmit az sem eredményezett javulást. Próbáltam meghívni ebben a mainben a startApp-ot azt sem engedte.
  Mit csináljak vele? Hogy tudom jarba importálni és azt telefonra feltölteni?
 58. Sziasztok!

  Az lenne a gondom hogy amikor el akarom indítani a szervert svn-en(darkstar engine) akkor ezt a hiba üzenetet kapom:

  [exec] C:\wrk\BrowserFight>"c:\Sun\SDK\jdk\\bin\java" -Djava.library.path="C:\wrk\
  {project}\sgs\lib\bdb\win32-x86"             -Djava.util.logging.config.file="C:\wrk\{project}\sgs\sgs-logging.properties"             -Dcom.sun.sgs.config.file="C:\wrk\{project}\sgs\sgs-config.properties"             -cp "C:\wrk\{project}\sgs\lib\sgs.jar";C:\wrk\{project}\lib\bf.jar             com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel              C:\wrk\{project}\lib\log4j-1.2.15.jar C:\wrk\{project}/DarkstarTestMain.properties
       [exec] 2008.05.13. 21:58:13 com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel <init>
       [exec] INFO: The Kernel is ready, version: 0.9.1.internal-r2124
       [exec] 2008.05.13. 21:58:13 com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel getProperties
       [exec] SEVERE: Illegal data in properties file C:\wrk\
  {project}\lib\log4j-1.2.15.jar:
       [exec] java.lang.IllegalArgumentException: Malformed \uxxxx encoding.
       [exec]     at java.util.Properties.loadConvert(Properties.java:552)
       [exec]     at java.util.Properties.load0(Properties.java:375)
       [exec]     at java.util.Properties.load(Properties.java:325)
       [exec]     at com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel.getProperties(Kernel.java:533)
       [exec]     at com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel.main(Kernel.java:617)
       [exec] Exception in thread "main" java.lang.IllegalArgumentException: Malformed \uxxxx encoding.
       [exec]     at java.util.Properties.loadConvert(Properties.java:552)
       [exec]     at java.util.Properties.load0(Properties.java:375)
       [exec]     at java.util.Properties.load(Properties.java:325)
       [exec]     at com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel.getProperties(Kernel.java:533)
       [exec]     at com.sun.sgs.impl.kernel.Kernel.main(Kernel.java:617)

  megj.:a project tényleges neve helyett  {project} -et használtam

  Nagyon fontos lenne hogy elinduljon ugyhogy remélem valaki mihamarabb válaszol :)

  Előre is köszönöm a segítséget.
 59. Szerintem a C:\wrk\{project}\lib\log4j-1.2.15.jar fájlból akar olvasni, mert az következik, mint első paraméter. Javaslom, ezt tedd a -cp után felsorolt listába.
 60. Unknown User (kuvera)

  Egy kifejezést gyakran kell körbezárni cast-tal, és az új típus egyik tagját elérni:

  ((ÚjTípus) hosszú_kifejezés).tag

  Eddig nem értettem, miért nincs beépített támogatás a zárójellel körbezárásra, amikor néha elég macerás megkeresni egy hosszú kifejezés elejét és végét a sok zárójel miatt. Rájöttem, hogy a kódsablon erre is jó:

  ((${type:argType(dummy,0)}) ${word_selection})${cursor}

  Használat
  1. a régi kifejezésben addig nyomjuk az Alt-Sh-fel gombot, amíg a körbezárandó rész nem lesz kijelölve
  2. Ctrl-Space, sablon választás
  3. A type helyén csak osztályokból lehet választani, és egy Tab egyből a végére visz, ahova a pontot kell írni

  HTH :)
 61. néha elég macerás megkeresni egy hosszú kifejezés elejét és végét a sok zárójel miatt

  Az nem jó erre, hogy megkeresed egy nyitó zárójel párját? Ha kijelölsz egy zárójelet (nyitót vagy bezárót), akkor a ctrl+shift+P -t lenyomva odaugrik a kurzor a zárójel másik felére. Ha nyitót jelöltél ki, akkor a bezáró párja után, ha bezárót jelöltél ki, akkor a nyitó után. Ha itt (a nyitó zárójel után) duplán kattintasz, akkor kijelöli a két zárójel közti teljes kódblokkot.
 62. Unknown User (kuvera)

  Tényleg van többféle lehetőség. :)
  Az Alt-Sh-fel ismételt használata és aztán a bal/jobb nyíl is remek erre, még akkor is ha nincs zárójel, de a lenti sablon a gépelés egy részét is megspórolja. Nekem nagyon kényelmes. :)
 63. Üdv mindenkinek!

  Nagyon friss felhasználó vagyok, igazából 5 éve php - javascript vonalom mozgok, és vagy fél éve foglalkozom gxt-vel, így most még nagyon gyermekcipőben jár a java tudásom.

  Amire nem tudtam rájönni, és nem is találtam rá választ a neten (vagy nem tudtam hogy keressem) az az, hogy hogyan lehet egy létező package -t egy új projekt adott könyvtárába importálni, Eclipse alatt?

  tehát pl: a
  org.letezo.package
  tartalmaz száz .java fájlt, és ezt szeretném a
  gwt.client.letezo.package
  újonnan létrehozott projektbe importálni. Az import filesystem -el próbálkoztam, de tele lettem hibaüzenettel, mivel a régi import és package definíciók szerint kereste a hivatkozott osztályokat az új package-m.
  Köszönöm, ha tudtok segíteni, és bocsi, ha nagyon gyerekes a kérdés.
  Üdv:
  Gábor.
 64. Udv Ustak,
  Ha mar egy letezo eclipse projektben van, akkor copy/paste az uj projektbe, majd egyszeruen jobbgombos menu a package neven Refactor/Rename (a dialogussor vegen a subpackages legyen bekapcsolva).
  Ha jar a fuggoseg, akkor elozoleg importald egy projektbe a forrast.
  Ha nem igy csinaltad, akkor Organize Imports a projekten (Ctrl+Shift+O a default).
 65.  Sziasztok, 2 hét múlva zh-zok alkalmazásfejlesztésből. olyan  feladatok lesznek, mint a következő: már minden kész van, csak egy pl. dialógus ablak kidolgozása kell.

  Valaki tudna rám szánni néhány órácskát, hogy ezt átvegyük?
  Természetesen fizetnék érte.

  Üdv. Monique