Skip to end of metadata
Go to start of metadata

A napokban megjelent a NetBeans IDE legújabb kiadása, amely leginkább a webfejlesztőknek jár a kedvében, kis részben a Java platformot érintő változások is belekerültek. Az újdonságok így négy nagy csoportra bonthatóak, mint a HTML5 és JavaScript támogatás, a JavaEE támogatás, a forrásszerkesztéshez nyelvi támogatás, illetve a hibajavítások és a felületet vagy platformot érintő fejlesztések.

A legnagyobb fejlesztés egyértelműen azoknak szól, akiknek a HTML5 és a JavaScript a fő fejlesztési területük, illetve HTML5 alkalmazásokat készítenek Android vagy iOS mobil eszközökre. Az új NetBeans kellemesen támogatja a böngészőben való futtatást, illetve – ahogy a mellékelt ábra mutatja – lehetőségünk van egy Chrome plug-in telepítése után futásidőben debug információkat szerezni a HTML5+JavaScript keretrendszerek működéséről, illetve a megfelelő beállítások után a mobil böngészőkben való futtatás se lehetetlen. Az erős HTML5 támogatása a NetBeans 7.3 kiadásban debütált használható formában, mivel a Java EE 7 főbb módosításai a kliens oldali HTML5 és JavaScript támogatását szolgálta ki JSON és REST interfészekkel. A jelen kiadás ezt a támogatást erősíti különféle varázslókkal, amelyekkel a REST interfészekből tudunk HTML5+JS oldalstruktúrákat generálni. További HTML5 újítás a LESS és SASS CSS nyelvek jobb támogatása is. A HTML5 mellett a JavaScript támogatás is sokat fejlődött, a platform támogatni kezdte az AngularJS, a Knockout és az ExtJS keretrendszereket, illetve a kódkiegészítés a refactoring is sokat javult.

A Java fejlesztőknek szóló legnagyobb "durranás" egyértelműen a Java8 kipróbálásának lehetősége, amelyet az IDE refactoring lehetőségekkel is megtámogat, így például megtalálhatjuk a meglévő forráskódunkban azokat a részeket, amelyek kiválthatóak Lambda Expression használatával. Természetesen azok a szokásos javítások se maradhatnak el, mint a kódkiegészítés, illetve a kód automatizált módosítása (refactoring), amellyel már a metódusok sorrendjét is könnyedén meg tudjuk változtatni. A kötelező – platformba csomagolt – Ant 1.9.1 és Maven 3.0.5 frissítés is a fejlesztőeszközbe került.

Az egyebek kategóriában találjuk a verziókezelést érintő apró változásokat, az issue kezelő rendszerekkel való integrációt, a JavaFX fejlesztéseket és az apróbb GUI és UX módosításokat.

Érdemes átnézni a http://wiki.netbeans.org/NewAndNoteworthyNB74 oldalt az újdonságok részletes leírásához.

      
      
Page viewed times

1 Comment

    • SASS CSS lesz az, nem SESS
    • "mivel a Java EE 7 főbb módosításai a kliens oldali HTML5 és JavaScript támogatását szolgálták ki JSON és REST interfészekkel bevezetésével." Nem tudom, mi volt az eredeti celja a mondatnak, de a jelenlegi formajaban hibas, ez a legjobb javitasom ra a cikk tartalma alapjan. Ami fontos, hogy a tobbes szamot itt mindenkepp egyeztetni kell, mert ez nem a "gyerekek jobbra forditottak fejeiket" esete, egy projekt tobb modositas szolgalta a HTML5 es a JS tamogatasat.
    • "A kötelező – platformba csomagolt – Ant 1.9.1 és Maven 3.0.5 frissítés is bekerült a fejlesztőeszközbe került." - ez mar csak stilisztikai hiba.
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))