Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Érdekes lépésnek tűnik az a felvásárolás, mivel a FuseSource két fő terméke az integrációra és az üzenet alapú kommunikációra szolgáló Fuse ESB Enterprise, illetve a Fuse MQ Enterprise, ám ezeken a területeken a Red Hat már rendelkezik egy 2006-ban felvásárolt megoldással: a Rosetta alapú JBossESB nevű termékük célja szintén az integráció és a MoM (Message oriented Middleware).

“Application integration software is one of the fastest growing segments of the enterprise software market,” said Craig Muzilla, vice president and general manager of middleware at Red Hat. “As cloud computing becomes more prevalent, enterprise customers are demanding greater application integration to enable seamless use of cloud computing. With the addition of FuseSource to our middleware portfolio, we will enable customers to experience greater integration capabilities and flexibility. FuseSource’s technologies, expertise, and commitment to open source make them a great fit.”

(forrás: http://fusesource.com/redhat/)

Köztudott, hogy a Red Hat alapvetően az Enterprise megoldásaiból él meg, így elgondolkodtató, hogy milyen tervei vannak a JBossESB termékükkel, amely egy élő és létező termék a fizetős szekcióban is JBoss Enterprise Middleware, illetve JBoss SOA-P néven. Belátható, hogy hosszú távon ezen a piacon egy termékre célszerű építeni, a JBossESB mellé bevásárolt újabb ESB megoldás okán három eset képzelhető el:

 • A JBossESB által kitaposott piaci szegmensbe idővel a FuseESB kerül
 • A FuseESB által kitaposott piaci szegmensbe idővel a JBossESB kerül
 • A két termék előnyös megoldásait egyesíti a Red Hat egy termékben

A JBossESB tudását és elterjedtségét illetően az első opció a valószínű, érdemes összevetni a FuseESB és a JBossESB Community kiadásainak a fórumát. Ahogy a mellékelt képen is látszik, a JBossESB fóruma sokkal kevésbé pörög, amelynek alapvetően nem az az oka, hogy kevesebb a problémával találkoznak az ESB felhasználói:

Közelebbről megnézve kiderülhet, hogy a JBossESB ugyan egy jól megtervezett alapokkal rendelkező keretrendszer, ám a 2006-os felvásárlása óta alapvetően nem változott a felépítése, az eltelt hat év nem hagyott nyomot az architektúrán. Bár a Red Hat stratégiai termékként pozicionálta, látszólag nem tett erőforrásokat a projekt mögé, a JBossESB 4.x fejlődése pont olyan görbét jár be, mint a JBoss AS 4.x, amelynél évekig ígérgették a következő félévre a JBoss AS 5.x megérkezését, de csak nem sikerült kiadni – aztán észbe kaptak és a négy évvel ezelőtt kiadott JBoss AS 5 után már egy éve már egy alapoktól újraírt és újragondolt a JBoss AS 7 tölthető le.

A JBossESB fejlődését tekintve ugyanezen három év alatt sikerült eljutni a 4.3 verziótól a 4.10 verzióig, amelyek között – némi szolgáltatásbővítést leszámítva – nem sok architekturális változás történt, az utolsó két verzió közötti változásokat taglaló release notes nincs fél oldal és 9 hónap telt el a két kiadás között... pedig igény bőven lenne arra, hogy ebbe a termékben hatalmas fejlesztéseket toljanak. A nagy kérdés az, hogy mi lesz a jövő? A felvásárlást követően aligha fog a JBossESB 2,5 issue/hónapot is elérő fejlesztési sebessége megtáltosodni, az eltérő architekturális felépítés okán donorként se lehet tekinteni erre a projektre. Ha a nagy reményű JBoss Portal sorsára jut – amely helyett a Red Hat az Exo platformjára nyergelt át GateIn néven kiadott portál révén, akkor ideje lenne ezt közölni a JBossESB közösséggel... (smile)

      
      
Page viewed times

2 Comments

 1. Anonymous

  Az Oracle-nek is megvan meg a Weblogic es a Glassfosh, nem tudom mennyire terveznek nagytakaritast. Mondjuk a glassfish csak amolyan mellekesen jott a Sun hardware agaval egyut (smile)

  1. Auth Gábor AUTHOR

   WebLogic és a Glassfish kissé más terület, mert a WebLogic-ra nagyon sokan alapoztak, sok licencet adtak el még az Oracle előtt és után is, a Glassfish-ból inkább a Community volt elterjedve, de például ezek mellett kivezették az OC4J-t és az OAS-t, már egyiket se fejlesztik tovább... az OpenSSO-t is kivágta az Oracle az Identity Management mellől... (smile)

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))