Egy éves a FallDown3D játékom... (smile)

Tavaly április 25-én töltöttem fel az Android Market-re a FallDown3D játékot, amely a játékmenetét tekintve faék egyszerűségű: lefelé zuhanva ki kell kerülni – a telefon mozgatásával – az akadályokat. Az egyszerűségéhez képest közepes sikernek örvend, pár számban összefoglalnám az elmúlt egy évet... (smile)

11 osztály és 3011 sor Java nyelven

Az első kiadott verzió kis jóindulattal nevezhető munkának, az Android cikkekhez gondoltam néhány OpenGL cikket írni, amelyhez egy egyszerű és szórakoztató témát kerestem, erre pedig teljes mértékben megfelelt egy csőben való zuhanás, amelyhez hozzácsapódott az akadályok kerülgetése a telefon mozgatásával. A cikk még készül, a játék pedig már sikeres... (smile)

A múlt héten kiadott 1.3.9-es verzió 14 osztályt és 3894 sornyi forráskódot tartalmaz, amelyből kiderül, hogy a játék mögött nincs igazán nagy munka, az OpenGl megismerésén túl 12-16 munkaórát foglalkoztam a megírással.

26 kiadott verzió

Az Android Market sajátosságai okán célszerű kéthetente kiadni egy újabb verziót, mivel 14 naptári napon túl feltöltött program újra a Just in lista elejére kerül, ezzel a középszerű alkalmazások is esélyt kapnak a nagyobb közönség előtti megismerésre, mivel a toplista első száz programja közé nehéz bekerülni. A kéthetente kiadott 26 verzió pont 52 hetet jelent, ami egy év... (smile)

216.789 letöltés 55.646 telepített alkalmazás

Egy év alatt a 250 ezer telepítést nem sikerült elérni, de úgy gondolom, nem kell szégyenkeznem a kétszázezret meghaladó letöltés miatt, s az alkalmazás sikerét jelzi az is, hogy 55 ezer készüléken van jelen.

2124 értékelés, az átlaguk 4,07

Az értékelések száma átlagosnak mondható, nagyjából az emberek egy százaléka ad értékelést a letöltött programokról, a négyes átlag jónak mondható, részletezve:

593 megjegyzés

A megjegyzések változatos képet mutatnak, sokan egy csillagra és trágár megjegyzésre méltatják a játékot, ami benne van a pakliban, de nem mondják meg, hogy mi nem tetszik, vagy miért adnak egy csillagot. Nagyon sok motíváló megjegyzés érkezik, illetve igénylistát is ki lehet gyűjteni a megjegyzésekből, amelyekre sajnos nem lehet hatékonyan válaszolni, mivel mindenki csak egy megjegyzést adhat egy alkalmazáshoz, ha módosítja a megjegyzést, akkor a régi bejegyzése eltűnik és a lista elejére kerül az új szöveg.

120 pálya

A játék eleinte 20, majd egy jó darabig 100 pályával működött, a 100 pályát pár hónapja bővítettem 120 pályára, mivel a játékosok a pontszámok alapján megközelítették a századik pályát. Bár vannak megjegyzések arra vonatkozóan, hogy bizonyos játékosoknak sikerült mind a 120 pályán végigmenni, az online toplista pontszámai alapján ez egyelőre nem túl hihető... megjegyzésben pedig mindenki azt ír, ami akar... (smile)

A játék érdekessége, hogy pályák egymásra épülnek, egyre hosszabb, gyorsabb és nehezebb végigmenni rajtuk, ám hiba esetén nem kell az elejétől kezdeni, a legutolsó sikertelen pályától tudjuk folytatni bármikor, s egy-egy pálya 20-40 másodperc alatt lejátszható – megfelelő ügyességgel.

5.300.000 reklámletöltés

Az eltelt egy év alatt több mint öt millió reklámletöltés történt, amely azt a tényt húzza maga után, hogy közel tízmillió pályát játszottak a játékkal, mivel két pálya után kér a program egy újabb-frissebb reklámot.

2010 dollár reklámbevétel egy év alatt

A játék ingyenesen letölthető, így reklámbevételből folyik be némi pénz, amely több forrásból tevődik össze:

Az AdMob az utóbbi időben gyengélkedik – valószínűleg sok az eszkimó és kevés a fóka, az ingyenes alkalmazások nagy része reklámból kíván megélni, a fizetős alkalmazások reklámozása pedig nem tudja telíteni a piacot, így a reklámmegjelenési ráta sokszor 60 százalék alá esik. Tavaly novemberig átlagos volt a havonta 200-250 dolláros bevétel, amely az utóbbi 30 napban alig 80 dollárt tesz ki, így az összesített havi bevétel 100-120 dollár körül alakul.

60% Észak-Amerika, 30% Európa, 10% Ázsia, 10 százalék egyéb

A játékosok földrajzi helyzete nagyjából mutatja az Android lefedettséget is, mivel a játék egyaránt szórakoztató a világ bármely pontján, használatához nem kell speciális nemzeti tudás vagy ismeret... (smile)

Nyílt forrás

A játék kezdetek óta nyílt forrású, akit érdekel, megnézheti a http://svn.javaforum.hu/svn/android/FallDown/ címen... (smile)