Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Aki már próbálkozott OpenOffice integrációval, annak hasznos lehet az ODFToolKit ismerete, mivel ehhez nem kell telepített OpenOffice a gépre, hanem az ODF szabvány ismeretében - némi XPath és XML tudással - képesek vagyunk olvasni és írni az OpenOffice által használt dokumentumokat. Az http://odftoolkit.org oldalon egész szerteágazó eszközkészlettel találkozunk, nézzük meg közelebbről az ODFDOM csomagot. Az ODFToolKit alapja az ODFDOM, amely egyszerűen betölti a megadott dokumentumot egy DOM fába, majd abban kedvünkre bóklászhatunk, csak ismernünk kell az dokumentumok belső formátumát. Példaképpen hozzunk létre OpenOffice segítségével egy új ODT (szöveg) állományt, írjuk bele valamit, majd mentsük el a /tmp/test.odt helyre.

Kedvenc Java szerkesztőnket használva hozzunk létre egy új projektet, abba vegyük fel az odfdom.jar és a xerces.jar állományokat, mint külső könyvtárat, majd írjuk meg az alábbi programrészletet:

try
{
 OdfDocument odfDoc = OdfDocument.loadDocument(new File("/tmp/test.odt"));
 OdfFileDom odfContent = odfDoc.getContentDom();

 XPath xpath = odfDoc.getXPath();
 OdfParagraphElement para = (OdfParagraphElement) xpath.evaluate("//text:p[1]", odfContent, XPathConstants.NODE);
 System.out.println(para.getAttributeNode("text:style-name").getNodeValue());
 System.out.println(para.getFirstChild().getNodeValue());

 para.getFirstChild().setNodeValue("A javaforum.hu csapata itt járt... :)");
 odfDoc.save(new File("/tmp/test.odt"));
} catch (Exception ex)
{
 Logger.getLogger(Main.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
}

A program felépítése logikus és egyszerű: megnyitjuk a fájl, kérünk rá egy XPath értelmezőt, megkeressük az első bekezdést, kiírjuk annak stílusát és tartalmát, majd új értéket adunk neki és elmentjük. A módosított fájlt megnyithatjuk OpenOffice segítségével és benne látnunk kell a módosított szöveget.

      
      
Page viewed times

1 Comment

 1. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ezt lehet-e arra használni például, hogy egy táblázatot olvasok be és az adatokat szűröm? Ha táblázatba sikerülne beolvastatni akkor vagy adatbázissal vagy sima ciklusutasítással szűrném! Tudom, hogy egyszerűbb lenne adatbázisba, de egy programot kell fejlesztenem ami egy táblázat adatait úgy szűri, hogy 2-3 kattintásnál többet ne kelljen megtennie a felhasználónak és a felhasználó állítja be a szűrési feltételeket!

  Köszönettel:
  balizator

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))