Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Derby vagy HsqlDB, ez itt a kérdés. Mármint Swing standalone alkalmazás esetén.
A Java egyik nagy hátránya a Delphi és VisualBasic környezetekkel szemben: nincs igazán kiforrva a pőrén és csupaszon álló gépekre való ügyviteli programok adatbázis háttere. Vannak megoldások nagyvállalati környezetre, webtechnológiákra, de nincs a felhasználói programok kétharmadát kitevő ügyviteli programokra.

Jelenleg ott tartunk, hogy két technológia kűzd ezen a téren, a Derby és a HsqlDB. Mind a két technológia alkalmas arra, hogy  kliens program kezelje a saját  SQL adatbázisát, de más-más módon. A Derby előnye a skálázhatóságban rejlik, a HsqlDB pedig szűkös erőforrásokkal is beéri, viszont vannak akár komolynak nevehező hiányosságai, például a 8GBájt adatbázisméret.

      
      
Page viewed times

7 Comments

 1. Auth Gábor AUTHOR

  HsqlDB-t használja valaki élesben? Milyen?

  Nekem a Derby-vel vannak tapasztalataim, nem rossz, és kényelmes is.

  1. En mostanaban csak derbyt hajtok ha embeded db. Jol tudom azt hogy a HSQLDB minden adatot memoriaban taroles egy VM-en belul csak egy instance lehetseges? Ez volt rola a legutobbi infom es ez elriasztott a tovabbiaktol :(

  2. Én sokat szívtam HSQLDB-vel. Szerintem kényelmetlen.
   1. Auth Gábor AUTHOR

    Én sokat szívtam HSQLDB-vel. Szerintem kényelmetlen.

    És a Derby? Próbáltad már?

    1. Még nem, de most akarom. Kell írnom egy ~4 táblás Swing alkalmazást. Nem akarok ezért PostgreSQL-t rakni.
 2. Auth Gábor AUTHOR

  Kipróbáltam a HsqlDB-t. Nem rossz. A Derby mintha többet tudna és másképp, annak bináris formátuma van, a HsqlDB pedig egy fájlba tárolja a cuccokat, amibe SQL utasításokat ír, ebből kiolvassa és végrehajtja az utasításokat egy memóriabeli táblán, SHUTDOWN után pedig kiírja a történteket, mint egy logot... egyszerű, mint a faék. :)

  De gondolom erőforrás igényesebb és lassabb, de kicsit egyszerű dolgokra nagyon jó.

 3. Unknown User ((k)risztián)

  A Cégnél Gridsphere portlet konténert kell használnunk -bűn vacak. Alapból HSQLDBvel jön és persze amikor kihall a GS akkor veszlettek az usereink nem is egyszer. MySQL esetében az Userek mar megmaradtak de időnként a GS úgy érezte ledöglött a kapcsolat és az magával rántott mindent. Szerintem egy SQL-es alkalmazas eseteben legalabb egy MySQL legyen alatta, akar ha egy gepen is fut az alkalmazés(pl: könyvelő programok) Anno delphi ala is raktam nem jatszottam a paradox meg hasonlokkal..... Mondjuk a ketretegű vállalati desktop alkalmazasok ugyis átjáróházak.... három rétegnél meg már szerintem jó a WEB még cégen belül is..... persze mondjuk scanner meg vonalkodolcvaso kezelést én sem tudok megvalósítani html és JS alapokon:(

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))