Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Egy éves a FallDown3D játékom... (smile)

Tavaly április 25-én töltöttem fel az Android Market-re a FallDown3D játékot, amely a játékmenetét tekintve faék egyszerűségű: lefelé zuhanva ki kell kerülni – a telefon mozgatásával – az akadályokat. Az egyszerűségéhez képest közepes sikernek örvend, pár számban összefoglalnám az elmúlt egy évet... (smile)

11 osztály és 3011 sor Java nyelven

Az első kiadott verzió kis jóindulattal nevezhető munkának, az Android cikkekhez gondoltam néhány OpenGL cikket írni, amelyhez egy egyszerű és szórakoztató témát kerestem, erre pedig teljes mértékben megfelelt egy csőben való zuhanás, amelyhez hozzácsapódott az akadályok kerülgetése a telefon mozgatásával. A cikk még készül, a játék pedig már sikeres... (smile)

A múlt héten kiadott 1.3.9-es verzió 14 osztályt és 3894 sornyi forráskódot tartalmaz, amelyből kiderül, hogy a játék mögött nincs igazán nagy munka, az OpenGl megismerésén túl 12-16 munkaórát foglalkoztam a megírással.

26 kiadott verzió

Az Android Market sajátosságai okán célszerű kéthetente kiadni egy újabb verziót, mivel 14 naptári napon túl feltöltött program újra a Just in lista elejére kerül, ezzel a középszerű alkalmazások is esélyt kapnak a nagyobb közönség előtti megismerésre, mivel a toplista első száz programja közé nehéz bekerülni. A kéthetente kiadott 26 verzió pont 52 hetet jelent, ami egy év... (smile)

216.789 letöltés 55.646 telepített alkalmazás

Egy év alatt a 250 ezer telepítést nem sikerült elérni, de úgy gondolom, nem kell szégyenkeznem a kétszázezret meghaladó letöltés miatt, s az alkalmazás sikerét jelzi az is, hogy 55 ezer készüléken van jelen.

2124 értékelés, az átlaguk 4,07

Az értékelések száma átlagosnak mondható, nagyjából az emberek egy százaléka ad értékelést a letöltött programokról, a négyes átlag jónak mondható, részletezve:

 • 1084 – öt csillag
 • 500 – négy csillag
 • 291 – három csillag
 • 109 – kettő csillag
 • 140 – egy csillag

593 megjegyzés

A megjegyzések változatos képet mutatnak, sokan egy csillagra és trágár megjegyzésre méltatják a játékot, ami benne van a pakliban, de nem mondják meg, hogy mi nem tetszik, vagy miért adnak egy csillagot. Nagyon sok motíváló megjegyzés érkezik, illetve igénylistát is ki lehet gyűjteni a megjegyzésekből, amelyekre sajnos nem lehet hatékonyan válaszolni, mivel mindenki csak egy megjegyzést adhat egy alkalmazáshoz, ha módosítja a megjegyzést, akkor a régi bejegyzése eltűnik és a lista elejére kerül az új szöveg.

120 pálya

A játék eleinte 20, majd egy jó darabig 100 pályával működött, a 100 pályát pár hónapja bővítettem 120 pályára, mivel a játékosok a pontszámok alapján megközelítették a századik pályát. Bár vannak megjegyzések arra vonatkozóan, hogy bizonyos játékosoknak sikerült mind a 120 pályán végigmenni, az online toplista pontszámai alapján ez egyelőre nem túl hihető... megjegyzésben pedig mindenki azt ír, ami akar... (smile)

A játék érdekessége, hogy pályák egymásra épülnek, egyre hosszabb, gyorsabb és nehezebb végigmenni rajtuk, ám hiba esetén nem kell az elejétől kezdeni, a legutolsó sikertelen pályától tudjuk folytatni bármikor, s egy-egy pálya 20-40 másodperc alatt lejátszható – megfelelő ügyességgel.

5.300.000 reklámletöltés

Az eltelt egy év alatt több mint öt millió reklámletöltés történt, amely azt a tényt húzza maga után, hogy közel tízmillió pályát játszottak a játékkal, mivel két pálya után kér a program egy újabb-frissebb reklámot.

2010 dollár reklámbevétel egy év alatt

A játék ingyenesen letölthető, így reklámbevételből folyik be némi pénz, amely több forrásból tevődik össze:

 • AdMob banner: 1663 dollár
 • PapayaMobile alkalmazás ajánló és játékon belüli vásárlás: 225 dollár
 • PapayaMobile "social" jutalék: 12 dollár
 • PapayaMobile banner: 110 dollár

Az AdMob az utóbbi időben gyengélkedik – valószínűleg sok az eszkimó és kevés a fóka, az ingyenes alkalmazások nagy része reklámból kíván megélni, a fizetős alkalmazások reklámozása pedig nem tudja telíteni a piacot, így a reklámmegjelenési ráta sokszor 60 százalék alá esik. Tavaly novemberig átlagos volt a havonta 200-250 dolláros bevétel, amely az utóbbi 30 napban alig 80 dollárt tesz ki, így az összesített havi bevétel 100-120 dollár körül alakul.

60% Észak-Amerika, 30% Európa, 10% Ázsia, 10 százalék egyéb

A játékosok földrajzi helyzete nagyjából mutatja az Android lefedettséget is, mivel a játék egyaránt szórakoztató a világ bármely pontján, használatához nem kell speciális nemzeti tudás vagy ismeret... (smile)

Nyílt forrás

A játék kezdetek óta nyílt forrású, akit érdekel, megnézheti a http://svn.javaforum.hu/svn/android/FallDown/ címen... (smile)

      
      
Page viewed times

12 Comments

 1. Unknown User (zoltan@istvanovszki.hu)

  Mit mondhatnék erre?!

  HMMM LIKE! :D

 2. Anonymous

  Tanulságos statisztika! :) Gratulka az évfordulóhoz!

 3. Unknown User (adiz0r)

  Ugye erről a 2010 dollárról tud az APEH is? :) Amúgy gratula! :)

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Jah, vállalkozói bevétel, le is költségeltem szépen, hogy mégse ne adózzak sokat, fizetek elég adót a főállás után... (smile)

   1. Anonymous

    Azt mondtad "vallalkozoi bevetel". Ez pontosan mit jelent? Ki kellett valtsal barmilyen vallalkozoi engedelyt?

    Szinten Android fejleszto vagyok es habar az elso masfel honapban az Admob csak 200 dollar korul termelt, ebben honapban 1000 dollar koruli volt a beveletel, ugyhogy ez utan mar mindenkepp el kell gondolkodnom az adozasi lehetosegek kerdesen. Tudnal segiteni ebben?

    1. Auth Gábor AUTHOR

     Igen, ki kell váltani hozzá EV igazolványt, de ez nem egy nagy dolog. Persze főállás mellett célszerű, mert különben igen jelentős az adóteher akkor is, ha semmi bevételed nincs. De egy könyvelőt meg kellene keresned, többet tud segíteni, mint én... (smile)

     1. Anonymous

      Kosz a segitseget. Akkor ennek mindenkeppen utananezek. En is ettol feltem, hogy siman maganszemelykent ezt aligha tudom elszamolni.

      1. Auth Gábor AUTHOR

       Magánszemélyként is el tudod számolni, mint normál jövedelem, csak nem feltétlen jársz jól, a 200 ezer forint bevételedből 95-105e forint marad attól függően, hogy jár-e még az egyéb összesített jövedelmeid okán adójóváírás vagy sem.

       "Céges" formában el tudsz számolni költségeket, amelyek csökkentik az adóalapodat, de nagyjából a fenti adóelvonásra kell számítani, kivéve, ha EVA-s vagy, de ahhoz céget kell vegyél, ha nem akarsz két évet várni... (smile)

      2. Anonymous

       Szia

        

       Mint kezdő androidos fejlesztő érdeklődni szeretnék, hogy milyen megoldást választottál az adózásra?

       A Admob-ra ezek szerint beregisztráltál kezdetben mint magánszemély?

       Ezt megtehetem amúgy? Van valami pénz limit ami után vészes lehet, hogy a google jelez az APEH felé???

       Nincs vállalkozásom, és még nem tudom mit tudok anyagilag kihozni a fejlesztésekből, ezért potyára nem akarok vállalkozást, a főállás nem rossz, szóval ....

        

       Előre is köszi a tanácsokat!

        

       Steve

        

       kupeczik.istvan@gmail.com

       1. Auth Gábor AUTHOR

        Van egyéni vállalkozásom, így minden egyes dollár legális vállalkozói bevétel... (smile)

        Főállás mellett igazán kényelmes dolog egy egyéni vállalkozás, mert nem kell bérként jövedelmet kivenni, csak a normál adózás marad, szóval főállás mellett (ha teheted), akkor indíts egy mellékállást... (smile)

 4. Anonymous

  Hello

  A fent említett reklám "cégel" hová fizetnek? paypal-ra?

  1. Auth Gábor AUTHOR

   Igen, többnyire előnyben részesítik a Paypal számlát, de némelyik képes bankszámlára is utalni, vagy csekket küldeni.

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))