Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Gondolom mindenki észrevette, hogy az utóbbi egy-másfél évben kissé elhanyagoltam a JUM minikonferenciákat, a portált, a levelezőlistát, a tudástárt és úgy sok minden egyebet, a Java közösséget is... volt rá okom, de már elmúlt... (smile)

...kezdek visszarázódni a régi kerékvágásba, és az utóbbi két-három hónapot múltba nézéssel, jelenértékeléssel és főképp (ki)útkereséssel töltöttem: miképpen lehetne összefogni és egy aktív közösséggé alakítani a Java platform iránt érdeklődőket, ide értve a teljesen kezdőket és a vérprofi haladókat is. Beszéltem a lehetőségekről és a jelenlegi helyzetről sok aktívabb közösségi taggal, ebből számomra letisztult egy kép a jelenlegi helyzetről és egy vízió az útról, összefoglalnám néhány mondatban, mire jutottam, akár vitaindítóként is szolgál a következő pár sor.

Láthatólag a jelen helyzet az, hogy nincs igazán aktív Java közösség kis hazánkban, illetve nincsenek olyan felületek, amelyek össze tudnák fogni a platform fejlesztőit (előre is elnézést, de kicsit magam felé hajlik a kezem):

  • az előző évezred óta létezik a Java levelezőlista, amely egyre fogyatkozó tagokkal néha-néha megrezdül, nagy ritkán pezsgő életvitelt is folytat, de többnyire hetekig a néma csend figyelhető meg az archívumban. Új tag nem igazán keveredik a levelezőlista felé, a régi tagok pedig már csak akkor kérdeznek, ha beszélgetős kedvük van egy-egy filozófiai kérdésről, illetve architektúrát érintő felvetésük akad. A Java nyelvvel ismerkedő új arcok számára ez a felület láthatatlan.
  • nagyjából hét éve létezik a javaforum.hu portál, amely fénykorában napi átlag hat-hét fórumbejegyzést is megélt, a portál eredeti erőssége a fórum volt, illetve az, hogy híreket gyűjtöttem össze a nagyvilágból... aztán idővel a fórum hozzászólások száma csökkenni kezdett, a látogatók nagy része keresőből jutott az oldalra, ahol megtalálta, amit keresett és továbbállt. Egy csökkenő létszámú "kemény mag" válaszolgatott a kezdő fejlesztők felmerülő kérdéseire, aztán az egészet átmigráltam Confluence alá, amely inkább tudástár, mint fórum, látszik is, hogy a fórum eléggé kevéssé van igénybe véve, mert nem erre szolgált ez a felület 
  • a portállal közel egyidős a JUM, amely egy rendszeres kéthavi szakmai összejövetelnek indult, fénykorában akár negyven érdeklődő is részt vett az előadásokon, ám innen is elkoptak az előadást hallgatók és az előadók is, a legutóbbi sikeres összejövetelen előadókkal együtt nagyjából nyolcan vettünk részt.
  • létezik még az Oracle által szervezett HOUG.j, mint a Magyarországi Oracle-felhasználók egyesületének Java szakosztálya, ránézésre szintén kevés súlyt nyomnak az Oracle színeiben, a Java szinte említésre se kerül a weboldalon, a HOUG konferenciákon is teljes mértékben elnyomódik az Oracle adatbázis technológiái mellett, néha rendeznek ismeretterjesztő ingyenes minikonferenciákat

A fentiek nagyjából igazak voltak másfél-két évvel ezelőtt is, akkor - mintegy paradigmaváltásként - megtörtént a tudástár és a fórum migrációja Confluence alá, gondolván, hogy egy jól adminisztrálható és kezelhető felület meghozza a közösség kedvét a tudástár bővítéséhez. Az elmúlt másfél év tapasztalatai szerint ez kissé felemásra sikerült. Vannak ugyan olyan színvonalas tartalmak, amelyek miatt felkeresik az oldalt, de a látogatók nagy része nem aktív, csak olvasó... tartalom fogyasztóból tehát van bőven, csak kevés a tartalom előállító.

Mi is az a vízió, amitől változást remélek? Nos, alapvetően három (hogy kellene ezt magyarul mondani?) stream mentén indultam el, amelyek azért összefonódnak:

  • közösségi oldalon jelenlét: létrehoztam pár hete a https://www.facebook.com/javaforum.hu oldalt (lehet lájkolni!), amely egy "több sebből vérző űrt" hivatott betölteni: a levelezőlistát nem ismerő fiatalság számára egy fórumot tud biztosítani, illetve lehetőséget ad a pár mondatos rövidhírek közlésére (mint például a Too Many Parameters in Java Methods bejegyzés), amelyek nagyon rondán  néztek ki a portál felületén, de természetesnek hatnak egy Facebook oldalon. További előny az, hogy itt kényelmesen nyilván lehet tartani az eseményeket és a híreket.
  • "tudástár felfejlesztés": a meglévő Confluence platformnak a tudástár az éltető közege, a portálszerű kinézet, a fórum és a többi dolog egy erőszak eredménye, tájidegennek hat a Confluence oldalain és nehézkes is használni. A meglévő fórumot át fogom alakítani egy tudástárrá, ha a benne lévő tartalom ezt megérdemli, a fórum nagy része viszont törlésre kerül. Hasonló sorsa lesz a régi http://javasite.javaforum.hu/ tükörnek, amelyről átkerülnek Confluence alá a még hasznos dolgok, a többi törlésre kerül.
  • "meetup.com": a szakmai találkozások szervezésére kipróbálom a meetup.com rendszerét, így létrejött a http://www.meetup.com/javaforum-hu/, ahol a JUM szervezését végzem.

Egyelőre – idén – ennyi fér bele, meglátjuk, mennyire sikerül felrázni a hazai Java fejlesztőket, hogy aktív virtuális közösségi életet éljenek, illetve időnként ellátogassanak egy-egy szakmai rendezvényre is. A végére egy kis összefoglaló a fontos oldalak címeivel:

Vélemények bármelyik – számotokra kényelmesebben – elérhető felületre jöhetnek... (smile)