Blog

Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

Érdekes blogbejegyzést olvashatunk a How to write banking application? címmel, amelyben a szerző bankokban előforduló programok színvonalát mutatja be humoros formában. Lássuk a listát:

 1. A program működését befolyásoló paraméterei közül néhányat tároljuk properties fájlokban, egy részét XML fájlokban, tegyünk belőlük adatbázisba is, illetve legyen beledrótozva a kódba is jó pár.
 2. Használjunk reflection-t illetve dinamikus proxy-kat, ahol csak tudunk. Ahol nem tudunk, ott változtassunk futásidőben a bytecode-on.
 3. Ne adjunk visszajelzéseket, kapjunk el minden kivételt, majd fusson tovább a program. A felhasználónak végképp ne adjunk visszajelzést, kivéve ha a hiba Null Pointer Exception.
 4. Naplózzunk mindent vagy semmit. Ha mindent naplózunk, akkor minden használt keretrendszer is bő lére eresztve naplózzon.
 5. Mindig csináljunk wrapper kivétel osztályt, és csak ettől kezdve írjunk stacktrace-t a naplóba.
 6. Az osztályok mellé adjunk XML konfigurációs és kommunikációs lehetőséget, példányosításkor ennek ellenére követeljük meg a statikus változók használatát.
 7. Találjuk fel a meleg vizet, és fejlesszük ki újra a kereket nulláról. Írjunk saját ORM-et, saját RMI-t, saját gyorstárat, saját GUI keretrendszert, majd ezt teszteljük saját keretrendszerrel. A GUI használjon sok saját widget-et, amelyeket saját script nyelvvel kezelünk, és ezeket jól keverjük össze. Ha kész, írjunk saját benchmark eszközt is, amivel alá tudjuk támasztani, hogy miért csináltuk mindezt.
 8. Legyen a kész programkód mennyisége akkora, amekkora csak lehet. Tegyünk bele egy csomó egyéb osztályt és programkönyvtárat, amelyet nem is használunk. A projekt fordításához követeljünk meg elavult és támogatás nélküli eszközöket, tegyük lehetetlenné a projekt fordítását IDE eszközökből.
 9. Tervezzük sok különálló részből a teljes rendszert, kommunikáljunk FTP protokollon át, adatokat egyszerű fájlokon át cseréljenek a modulok.
 10. A felhasználó közérzete nem fontos, csináljunk lassú és ronda GUI felületet, amely csak több GBájt memória mellett fut.