Blog

Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

A mosogató szekrényen és szekrényben lévő cuccok eltávolítása, majd szekrénykén lévő ajtók eltávolítása.

Image Modified

10:41 – vízszerelés

Csapok elzására, majd a mosogató csapjaihoz vezető csövek, illetve a lefolyócső folytonosságának megszakítása, különben a munkalap csak a ház csöveivel együtt lenne eltávolítható.

Image Modified

10:48 – a vízzáró eltávolítása

A pult eltávolítását a vízzárók akadályozzák, de nem sokáig, a csík lepattintása után pár csavart kell csak eltávolítani.

Image Modified

11:12 – a pult és a pultból a mosogató eltávolítása

Sejthető, hogy a vízzáró és a pult mögött némi kosz található, ezzel meg kell küzdeni.

Image Modified

11:21 – méretezés majd beszerzés

A helyéről eltávolított mosogató helyét ki kell majd vágni az új pultból is, így méretet kell venni.

Image Modified

Egy közeli Baumax áruházban sikerült megtalálni az új pultot, amelyet méretre is szabtak – a kis tervrajzomnak nagyon örült a Baumax áruházban dolgozó szaki, el nem tudom képzelni, hogy mások milyen rajzokkal támadnak...

Image Modified

13:20 – az új pult a kosáron

A méretre szabásra várni kellett, mert valami érthetetlen oknál fogva sokan azzal töltik a szombat délutánt, hogy konyhapultot cserélnek. A lényeg az, hogy röpke két óra alatt sikerült egy remekbe szabott konyhapultot szerezni, s persze egy színben hozzá illő vízzárót.

Image Modified

14:20 – a mosogatónak való hely

A boltban körfűrésszel dolgoznak, így nem tudják a mosogatónak a helyét teljesen kivágni, a hátoldalon marad némi anyag, amelyet egy szimpla kézifűrésszel méretpontosan át lehet vágni pár perces munkával.

Image Modified

Image Modified

Image Modified

16:23 – a mosogató összeszerelése

...

A fent említett műveletek jó két órán át tartottak, ezek után viszont úgy tűnt, hogy a mosogatót mintha kicserélték volna. A kályhát nem fotóztam, nem volt része a projektnek, de a kályhára is igaz a mérhetetlen közérzet javulás.

Image Modified

16:30 – a mosogató tálca pultba szerelése

A mosogató tálcát kis körmökkel lehet a pulthoz rögzíteni, ebből nyolc darab volt.

Image Modified

17:11 – a vízzárók felszerelése

A pulthoz színben és mintában illő vízzárót csavarral kell a pulthoz erősíteni – a csavarok arasznyi távolságra vannak egymástól, s a csavarok helyére kis lyukat kell fúrni, hogy könnyű legyen a dolgunk. A sín felerősítése után csak be kell pattintani a helyére a díszítőcsíkot és kész is vagyunk.

Image Modified

Image Modified

Image Modified

Image Modified

17:40 – elkészült a nagy mű

...

A konyhában van még cserélendő pult, amely a kályha másik oldalán található, ez esetben is szükséges a szekrényen és szekrényben lévő cuccok eltávolítása, majd szekrénykén lévő ajtók eltávolítása.

Image Modified

14:56 – a vízzáró eltávolítása

A vízzáról eltávolítása során nem várt meglepetés kerül napvilágra: a labériában van egy kivágott rés, amelyet a régi vízzáró eltakart, az új viszont másfél centivel alacsonyabb, így nem tud takarni.

Image Modified

A rést jobban megnézve kiderül, hogy miért alacsonyabb az ablak alatti pult, mint a mosogató pultja: az eredetileg ott lévő pultot a lambériába vágott rés tartotta és akkor egy szintben volt a mosogatóval.

Image Modified

A megoldás adja magát: meg kell emelni a pultot pont annyira, hogy egy szintbe kerüljön a mosogató pult magasságával, ehhez szükség van 18x18mm méretű faanyagra, amellyel meg tudom magasítani a szekrénykét.

...

A közeli barkácsboltban sikerült beszerezni a szükséges faanyagot, amelyet pár csavarral rá is erősítettem a szekrényke tetejére.

Image Modified

16:30 – derékszög?

Pár mérés után kiderült – amit panellakásban nem hittem volna, hogy a konyha ablak felőli része nem ad ki derékszöget, az ablakhoz közelebbi méret 1595mm, a szekrény elejénél pedig 1609mm a távolság, a faltól középre 80-80 centimétert mérve jól lászik a különbség.

Image Modified

Ebből az álmoskönyv szerint mérés és vágás lesz.

...

A projekt elején leszerelt pult kiváló minta a méret átrajzolására, és a gyanú beigazolódott, szükség lesz egy ferde vágásra.

Image Modified

Néhány ellenőrző mérés (többször mérj, egyszer vágj!) után előáll a kivágandó vonal.

...

Az erkélyen két szék segítségével elkészül az ideiglenes fűrészbak.

Image Modified

16:40 – pihenő

Félúton szólt a fűrész, hogy pihenni szeretne, én pedig köztudottan jólelkű ember vagyok, tehát pihentünk kettesben a kilátást szemlélve.

Image Modified

16:53 – a gázcső helyének kivágása

Az ablak mellett jobbra található a gázcső, amelyről leágazik a kályha felé egy vékonyabb cső, de ennek a függőleges csőnek a helyét ki kell vágni a munkalapból, hogy a helyére lehessen illeszteni. A kivágás a klasszikus "körbefúrom, majd ívesre ráspolyozom" mű előadásával történt.

Image Modified

17:08 – a pult helyére illesztése

A pontos mérés eredményeképpen a pult pontosan illeszkedik, pár csavarral a szekrényhez rögzítettem, de ez nem látszik a képen.

Image Modified

18:30 – a végeredmény

A vízzáról feljelölését, a csavarok helyének kifúrását, majd a vízzárók felcsavarozását nem fotóztam külön, de a végeredmény magáért beszél.

Image Modified

Következik a jól megérdemelt pizzaevés.

...