Blog

Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.
Comment: Migration of unmigrated content due to installation of a new plugin

Adam Bien összeszedett 12 okot, amelyek miatt a Java EE (és más) projektek sikertelenül záródnak, jobb esetben nem a várakozásoknak megfelelő módon működnek:

 1. A tervező jobban ismeri a PowerPoint programot, mint a fejlesztőeszközöket.
 2. Pár DVD kell csak és pár óra elrepül, amíg az alap infrastruktúra (egy alkalmazás- és egy adatbázis szerver) feltelepül a gépedre.
 3. Jó pár alkalmazás szerver esetén percekig tart, amíg elindul, s szintén percben mérhető idő egy deploy - s ezt naponta tucatnyi alkalommal meg kell tenni.
 4. Az alkalmazás szerver reprodukálható hibája lassan - vagy egyáltalán nem javul.
 5. Nehéz olyan fejlesztői gépet találni, amelyen az Enterprise fejlesztőeszközök jól és gyorsan futnak...
 6. A tervező imádja a rétegeket és a részekre osztott modelleket, s mire egy entitás eljut a perzisztencia rétegtől a prezentációs rétegig, jó sok osztályt kell példányosítani.
 7. Minden szabadon konfigurálható és cserélhető, emiatt hatalmas az XML adattömeg... felmerül a kérdés: valóban szükséges bármit cserélhetőre készíteni, ha a projektet elfogadták és élesítették (s ezért soha többé nem nyúlnak hozzá)?
 8. A tervező végletekig a vízesés modell híve, esetleg tele van felkapott szakszavakkal és HBR-ekkel - amúgy szakmailag üres.
 9. A fejlesztő túlpörgeti magát, komponensek tervezési mintáktól és elegáns megoldásoktól hemzsegnek. Esetleg a laza fejlesztő "csoda, hogy működik" kódot készít.
 10. A kezdeti fellángolás után - főleg a hosszúra nyúló tervezés és fejlesztés okán - a résztvevők elvesztik lelkesedésüket.
 11. HA, clustering, és a többi használata már egy "vendégkönyv" összetettségű projekt esetén is.
 12. A kód QA előírásai (például minden getter és setter dokumentálása) feleslegesen leköti a fejlesztőt és az egekig növeli a fejlesztési költségeket.

Mindez hatványozottan igaz banki szoftverek esetén... :)