Blog from January, 2014

Tegnap este megnéztem az Atlassian egyik agilis módszertanról szóló élő (Webinar) előadását, amelyben előkerült a(z általam már App!Mobile 2013 konferenciáról ismert) Lean Canvas alapján készített Experience Canvas (letölthető pdf):

Image of the Experience Canvas

Az előadásban és a blogbejegyzésben levezették, hogy miért hasznos egy ilyen "kártya", amely lean szemléletben hatékonyan és mellébeszélés nélkül tartalmazza egy probléma (vagy tapasztalat) gyökerét, okait, okozatait és a megoldása felé teendő lépéseket.

Magánzárka

Az előző DigitalOcean bejegyzés folyománya, hogy a Confluence is külön virtuális szerverre került, ahol nem zavarja senki és semmi – kivéve talán a fizikai gépen mellette levő egyéb virtuális gépek, de egyelőre nem láttam kifejezett lassulást vagy éheztetést, teljesen sima és egyenletes a kiszolgálás, ami nem volt jellemző a közös gépen osztozó régi megoldás esetén.

Az alábbi ábrán a Confluence netdiag.hu általi mérése látható, az új szerverre való átállás 18-án 17 órakor történt, jó látszik, hogy milyen néhány perces kiesések voltak, illetve előfordultak több tíz percig tartó lassulások (12 másodperc feletti válaszidő már szép piros színű). 19-én valószínűleg volt egy hálózati karbantartás (másodpercre pontosan éjjel kettő órától hajnali hat óráig tartott), amely az Integrity és a DigitalOcean között állt fenn, és jelentős lassulást okozott.

Remélem a továbbiakban is ilyen szép egyenletes lesz a Confluence válaszideje a frissítéseket követő újraindításokat leszámítva... (smile)

DigitalOcean

Hmm... bámulatos, hol tart már a modern cloud VPS technológia: 512MB RAM, 1 CPU, 20GB SSD Disk, 1TB Transfer, CentOS 6.5 x64 = $5.00/month

Nagyjából fél óra alatt költöztettem át oda a FishEye-t, ugyanis már éppen nem fért el kényelmesen a jelenlegi 8GB memóriát tartalmazó szerveren, a swap használat pedig belassította a többi komponenst, ezért sokszor nem futott, pedig hasznos egy jószág. A Jenkins volt a következő, amely ugye CPU, memória és I/O intenzív... már amikor éppen fordulnak és tesztelődnek a projektek, ezen túl pedig alig terheli a gépet. Érdekes, hogy a szolgáltatások a magas swap arány (memory.html) ellenére se mondhatóak lassúnak, mondjuk a swap használat eléggé minimális (swap.html), leginkább a szolgáltatások indulásnál jellemző, szóval SSD-n swap-et kialakítani egészen használható dolog... (smile)

 Nagyjából egy hete megy a DigitalOcean két szerverén a Fisheye (http://fisheye.javaforum.hu/) és a Jenkins (http://jenkins.javaforum.hu/), eddig gond és probléma nélkül, a válaszidő és a teljesítmény arányos a virtuális gép tudásával, ugyanis a legkisebb választható konfiguráción futottak az említett szolgáltatások, de a tegnapi és a mai napon a legkisebb csomagról egyet felfelé léptem az 1GB RAM, 1CPU, 30GB SSD Disk és 2TB Transfer irányába, és egymás mellé csomagoltam két-két szolgáltatást, így a source.javaforum.hu gépre került a FishEye és a Sonar; a build.javaforum.hu gépre pedig a Jenkins és a Nexus. Kicsit meglepődtem, de várható volt, hogy a második csomagban az egy CPU erősebb, mint a legkisebb csomagban lévő szintén egy CPU, ugyanis a csomagkészítések jelentősen gyorsultak, nagy átlagban elérték a két virtuális processzort használó Integrity VPS teljesítményét:

CsomagnévIntegrity VPS512MB/20GB1GB/30GB (1.)1GB/30GB (2.)1GB/30GB (3.)
javaforum20-parent01:0002:5601:0101:2600:52
javaforum2004:4810:0004:2304:0403:43
falldown02:2904:5205:4805:2904:45
facebook-android-sdk04:3708:0902:2302:0901:54
confluence-privmsg04:0110:0004:0605:3803:15
confluence-parent03:5106:5903:3503:3103:17
androidsoap03:4107:5204:3504:0503:36

Nekem egyelőre jobban bejött, mint az Amazon EC2! Ha ki szeretnéd próbálni, akkor az alábbi linken regisztrálva kapok $10 kedvezményt: https://www.digitalocean.com/?refcode=b5aac462ada2

Kiadó a lakásom...

..albérletként. (smile)

Cím: 1039 Budapest, Jendrassik Gy. u. 2. (III. kerület, Békásmegyer, öt percre futólépésben a HÉV megállótól és az éjjeli busztól és van mindig parkolóhely is)

Maps:  https://www.google.hu/maps/preview#!q=1039+Budapest%2C+Jendrassik+Gy%C3%B6rgy+utca+2

A lakás 55 m2 alapterületű, egy tíz emeletes panelház ötödik emeletén egy vakfolyosó végén található. A lakóközösség nagyjából nyugdíjas korú, nem szoktak hangoskodni, de a panelben szokásos módon lehet tudni, hogy épp ki mikor húzza le a WC-t. A lakásban két külön nyíló szoba van, amelyek egy előtérbe nyílnak, ezt egy szekrény választja szét egy előszobára és egy étkezőre. A két szoba között van a világos konyha, a bejárat mellett a fürdőszoba és a WC. Mint a következő fotókon látható, fel van újítva és átlagos életvitelhez be van rendezve – na jó, vannak, akiknek TV és mikrohullámú sütő beletartozik az életvitelébe :), tulajdonképpen azonnal be is lehet költözni. A rezsi átlagban 30-35 ezer forint között jön ki egy hónapban, a bérleti díjban meg tudunk egyezni szerintem, elsősorban ismerősnek adnám ki, hogy ne álljon üresen... (smile)


A nappaliban az ablakkal szemben egy tágas szekrény – a könyvek egyelőre a lakás részét képezik (smile)

Egy normál íróasztal van a lakásban, amelyhez három fiók is tartozik, a szekrény alatt pedig egy Wi-Fi router nem látszik

A kanapé kinyitható egy két személyes ággyá, de kis termettel egyedül is lehet rajta aludni, a sarokban mobil klíma alussza téli álmát

Az öntözendő virágok is a lakáshoz tartoznak, az ablakokon túl egy viszonylag nagyobb erkély (loggia) van, ott is öntözendő virágokkal, ha túlélik a telet

A TV helye a lakásban, alternatív módon kivetítővel lehet mozizni és vászon az egész fal... (smile)

Az étkezőben éppen el lehet férni négyen bizonyos kompromisszumok árán, kis testűek előnyben

A falióra tartozék, az ajtón fityegő mikulás is, az előszoba járólapozott, a szobák parkettázottak

Az étkezővel szemben van a konyhaajtó, mellette a hűtő, a falakon fűrészporos tapéta (és képek)

Látkép a konyhába az étkezőből, az ablak elég fényt ad, ha odakinn elég világos van

A konyhaszekrény tele van mindenféle cuccal és földi jóval – a pontos összetétel változhat, a jobb felső teáskannát már elvittem (smile)

A konyha lambériázott, polcokkal és szekrényekkel jól ellátott, a tűzhely átalánydíjas gázüzemű, tehát nyugodtan lehet sokat sütni és főzni

A padló az előszobával azonos járólap, a mosogatónál két éve cseréltem a műmárvány pultot

A bejárati ajtó cserélve lett biztonsági ajtóra, jobb a hangszigetelése, a kép bal oldalán fogas, a jobb oldalán egész alakos tükör (smile)

Látkép a kisszoba ajtajából, a tükörből pont rálátni a konyhára, hogy kész van-e már a kávé... (smile)

A kisszobában is van szekrény, főképp ruháknak és persze tükörrel, a szekrény tetején elszáradt növénymaradékkal (smile)

Az ágy minimalista design, de legalább kényelmesek a matracok és nehéz róla leesni

Van "szobainas", vasalódeszka, vasaló, a képen nem látható ruhaszárító

Az ablakon bambusz roló, a szoba így sötétíthető, ha a függöny kevés lenne

A mosógép szinte mindenre jó... főleg mosásra... (smile)

Felújított fürdőszoba, szép nagy tükörrel...

...és káddal, a mosdó alatt kis szekrénykével a cuccoknak.

És egy régi alaprajz a vásárlás korszakából. (smile)

Negatív szkenner

Vettem egy olcsóbb és egyszerűbb negatív szkennert, amivel majd jól digitalizálom a 2006-ig felgyűlt fotóimat, egy olcsóbb (használt) eszközzel kezdtem, egy ION Film2SD géppel, amely képes rögtön SD kártyára menteni a beolvasott képet... nos, nem vagyok túlságosan megelégedve a minőségével, kipróbáltam egy már korábban (profi laborban) 1600dpi felbontáson beolvasott negatívval, a két kép közepéből kivágtam egy azonos részletet, az eredmény:

ION szkenner

"Profi" szkenner

Van némi különbség... azt hiszem jobb szkennerre van szükségem... (smile)