Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Objektív

Úgy gondoltam, másfél hét használat után írok némi összefoglalót az új okostelefonomról, amely – a címből kitalálható: egy HTC Desire HD, a részletes leírása a http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=2598 oldalon olvasható. Röviden annyit mondanék, hogy brutális. Az alumínium ház hideg fogása. A 4,3" kijelző mérete. A teljesítménye.

Volt már ekkora telefonom annó 2005 körül – régen, mégpedig egy egy HP iPaq h6340, amelynél a PDA tudását fűszerezték a telefonálás lehetőségével, mivel inkább egy PDA volt, amely alkalmas volt néha telefonálásra is. Egy hasonlóság volt a két eszköz között: a méretük és a rövidnek mondható üzemidejük, minden másban különböztek:

  • Windows Mobile 2003 vs Android 2.2
  • Kezdetleges GPRS, WiFi, Bluetooth és irDA vs majdnem a leggyorsabb HSPA, WiFi, Bluetooth
  • OMAP 1510 / 168MHz vs Snapdragon MSM8255 / 1GHz
  • 3,5" 240x320 TFT LCD vs 4,3" 480x800 S-LCD
  • 1,3MP FOV vs 8MP autofókusz, 720p HD videó
  • 64MBájt RAM, 64MBájt ROM, 512MBájt SD kártya vs 768MBájt RAM, 1,5GBájt ROM, 8GBájt SD kártya
  • 75 x 119 x 18,7 mm vs 68 x 123 x 11,8mm
  • 190g vs 168g
  • 1800mAh vs 1230mAh

A két készülék ára azonosnak mondható a maga korában, szóval 6 év alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül a mobil világ, a Samsung Galaxy Spica után is szembetűnő a változás (Quadrant 180 vs 1800 pont), pedig a Spica már 800MHz maximális órajelen tud dolgozni.

Mire elég 1230mAh?

Gondoltam megmérem néhány gyakori tevékenység üzemidejét, miközben a háttérben a szokásos programok (levelezés, gmail, gtalk, stb.) futnak. Ez utóbbinak két oka van: nem volt kedvem mindent kiölve "repülő módban" mérni, illetve életszerűbb is így a mérés... (smile)

  • videólejátszás, fél fényerővel, fél hangerővel, 800x480 pixelre méretezett MP4 (768kbps videó és 128kpbs hang)
    • 1. mérés 4 óra 50 perc
    • 2. mérés 5 óra 5 perc
    • 3. mérés 5 óra 4 perc

Szubjetív

Mint említettem volt, a telefon nagy és viszonylag nehéz, ennek ellenére jó a fogása, s nem okoz gondot a telefonálás sem. A nagy kijelző és az 1230mAh akkumulátor gyengének mondható üzemidőt tesz lehetővé: reggel a töltőről leszedett telefon estére már az akkumulátor alját nyalogatja és egyre gyakrabban enni kér, a mai nap az - ébresztés okán - fél nyolctól a jelen pillanatig eltelt 14 óra után a töltöttség már csak 20 százalékos. Ehhez persze 2-2,5 órás összesített használat társul, az ember nem is gondolná, hogy ennyi időt el tud tölteni a telefont nézve, pedig a telefon ezt számon tartja:

  • 1 óra 10 perc bekapcsolt képernyő (50%)
  • 35 perc Android OS CPU használat (11%)
  • 15 perc 3G hálózat használat (10%)
  • 13 órányi pihenés (9%)
  • 21 percnyi CPU használat azt Android rendszerprogramok okán (7%)
  • 5 perc telefonálás (6%)
  • ... egyéb apró widget-ek, gadget-ek, szolgáltatások (7%)

Persze ez kevés, ezért érdemes beszerezni a gyári 1230mAh akkumulátor helyett egy 1800mAh kapacitású akkumulátort, amely másfélszer tovább képes táplálni a nagy képernyőt és a gyors processzort. Érthetetlen, hogy a HTC miért nem ezzel a (kerekítve) 10 dolláros alkatrésszel szállítja az amúgy 600-700 dolláros telefont...

Ahogy az is érthetetlen, hogy a Gorilla Glass helyett a normálnál kissé erősebb üveggel szállított eszköz mellé miért nem mellékelnek egy másfél dolláros képernyővédő fóliát, amely védené a telefont a komolyabb karcolódástól – bár a tesztek szerint nem karcolódik olyan könnyen... (smile)

Többek által kiemelt negatívum a telefon hátlapján a SIM és SD kártyát (illetve a GSM antennát) rejtő műanyag fedél igénytelen illeszkedése, amely kissé eláll az alumíniumból öntött/forgácsolt hátlaphoz képest, a kb. 1mm résről nem is beszélve. Ettől eltekintve a telefon egyben van, ami nem csoda, hiszen mindössze a telefont körbevevő alumínium tömbből, illetve az ahhoz szorosan illesztett üveglapból áll.

A 8MPixel felbontású kamera több mint elég egy mobil eszközhöz, mivel az élességet nem az olcsóbb telefonokra jellemző "másfél métertől minden éles" módszerrel biztosították, hanem az aktív autófókusz oda próbál fókuszálni, ahova az érintőképernyőn mutatom, s emellé kb. 10cm távolságból már képes éles képet biztosítani. Videó tekintetében érdemes kipróbálni a 720p HD minőséget jelentő felbontást, meglepő az eredmény – főleg egy fullHD tévékészüléken lejátszva.

A HTC Sense felülettől eleinte tartottam, hiszen ez a HTC saját fejlesztése, de hamar meg lehet szokni, ahogy a HTC saját fejlesztésű egyéb programjait is. Érdekességképp hazánkból is elérhető a http://www.htcsense.com, ahol regisztráció és a telefonnal való párosítás után apró, de hasznos dolgokat tudunk tenni. Például a telefon elvesztése esetén távolról lekérdezhetjük a telefon pozícióját, illetve megcsörgethetjük (hátha csak a lakásban nem találjuk meg), illetve le tudjuk zárni a telefont, amelyről csak az általunk megadott telefonszám hívható. Ha ez sem segít, akkor távolról letörölhetjük a telefon és a memóriakártya tartalmát, így esélyünk van arra, hogy nem kerül személyes adat illetéktelenek kezébe.

Zárszó

Egyelőre ennyi a benyomásom... nagyon tetszik a telefon és a tudása is... bár vannak már jobb hardverek is, de mindig lesznek jobb telefonok, egyszer meg kell békélni a helyzettel... úgy érzem, hogy egy-másfél-két évig ez a telefon ki tud szolgálni. (smile)

Hasznos linkek

Viszonylag forgalmas HTC fórum: http://mobilarena.hu/tema/re_htc_desire_hd_megnott_okosodott_lassult/friss.html

      
      
Page viewed times

10 Comments

  1. Unknown User (adiz0r)

    Lecserélted az egyik érelmetlen telefont egy másikra? :) Ez a kevesebb, mint 1 napi default üzemidő nevetséges. :I

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Már rendeltem 1800mAh akkut hozzá, meg még pár apróságot, lendületből:

      1800mah Andida Battery for HTC Desire HD – US$9.99
      Fit to All Bike Bicycle Holder Mount BH001 – US$4.99
      Anti-Glare Screen Protector LCD Film Layer for HTC Desire HD – US$1.99
      USB Dock Battery Charger for HTC Desire HD – US$3.99
      U3.5 Leather Case Skin Cover for HTC /Dopod – US$3.49

      1. Unknown User (adiz0r)

        Azt írtad róla, hogy az másfélszer hosszabb ideig képes működtetni, az mit jelent, másfél nap? :) Azért a régebbi és annyira nem buta telefonokhoz képest az is elég gáz.

        Persze mindez nem gond, ha tudod naponta tölteni, pl. egy normál munkanapon otthon és a munkahelyeden is (más kérdés, hogy ennyi töltési ciklussal az akksi milyen hamar használódik el). Viszont ha ettől eltérsz, akkor rögtön ott vagyunk, hogy vinni kell okvetlenül a töltőt, különben nyekk. Engem ez tart vissza abban, hogy vegyek valami olyan telefont magamnak, amivel lehet wifin, böngészővel netezni.

        1. Auth Gábor AUTHOR

          Attól függ, hogy mire használod. Az előző Spica kb. egy hete itt fekszik az asztalomon, mobilnet és Wifi nélkül még van benne némi töltés, szerintem még tud 2-3 napot, szóval 10 napot szerintem kihúz így. A Desire HD is tudna ennyit szerintem, de mivel fut benne mindenféle szinkron, levelezés, IM programok, meg egyéb szolgáltatások, így nyilván kevesebb ideig húzza. (smile)

          Szóval a képlet egyszerű: ha azt akarod, hogy addig húzza, mint egy normál telefon, akkor használd úgy, mint egy normál telefont. De akkor neked normál telefonra van szükséged. (smile)

          1. Unknown User (adiz0r)

            Hm, ez mondjuk ez így jobban néz ki. Én mobilnetet úgysem használnék mert sóher vagyok hozzá. :) Wifi oké, de azt se korlátlanul. Tudom, az okostelefonok szeretnek mindig a neten lógni. :)

  2. Anonymous

    Ez mind iPhone clone, csak rosszabb. :)

    1. Unknown User (tyra3l@gmail.com)

      ahogy minden mobiltelefon motorola klon. :)

      http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_DynaTAC

      Tyrael

  3. Anonymous

    Kedves Auth Gábor!
    Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot facebookon, mert lenne egy két kérdésem.
    Remélem nem nagy gond, és nem felejted el, hanem felveszel rögtön.

    Üdv. Kispéter Ádám (a profilképem fallabdázom)
    E-mail: kadam@lajt.hu

     

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Az email útnál maradok, mert nem vagyok Facebook tag... (smile)

  4. Unknown User (parker@index.hu)

    Rendben, izgatottan várom válaszod! (smile)

    Ádám

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))