Blog

Blog from April, 2011

Kínai postázós...

A rendelést...

...április kilencedikén – szombaton – adtam le a http://www.obostore.com oldalon:

 • 1800mah Andida Battery for HTC Desire HD – US$9.99
 • Fit to All Bike Bicycle Holder Mount BH001 – US$4.99
 • Anti-Glare Screen Protector LCD Film Layer for HTC Desire HD – US$1.99
 • USB Dock Battery Charger for HTC Desire HD – US$3.99
 • U3.5 Leather Case Skin Cover for HTC /Dopod – US$3.49

A postás...

...április 29-én hozta meg a csomagot, amelyet az egyik bélyegző szerint 11-én adtak fel Hongkong-ban, majd 12-én – másodpercre pontosan 12:53:18-kor – adtak fel Szingapúrból a címemre. Hogy a két időpont között merre ült, azt nem tudom, de tegyük hozzá, hogy $2 – azaz kettő dollár – volt a postaköltség, s légi úton jött (warning) – ennyiért Budapestről Pécsre nem tudok ekkora súlyú küldeményt feladni.

A lényeg, hogy sértetlenül megérkezett minden...
...ám a biciklis tartót kicsomagolás közben véletlenül leejtettem, el is tört, de erről már én tehetek... (smile)

Az akkumulátort...

...már be is tettem a telefonba, töltődik rendesen, holnap folytatom a teszteket, várhatóan az 1800mAh másfélszer jobban kell bírja a terhelést. Meglátjuk... (smile)

A biciklis tartó...

...eltörött, de amúgy jó anyagból volt, s a figyelmes kis kínai munkások mellékeltek hozzá egy kis kínai szépséget is.

A védőfólia...

...még bontatlan, már vettem egy fóliát két hete kétezer forintért, ez 360 forintba került, ki fog derülni, hogy jobb-e, mint ami a "hazai" kereskedelemben kapható.

A külső akkutöltő...

...most éppen a gyári akkut tölti USB-ről, de lehetne hálózati feszültséggel is tölteni a pótakkut, ha lenne "angol" konnektorom vagy adapterem, de teljesen jó az USB is. (smile)

Az övtáska...

... kényelmes, hasznos és nem is rossz minőségű, mágnesesen záródik, illetve az övre pattintható egy rugós füllel, illetve rá is zárható az övre egy patentos fletyasszal.

Összefoglalva...

...nem jártam rosszul az üzlettel, ajánlom mindenkinek a fentebb említett oldalt, türelmesen várni kell a csomagra, de nem a kínai postázós oldallal van a probléma, a (nemzetközi) posta a lassú... (smile)

Egy éves a FallDown3D játékom... (smile)

Tavaly április 25-én töltöttem fel az Android Market-re a FallDown3D játékot, amely a játékmenetét tekintve faék egyszerűségű: lefelé zuhanva ki kell kerülni – a telefon mozgatásával – az akadályokat. Az egyszerűségéhez képest közepes sikernek örvend, pár számban összefoglalnám az elmúlt egy évet... (smile)

11 osztály és 3011 sor Java nyelven

Az első kiadott verzió kis jóindulattal nevezhető munkának, az Android cikkekhez gondoltam néhány OpenGL cikket írni, amelyhez egy egyszerű és szórakoztató témát kerestem, erre pedig teljes mértékben megfelelt egy csőben való zuhanás, amelyhez hozzácsapódott az akadályok kerülgetése a telefon mozgatásával. A cikk még készül, a játék pedig már sikeres... (smile)

A múlt héten kiadott 1.3.9-es verzió 14 osztályt és 3894 sornyi forráskódot tartalmaz, amelyből kiderül, hogy a játék mögött nincs igazán nagy munka, az OpenGl megismerésén túl 12-16 munkaórát foglalkoztam a megírással.

26 kiadott verzió

Az Android Market sajátosságai okán célszerű kéthetente kiadni egy újabb verziót, mivel 14 naptári napon túl feltöltött program újra a Just in lista elejére kerül, ezzel a középszerű alkalmazások is esélyt kapnak a nagyobb közönség előtti megismerésre, mivel a toplista első száz programja közé nehéz bekerülni. A kéthetente kiadott 26 verzió pont 52 hetet jelent, ami egy év... (smile)

216.789 letöltés 55.646 telepített alkalmazás

Egy év alatt a 250 ezer telepítést nem sikerült elérni, de úgy gondolom, nem kell szégyenkeznem a kétszázezret meghaladó letöltés miatt, s az alkalmazás sikerét jelzi az is, hogy 55 ezer készüléken van jelen.

2124 értékelés, az átlaguk 4,07

Az értékelések száma átlagosnak mondható, nagyjából az emberek egy százaléka ad értékelést a letöltött programokról, a négyes átlag jónak mondható, részletezve:

 • 1084 – öt csillag
 • 500 – négy csillag
 • 291 – három csillag
 • 109 – kettő csillag
 • 140 – egy csillag

593 megjegyzés

A megjegyzések változatos képet mutatnak, sokan egy csillagra és trágár megjegyzésre méltatják a játékot, ami benne van a pakliban, de nem mondják meg, hogy mi nem tetszik, vagy miért adnak egy csillagot. Nagyon sok motíváló megjegyzés érkezik, illetve igénylistát is ki lehet gyűjteni a megjegyzésekből, amelyekre sajnos nem lehet hatékonyan válaszolni, mivel mindenki csak egy megjegyzést adhat egy alkalmazáshoz, ha módosítja a megjegyzést, akkor a régi bejegyzése eltűnik és a lista elejére kerül az új szöveg.

120 pálya

A játék eleinte 20, majd egy jó darabig 100 pályával működött, a 100 pályát pár hónapja bővítettem 120 pályára, mivel a játékosok a pontszámok alapján megközelítették a századik pályát. Bár vannak megjegyzések arra vonatkozóan, hogy bizonyos játékosoknak sikerült mind a 120 pályán végigmenni, az online toplista pontszámai alapján ez egyelőre nem túl hihető... megjegyzésben pedig mindenki azt ír, ami akar... (smile)

A játék érdekessége, hogy pályák egymásra épülnek, egyre hosszabb, gyorsabb és nehezebb végigmenni rajtuk, ám hiba esetén nem kell az elejétől kezdeni, a legutolsó sikertelen pályától tudjuk folytatni bármikor, s egy-egy pálya 20-40 másodperc alatt lejátszható – megfelelő ügyességgel.

5.300.000 reklámletöltés

Az eltelt egy év alatt több mint öt millió reklámletöltés történt, amely azt a tényt húzza maga után, hogy közel tízmillió pályát játszottak a játékkal, mivel két pálya után kér a program egy újabb-frissebb reklámot.

2010 dollár reklámbevétel egy év alatt

A játék ingyenesen letölthető, így reklámbevételből folyik be némi pénz, amely több forrásból tevődik össze:

 • AdMob banner: 1663 dollár
 • PapayaMobile alkalmazás ajánló és játékon belüli vásárlás: 225 dollár
 • PapayaMobile "social" jutalék: 12 dollár
 • PapayaMobile banner: 110 dollár

Az AdMob az utóbbi időben gyengélkedik – valószínűleg sok az eszkimó és kevés a fóka, az ingyenes alkalmazások nagy része reklámból kíván megélni, a fizetős alkalmazások reklámozása pedig nem tudja telíteni a piacot, így a reklámmegjelenési ráta sokszor 60 százalék alá esik. Tavaly novemberig átlagos volt a havonta 200-250 dolláros bevétel, amely az utóbbi 30 napban alig 80 dollárt tesz ki, így az összesített havi bevétel 100-120 dollár körül alakul.

60% Észak-Amerika, 30% Európa, 10% Ázsia, 10 százalék egyéb

A játékosok földrajzi helyzete nagyjából mutatja az Android lefedettséget is, mivel a játék egyaránt szórakoztató a világ bármely pontján, használatához nem kell speciális nemzeti tudás vagy ismeret... (smile)

Nyílt forrás

A játék kezdetek óta nyílt forrású, akit érdekel, megnézheti a http://svn.javaforum.hu/svn/android/FallDown/ címen... (smile)

A tegnapi nap margójára

A Sándor-palotában – a Magyar köztársasági elnök rezidenciáján – a takarítónő éppen a WC-t takarítja, amikor a huzat egy darabka vécépapírt repít ki az ablakon. Rémülten veszi észre, hogy a szél felkapja, továbbrepíti, majd a papír éppen az elnöki dolgozószoba ablakán vitorlázik be. Lerohan a titkárságra, elmondja mi történt és kéri, hogy még mielőtt baj történik, csempésszék ki azt a papírt.

A titkár bemegy, majd kis idő múlva kijön egy iktatókönyvvel a kezében:
– Késő... az Elnök Úr már aláírta!

XXIV. Cikk

Az állam működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség érdekében törekszik az új műszaki megoldások és a tudomány vívmányainak alkalmazására.

Ez jelenti azt, hogy ha a kormány legközelebb – például – az önkéntes nyugdíjpénztári vagyont szeretné megvédeni, akkor már lehet az ügyfélkapun keresztül is nyilatkozni az ilyen fajta védelem ellen? Vagy az új műszaki megoldásokat és a tudomány vívmányainak alkalmazását felfüggesztjük arra az időszakra?

HTC Desire HD

Objektív

Úgy gondoltam, másfél hét használat után írok némi összefoglalót az új okostelefonomról, amely – a címből kitalálható: egy HTC Desire HD, a részletes leírása a http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=2598 oldalon olvasható. Röviden annyit mondanék, hogy brutális. Az alumínium ház hideg fogása. A 4,3" kijelző mérete. A teljesítménye.

Volt már ekkora telefonom annó 2005 körül – régen, mégpedig egy egy HP iPaq h6340, amelynél a PDA tudását fűszerezték a telefonálás lehetőségével, mivel inkább egy PDA volt, amely alkalmas volt néha telefonálásra is. Egy hasonlóság volt a két eszköz között: a méretük és a rövidnek mondható üzemidejük, minden másban különböztek:

 • Windows Mobile 2003 vs Android 2.2
 • Kezdetleges GPRS, WiFi, Bluetooth és irDA vs majdnem a leggyorsabb HSPA, WiFi, Bluetooth
 • OMAP 1510 / 168MHz vs Snapdragon MSM8255 / 1GHz
 • 3,5" 240x320 TFT LCD vs 4,3" 480x800 S-LCD
 • 1,3MP FOV vs 8MP autofókusz, 720p HD videó
 • 64MBájt RAM, 64MBájt ROM, 512MBájt SD kártya vs 768MBájt RAM, 1,5GBájt ROM, 8GBájt SD kártya
 • 75 x 119 x 18,7 mm vs 68 x 123 x 11,8mm
 • 190g vs 168g
 • 1800mAh vs 1230mAh

A két készülék ára azonosnak mondható a maga korában, szóval 6 év alatt hihetetlen fejlődésen ment keresztül a mobil világ, a Samsung Galaxy Spica után is szembetűnő a változás (Quadrant 180 vs 1800 pont), pedig a Spica már 800MHz maximális órajelen tud dolgozni.

Mire elég 1230mAh?

Gondoltam megmérem néhány gyakori tevékenység üzemidejét, miközben a háttérben a szokásos programok (levelezés, gmail, gtalk, stb.) futnak. Ez utóbbinak két oka van: nem volt kedvem mindent kiölve "repülő módban" mérni, illetve életszerűbb is így a mérés... (smile)

 • videólejátszás, fél fényerővel, fél hangerővel, 800x480 pixelre méretezett MP4 (768kbps videó és 128kpbs hang)
  • 1. mérés 4 óra 50 perc
  • 2. mérés 5 óra 5 perc
  • 3. mérés 5 óra 4 perc

Szubjetív

Mint említettem volt, a telefon nagy és viszonylag nehéz, ennek ellenére jó a fogása, s nem okoz gondot a telefonálás sem. A nagy kijelző és az 1230mAh akkumulátor gyengének mondható üzemidőt tesz lehetővé: reggel a töltőről leszedett telefon estére már az akkumulátor alját nyalogatja és egyre gyakrabban enni kér, a mai nap az - ébresztés okán - fél nyolctól a jelen pillanatig eltelt 14 óra után a töltöttség már csak 20 százalékos. Ehhez persze 2-2,5 órás összesített használat társul, az ember nem is gondolná, hogy ennyi időt el tud tölteni a telefont nézve, pedig a telefon ezt számon tartja:

 • 1 óra 10 perc bekapcsolt képernyő (50%)
 • 35 perc Android OS CPU használat (11%)
 • 15 perc 3G hálózat használat (10%)
 • 13 órányi pihenés (9%)
 • 21 percnyi CPU használat azt Android rendszerprogramok okán (7%)
 • 5 perc telefonálás (6%)
 • ... egyéb apró widget-ek, gadget-ek, szolgáltatások (7%)

Persze ez kevés, ezért érdemes beszerezni a gyári 1230mAh akkumulátor helyett egy 1800mAh kapacitású akkumulátort, amely másfélszer tovább képes táplálni a nagy képernyőt és a gyors processzort. Érthetetlen, hogy a HTC miért nem ezzel a (kerekítve) 10 dolláros alkatrésszel szállítja az amúgy 600-700 dolláros telefont...

Ahogy az is érthetetlen, hogy a Gorilla Glass helyett a normálnál kissé erősebb üveggel szállított eszköz mellé miért nem mellékelnek egy másfél dolláros képernyővédő fóliát, amely védené a telefont a komolyabb karcolódástól – bár a tesztek szerint nem karcolódik olyan könnyen... (smile)

Többek által kiemelt negatívum a telefon hátlapján a SIM és SD kártyát (illetve a GSM antennát) rejtő műanyag fedél igénytelen illeszkedése, amely kissé eláll az alumíniumból öntött/forgácsolt hátlaphoz képest, a kb. 1mm résről nem is beszélve. Ettől eltekintve a telefon egyben van, ami nem csoda, hiszen mindössze a telefont körbevevő alumínium tömbből, illetve az ahhoz szorosan illesztett üveglapból áll.

A 8MPixel felbontású kamera több mint elég egy mobil eszközhöz, mivel az élességet nem az olcsóbb telefonokra jellemző "másfél métertől minden éles" módszerrel biztosították, hanem az aktív autófókusz oda próbál fókuszálni, ahova az érintőképernyőn mutatom, s emellé kb. 10cm távolságból már képes éles képet biztosítani. Videó tekintetében érdemes kipróbálni a 720p HD minőséget jelentő felbontást, meglepő az eredmény – főleg egy fullHD tévékészüléken lejátszva.

A HTC Sense felülettől eleinte tartottam, hiszen ez a HTC saját fejlesztése, de hamar meg lehet szokni, ahogy a HTC saját fejlesztésű egyéb programjait is. Érdekességképp hazánkból is elérhető a http://www.htcsense.com, ahol regisztráció és a telefonnal való párosítás után apró, de hasznos dolgokat tudunk tenni. Például a telefon elvesztése esetén távolról lekérdezhetjük a telefon pozícióját, illetve megcsörgethetjük (hátha csak a lakásban nem találjuk meg), illetve le tudjuk zárni a telefont, amelyről csak az általunk megadott telefonszám hívható. Ha ez sem segít, akkor távolról letörölhetjük a telefon és a memóriakártya tartalmát, így esélyünk van arra, hogy nem kerül személyes adat illetéktelenek kezébe.

Zárszó

Egyelőre ennyi a benyomásom... nagyon tetszik a telefon és a tudása is... bár vannak már jobb hardverek is, de mindig lesznek jobb telefonok, egyszer meg kell békélni a helyzettel... úgy érzem, hogy egy-másfél-két évig ez a telefon ki tud szolgálni. (smile)

Hasznos linkek

Viszonylag forgalmas HTC fórum: http://mobilarena.hu/tema/re_htc_desire_hd_megnott_okosodott_lassult/friss.html