Blog
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Van egy álmom - Martin Luther King, Jr. (1963. augusztus 28.) 1


A '98-as országgyűlési választások óta jogom van választani, mint a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár, mivel nem állok jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt, illetve nem töltöm szabadságvesztéses büntetésem vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelésemet sem.

A '98-as országgyűlési választások óta nem éltem a választójogommal. Nem találtam arra érdemes személyt aki megnyugtató és szolgai módon tudna képviselni. Nem találtam arra érdemes pártot, amely hosszútávú stratégiákat és rövidtávú megoldásokat tekintve fedné az elképzeléseimet. Nem vagyok híve a kisebbik rossz elvének, távolmaradásom oka nem az érdektelenség és nem a tanácstalanság: távolmaradásommal tiltakozásom fejezem ki a felhozatal ellen.

A 2010-es magyarországi országgyűlési választásokon 7.972.568 fő rendelkezett választójoggal, s ebből a tömegből 64,45% élt a választójogával. 2.834.248 választójoggal megvert ember egy része úgy gondolta, hogy távolmaradásával tiltakozik, s az 5.138.320 választójoggal megáldott ember egy része úgy gondolta, hogy a kisebbik rosszra kell leadnia a protest szavazatát.

Ma azt mondom nektek, barátaim, hogy a jelen pillanat nehézségei és csalódásai ellenére van egy álmom.
Van egy álmom: egy napon megmutatjuk, mit jelent valójában tiltakozásunk kifejezése.
Van egy álmom: egy napon kisebb országgyűlést látunk és kevesebb képviselőt találunk a hivatalban.
Van egy álmom: egy napon a mi szavazatunk is egy szavazat lesz a többi között.
Van egy álmom: egy napon nem közösítenek ki, mert nem a távolmaradásunkkal tiltakozunk.
Van egy álmom.
Van egy álmom: hogy egy napon a politika nem csak a kampányról és a választásról szól.
Van egy álmom.
Van egy álmom: egy napon minden szavazólapon megjelenik az Egyik Sem szöveg.
Van egy álmom: egy napon tulajdon kezemmel rajzolhatok egy jelet az Egyik Sem szöveg előtti rublikába.

Szeretném, hogy az Egyik Sem képviselőjelölt egyenértékű legyen a többivel. Szeretném, hogy az Egyik Sem párt egyenértékű legyen a többivel. Szeretném, hogy az Egyik Sem helye maradjon üresen a Parlamentben és az összes állami képviseletben. Szeretném, hogy az Egyik sem szavazata egy tartózkodó szavazat legyen. Szeretném, hogy az Egyik sem párt képviselőit vegyék komolyan.

2014-ben szeretnék választani. Akkor is, ha csak az Egyik Sem párt képviseli az érdekeimet.

Szeretnék ügydöntő népszavazást kezdeményezni, már csak 199.999 támogatás hiányzik.

      
      
Page viewed times

7 Comments

  1. Unknown User (adiz0r)

    Mintha a franciáknál lenne ilyen rendszer, vote blanc néven. Magyarul "fehéren", kitöltetlenül adja be a szavazócédulát a pógár, ezzel jelezve, hogy ő ugyan élt volna a demokratikus jogával, de nem volt kire szavazni.

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Ez annyit jelent, mint érvénytelent szavazni: semmit. Ha 20-30 százalék szavazna az Egyik Sem pártra és a parlament 20-30 százaléka üres maradna, akkor nem jelzés értékű a szavazás. A lényeg az, hogy képviselői hely, szavazat és pénz vesszen el.

    1. Auth Gábor AUTHOR

      Nem ugyanaz... ezek csak jelzések, nem kezelik úgy az üres szavazatot, mint pártot vagy képviselőt. Nem marad üres a parlamentben egy szék sem. Én szeretném, ha üres maradna a szék. (smile)

      Megnéztem jobban a két oldalt, Árpád bloján egyszerűen arról van szó, hogy vegyük külön az érvénytelen és az Egyik Sem szavazatokat, de nincs büntetés mögötte, minden képviselő helyét betöltik, függetlenül az érvénytelen és a protest szavazatoktól. Ha száz szavazóból 99 érvénytelent vagy tiltakozót szavaz, attól még az egy érvényes szavazat elég arra, hogy az adott képviselő vagy párt betöltse a rendelkezésre álló teret, mint a gáznemű anyagok.

      A fehérkocka pedig szimpla anarchista tiltakozás, sajnos nem láttam mögötte stratégiát.

  2. Anonymous

    Nekem tetszik. A mai pedig sehogy sem működik, rossz, ki kell javítani valahogy. Ez járható útnak tűnik...

  3. Anonymous

    http://konzervatorium.blog.hu/2010/03/25/a_felelotlenseg_diszkret_baja_1/fullcommentlist/1#c9206278

    A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad abszurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
    Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet, más által be nem tölthető mandátumot jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

    Így a pártok sokkal inkább valós támogatottságuknak megfelelő mértékben tudnák befolyásolni a törvények alakulását, nem lehetne, hogy egy olyan párt, amely valójában 30%os támogatottságú a teljes népességben, az egyedül megszerezze a mandátumok több, mint 50%-át, ne adj isten 2/3-át alacsony választási részvétel miatt.

  4. Anonymous

    www.egyiksem.hu   itt van, bár az túl egyszerű lenne, hogy minden elhatárolódó szavazat egy helyre menne. Ez a párt megpróbált sokféle módon szövetségeseket keresni, de mindenki csak a bejutást akarta , a miért is bejutni kérdést nem forszírozta...

    Nem mondom, hogy kifordtíottuk volna a világot, de ilyen kompromisszumok nem kellettek...

#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))