Child pages
 • Abstract Factory
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Az Abstract Factory minta akkor lehet hasznos számunkra, ha egy bizonyos feladatra több implementációt is tudunk használni. Gondoljunk például a Java nyelvtől kissé messze eső sörökre, hiszen a sörök alapvető kezelése esetén vélhetően azonos mozdulattal kell éljünk, holott a különböző sörök más-más gyárból érkeznek. Az Abstract Factory használatával a sörivók elől elrejtjük azt, hogy melyik konkrét sört használja a feladat végrehajtására, egyszerűen csak a feladat megoldására kell koncentrálni.

A probléma

Programjaink tervezése során sok esetben futunk bele abba a problémába, hogy a környezet által meghatározott feltételek szerint kell egy-egy feladatot megoldani. Az Abstract Factory minta használata feltételezi, hogy a kérdéses feladat végrehajtása előtt el tudjuk dönteni, hogy a környezet milyen konkrét implementációt igényel, hiszen a kliens feladata a megfelelő implementáció felhasználása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ismernünk kell a sör nevét, amelyből aztán kérünk egy példányt.

A megoldás


Az objektum orientált programozási módszertan önmagában lehetővé teszi, hogy a kliens program jelentős átírása nélkül képesek legyünk egy használt implementációt egy másik implementációval kiváltani:

Java forrás
Sör sör = new SoproniÁszokSör();
System.out.println(sör.getNév());
// ...
sör.nyit();
// ...
System.out.println(sör.getNév());

A konkrét sört pillanatok alatt kicserélhetjük egy másik fajta sörre:

Java forrás
Sör sör = new PécsiSzalonSör();
System.out.println(sör.getNév());
// ...
sör.nyit();
// ...
System.out.println(sör.getNév());

A fenti program helyes működéséhez az kell, hogy mindegyik konkrét sör implementálja a Sör alapvető tulajdonságait és metódusait, hiszen a program további részein már nem kell tudnunk, hogy éppen soproni vagy pécsi sörgyár termékét szopogatjuk. Ezzel a Sör osztállyal az Abstract Factory egyik felét meg is oldottuk, hiszen a Sör célszerűen absztrakt osztály vagy egy interfész, amelynek biztos van egy nyit és egy getNév metódusa, s ezt implementálja a példában említett két konkrét sör:

Sör.java
public interface Sör
{
 public String getNév();
 public void nyit();
 // ...
}

Az Abstract Factory második fele feltételezi, hogy minden gyár többféle sört képes gyártani, azonban ezek tipizálhatók. Tegyük fel, hogy mindegyik sörgyár képes Pilzeni (világos), Bak (barna) és Búzasört gyártani. Az építkezést az alapoknál kell kezdeni, ezért le kell fektetnünk egy teljesen átlagos sörgyár alapjait:

SörGyár.java
public abstract class SörGyár
{
 public abstract Sör gyártPilzenit();
 public abstract Sör gyártBakot();
 public abstract Sör gyártBúzasört();
 public abstract Sör gyártPrémiumot();
}

Mint látjuk, a SörGyár létrehozná a terméket, ha nem lenne absztakt mind a négy gyárt metódusa, így ebben az esetben csak a leszármazott képes sört gyártani, hozzuk létre a Pécsi Sörgyárat:

PécsiSörGyár.java
public class PécsiSörGyár extends SörGyár
{
 public Sör gyártPilzenit()
 {
  return new PécsiSzalonSör();
 }

 public Sör gyártBakot()
 {
  return new PécsiSzalonBarnaSör();
 }

 public Sör gyártBúzasört()
 {
  return new PécsiSzalonBúzaSör();
 }

 public Sör gyártPrémiumot()
 {
  return new GoldFasslSör();
 }
}

Majd a Soproni Sörgyárat (amely egy ideje a Heineken Hungária névre hallgat):

SoproniSörGyár.java
public class SoproniSörGyár extends SörGyár
{
 public Sör gyártPilzenit()
 {
  return new SoproniÁszokSör();
 }

 public Sör gyártBakot()
 {
  return new SoproniFeketeDémonSör();
 }

 public Sör gyártBúzasört()
 {
  return new EdelweissSör();
 }

 public Sör gyártPrémiumot()
 {
  return new HeinekenSör();
 }
}

Észre kell vennünk, hogy például a leszármazott PécsiSörGyár osztály négy gyárt metódusa alapján ad vissza konkrét Sör osztályokat. Az Abstract Factory minta használata során létre kell hoznunk a gyárat, majd a gyár legyártja nekünk a kért terméket:

Java forrás
SörGyár sörGyár = new PécsiSörGyár();
Sör sör = sörGyár.gyártBúzasört();
System.out.println(sör.getNév());
// ...
sör.nyit();
// ...
System.out.println(sör.getNév());

Mint láthatjuk, a programunk már nem tudja, hogy a PécsiSzalonBúzaSör osztály egy példányát használja, a kliens programban nincs is hivatkozás erre az osztályra, a gyár ugyanis egyszerűen egy Sör interfészt ad vissza, ahogy ezt a sörgyárak teszik, a benne lévő referencia azonban már a PécsiSzalonBúzaSör példányra mutat.

Előnyök és hátrányok

Az Abstract Factory minta használata akkor hasznos, ha a probléma megoldásához fel tudunk használni egy olyan absztrakt osztályt, amely az egyes implementációk őse tud lenni, és a jövőben nem várható az egyes implementációk közötti különbség megjelenése, vagyis nem jelennek meg olyan sörgyárak, amelyek egyedi sörtípust is gyártanak. Ez esetben ugyanis az összes sörgyárnak fel kell vennie ezt a sörtípust is a gyártott sörök közé, hiszen a kliens nem találkozik közvetlenül az adott sörtípussal, csak az sör interfészével, illetve az általánosított sörgyárral, csak azon keresztül tudná az újabb típusú sört legyártatni.

Igen nagy előnye ennek a mintának, hogy a kliens átírása nélkül tudunk konkrét sörtípust váltani, a feladat csak annyi, hogy a kliensnek látnia kell az újabb típusú sör osztályát, de ez nem fordítás idejű probléma. A sörgyár programozójának teljesen szabad keze van a konkrét Sör-implementációk cserélgetésében, amíg a Sör interfész minden lényeges tulajdonságát implementálja.

(forrás: wikipedia)

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
 • No labels

1 Comment

 1. Örülök, hogy ez a témakör előkerült, mert kevesen ismerik a tervezési mintákat, pedig nagyon fontos lenne. Remélem mind a 23 "defakto" tervezési minta bemutatásra kerül.