Skip to end of metadata
Go to start of metadata

FreeBSD a szerveremen

2008. augusztus

Nos, OpenSolaris került volna a szerverre, de egyelőre csapnivaló a csomagválasztéka és sok helyen még nagyon érződik a fércmunka szaga. Régebben FreeBSD szervereket üzemeltettem (ha jól emlékszem, egészen a 6.0 verzióig), így most kipróbáltam az idén megjelent FreeBSD 7.0 rendszert. Esélyes volt még a Solaris 10 is, de ennek még gyatrább a csomagkezelése, így hamar elvetettem ezt az opciót.

Alapvetően a ZFS fájlrendszerre volt szükségem, amely nagyon nagy találmánya a Sun mérnökeinek, s mivel open source, megjelent már FreeBSD alatt is, egyelőre még experimental jelzővel, de a FreeBSD 7.1 kiadásban már stabilabb lesz, s a 7.1 része lesz a dtrace is. Tettem egy próbát a stabilitásával és a teljesítményével, egyelőre meg vagyok elégedve, bár egy afférom már volt a ZFS-el (FreeBSD alatt), amely a szerver megállásához vezetett.

Ezen a wiki oldalakon összegyűjtöttem azokat a dolgokat, amelyekre szükségem lesz az új szerveren, mindent előre kipróbáltam - lepróbáltam, hogy az élesítés során ne érjen (túl sok) meglepetés... az új szerver már szeptember eleje óta üzemel, a költözés (új IP és új oprendszer) különösebb leállás nélkül sikerült. (smile)

Az itt leírtak a kiváló FreeBSD Handbook (magyarul) által (részletesen) nem taglalt dolgokat foglalják egységes keretbe, így célszerű először a kézikönyvvel megismerkedni, és csak utána telepíteni szerverre FreeBSD-t.

2009. április

Újabb költözés történt, mivel a szerverbérlet túl költségesnek bizonyult abban a tekintetben, hogy a hardvert alig használtam ki, így átköltöztem - társultam - egy régi jó ismerősömmel, akinek volt hardvere, én adtam hozzá a FreeBSD-t és a leírt rendszert, a felügyeletet és a rendszergazdaságot.

Tartalomjegyzék

      
      
Page viewed times
#trackbackRdf ($trackbackUtils.getContentIdentifier($page) $page.title $trackbackUtils.getPingUrl($page))
  • No labels